Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Monessa taloudessa on alettu pohtimaan omaa ruokavaliota ja sitä, kuinka sitä voisi hieman tasapainottaa kasviksien suuntaan. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu sekasyöjälle se, että kasvisruoka kun maistuu monesti niin kovin erilaiselta kuin mihin on tottunut. Myöskin kiihkouskovaisuuteen verrattava kasvis- tai vegaaniruokavalion tyrkyttäminen ei perinteisesti lihaa ja perunaa puputtavalle suomalaiselle urokselle uppoa. Ruokavalion monipuolistamisen ja kasviksien lisäämisen pitäisi tapahtua omasta halusta, jotta muutos olisi toivotunlainen. Tätä puolestaan edesauttaa se, että se kasvisruoka on maistuvaa – niin hyvää, että ”kasvispäiviä” lisää mielellään viikon ruokalistalle.

Yksi helppo ja herkullinen tapa tähän on käyttää HK Vihreät -tuoteperheen tuotteita osana monipuolista ruoanlaittoa. Esimerkiksi lasagne valmistuu täysin samoilla raaka-aineilla kuin normaalistikin, mutta naudan jauheliha korvataan HK Vihreät Jauhiksella. Kaikki Vihreät-tuotteet on suunniteltu niin, että kuluttajan ei tarvitse olla kasvisruokaekspertti osatakseen maistuvaa kasvisruokaa valmistaa, vaan juuri vaihtaa halutessaan vaikkapa hampurilaisen naudanlihapihvin välillä kasvisburgeripihviin tai makaronilaatikon jauhelihan kasvisjauhikseen. Tällöin kynnys kasvispäivien pitämiseen ei kasva liian suureksi ja ruoka on herkullista, kuten kuuluukin.

Myönnän, että vielä kolme vuotta sitten minullakin oli omat epäilykseni lihan vaihtoehtoisista vegetuotteista. Pitkäjänteinen kehitystyö kuitenkin muidenkin kuin jo valmiiksi ”vege-alaa” sisältäpäin tuijottavien toimesta on vienyt tuotteita aimo harppauksin eteenpäin – sekasyöjienkin suuntaan. Vaikka Vihreät-sarjan tuotteissa ympäristön huomioonottaminen ja ravitsemus onkin otettu voimakkaasti huomioon, on makuun ja rakenteeseen käytetty huomattavan paljon aikaa. Tuotteiden makua on kehitetty useiden kuukausien ajan ja maistatettu säännöllisesti ruoka-alan huipputekijöillä sekä niin seka- kuin kasvissyöjilläkin, sillä loppujen lopuksi, maku ratkaisee.

Reseptiikkaakin suunnitellessa ja tehdessä lähtökohtana on ollut tarjota vinkkejä juurikin sekasyöjätalouksille, vaikka tokihan reseptit toimivat muokattuna tai sellaisenaan myös totisempienkin kasvissyöjien keittiöissä. Resepteissä ajatus on se, että kasviproteiinipääraaka-ainetta ei tarvitse piilottaa keneltäkään. Kyllä se telkkua tuijottava puoliso siitä huolella valmistetusta vegeburgeristakin tykkää, kunhan avoimesti asiasta kertoo ja on henkisenä tukena sekä pitää kädestä kiinni tarvittaessa. Marokkolaisia mausteisia kasvispyöryköitä puolestaan nauttiessaan ei lihaproteiinia osaa edes kaivata.

Vihreät-tuotteiden kypsennyshävikki on lähes olematon, joten normaalia 400 gramman jauhelihapakkausta pienempi 270-grammainen Jauhis on lähes suoraan verrannollinen jauhelihaan. Burgeripihviä paistaessa pihvi puolestaan säilyttää kokonsa lähes samana kuin raakana.

Nyt siis pelko pois ja rohkeasti kokeilemaan jotain uutta ja ihmeellistä!


Reseptit