• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

24.8.2020

Monessa taloudessa on alettu pohtimaan omaa ruokavaliota ja sitä, kuinka sitä voisi hieman tasapainottaa kasviksien suuntaan. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu sekasyöjälle se, että kasvisruoka kun maistuu monesti niin kovin erilaiselta kuin mihin on tottunut. Myöskin kiihkouskovaisuuteen verrattava kasvis- tai vegaaniruokavalion tyrkyttäminen ei perinteisesti lihaa ja perunaa puputtavalle suomalaiselle urokselle uppoa. Ruokavalion monipuolistamisen ja kasviksien lisäämisen pitäisi tapahtua omasta halusta, jotta muutos olisi toivotunlainen. Tätä puolestaan edesauttaa se, että se kasvisruoka on maistuvaa – niin hyvää, että ”kasvispäiviä” lisää mielellään viikon ruokalistalle.

Yksi helppo ja herkullinen tapa tähän on käyttää HK Vihreät -tuoteperheen tuotteita osana monipuolista ruoanlaittoa. Esimerkiksi lasagne valmistuu täysin samoilla raaka-aineilla kuin normaalistikin, mutta naudan jauheliha korvataan HK Vihreät Jauhiksella. Kaikki Vihreät-tuotteet on suunniteltu niin, että kuluttajan ei tarvitse olla kasvisruokaekspertti osatakseen maistuvaa kasvisruokaa valmistaa, vaan juuri vaihtaa halutessaan vaikkapa hampurilaisen naudanlihapihvin välillä kasvisburgeripihviin tai makaronilaatikon jauhelihan kasvisjauhikseen. Tällöin kynnys kasvispäivien pitämiseen ei kasva liian suureksi ja ruoka on herkullista, kuten kuuluukin.

Myönnän, että vielä kolme vuotta sitten minullakin oli omat epäilykseni lihan vaihtoehtoisista vegetuotteista. Pitkäjänteinen kehitystyö kuitenkin muidenkin kuin jo valmiiksi ”vege-alaa” sisältäpäin tuijottavien toimesta on vienyt tuotteita aimo harppauksin eteenpäin – sekasyöjienkin suuntaan. Vaikka Vihreät-sarjan tuotteissa ympäristön huomioonottaminen ja ravitsemus onkin otettu voimakkaasti huomioon, on makuun ja rakenteeseen käytetty huomattavan paljon aikaa. Tuotteiden makua on kehitetty useiden kuukausien ajan ja maistatettu säännöllisesti ruoka-alan huipputekijöillä sekä niin seka- kuin kasvissyöjilläkin, sillä loppujen lopuksi, maku ratkaisee.

Reseptiikkaakin suunnitellessa ja tehdessä lähtökohtana on ollut tarjota vinkkejä juurikin sekasyöjätalouksille, vaikka tokihan reseptit toimivat muokattuna tai sellaisenaan myös totisempienkin kasvissyöjien keittiöissä. Resepteissä ajatus on se, että kasviproteiinipääraaka-ainetta ei tarvitse piilottaa keneltäkään. Kyllä se telkkua tuijottava puoliso siitä huolella valmistetusta vegeburgeristakin tykkää, kunhan avoimesti asiasta kertoo ja on henkisenä tukena sekä pitää kädestä kiinni tarvittaessa. Marokkolaisia mausteisia kasvispyöryköitä puolestaan nauttiessaan ei lihaproteiinia osaa edes kaivata.

Vihreät-tuotteiden kypsennyshävikki on lähes olematon, joten normaalia 400 gramman jauhelihapakkausta pienempi 270-grammainen Jauhis on lähes suoraan verrannollinen jauhelihaan. Burgeripihviä paistaessa pihvi puolestaan säilyttää kokonsa lähes samana kuin raakana.

Nyt siis pelko pois ja rohkeasti kokeilemaan jotain uutta ja ihmeellistä!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden juhlinta ja burgerit sopivat yhteen kuin kesä ja makkarat. Monella on oma luottoburgerinsa, johon turvautua hädän hetkellä, mutta mikäli pää lyö tyhjää, niin kokosimme yhteen neljä omaa suosikkiamme. Mielihalut...

Villiä ruokaa

Villiä ruokaa

Villiruoka on nyt trendien harjalla. Voikukan matka pula-ajan korvikeruuasta trendiravintolan lautaselle on odotettu, ovathan villivihannekset lähiruokaa parhaimmillaan.

Vuoden parhaat keittokirjat

Vuoden parhaat keittokirjat

Kulunut vuosi oli kaltaiselleni kotona keittämistä harrastavalle keittokirjafriikille turhauttava: kirjoja julkaistiin varmasti ennätysmäärä, mutta harva teos jaksoi innostaa satunnaista selausta pidemmälle. Enimmät tänä vuonna hankkimani keittokirjat ovat jo päätyneet divarien...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste