• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Alakukun tila vie Eurooppaan sanomaa antibioottivapaasta Rypsiporsas®-tuotannosta

Alakukun tila vie Eurooppaan sanomaa antibioottivapaasta Rypsiporsas®-tuotannosta

2.6.2020

Rypsiporsas® -tuotanto ja ympäristöystävälliset toimintatavat toivat innovaatiopalkinnon vampulalaiselle sikatilalle. Isäntä irrottautuu maatalouden arjesta mieluiten purjekoneen ohjaimissa.

Matti Ropilo ryhtyi päätoimiseksi viljelijäksi 15 vuotta sitten, työskenneltyään sitä ennen 20 vuotta Keskolla maatalouskonekaupan tehtävissä. Hän muutti vaimonsa Laura Alakukun kotitilalle Vampulaan, ja vanha yhdistelmäsikala saneerattiin lihasikalaksi.

Viimeiset seitsemän vuotta tilalla on ollut Rypsiporsas-tuotantosopimus. Rypsiöljylisä possujen rehussa muuttaa lihan rasvahappokoostumusta pehmeämmäksi ja tekee rypsiporsaan lihasta paremman valinnan ruokavalion rasvan laadun kannalta.

Kasvatuksen lisäksi Matti Ropilo viljelee 184 hehtaarilla ohraa, syysvehnää, kauraa, härkäpapua ja hiukan rypsiä. Pääosin kaikki vilja käytetään possujen rehuna. Hyvien varastotilojen ansiosta viljaa ja valkuaiskasveja ei tarvitse huonoinakaan vuosina ostaa, ja sadosta jää jonkin verran myytävää. Omalla härkäpavulla on voitu korvata kolmannes possujen valkuaistiivisteestä. Rypsiporsaat syövät soijan sijasta kotimaista valkuaista.

Laura Alakukku hoitaa maatalouden ympäristöteknologian professuuria Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Maatalouden ympäristöasiat kiinnostavat molempia myös oman tilan käytäntöjen näkökulmasta. ”Rypsiporsas-tiloille on laskettu tuotannon hiilijalanjälki kahtena vuonna. Nyt aletaan katsoa, mitä päästöille voidaan tehdä.”

Kerääjäkasvi on yksi Ropilon käyttöön ottamista keinoista päästöjen hillitsemiseksi. Kun viljamaille kylvää yksivuotisen raiheinän ennen viljan orastumista, heinä jatkaa yhteyttämistään puinnin jälkeen ja kasvipeitteinen maa imee syksyn sateita paremmin kuin paljas sänki.

Myös energia-asioissa tilalla on otettu iso askel ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Viime syksynä viljankuivaamon katolle asennettiin aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä sikalan laitteille ja kuivurille. Suurimmillaan kulutus on loppukesällä ja pienimmillään keskitalvella, jolloin sikalan ilmanvaihto on minimissä.

Alakukun tila valittiin keväällä yhdeksi voittajaksi EU PIG -innovaatioryhmän kilpailussa, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä siantuotantoon. Tila vei voiton luokassa Vastuullisuuden lisääminen sikatilalla. Vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyvätkin MTY Alakukun tilalla mm. rypsiporsaiden soijattomassa ruokinnassa ja hiilijalanjäljen seurannassa. Hiilijalanjälki on laskettu MTY Alakukun tilalta jo kahtena vuonna. Laskeminen lisää tietoa siitä, miten eri päätökset vaikuttavat tilan hiilijalanjälkeen. Rypsiporsas-tuotannon hiilijalanjälki tiloilla on keskimäärin 3,3 kg CO2e eläimen elopainokiloa kohden.

”Toivon, että palkinto tuo näkyvyyttä Rypsiporsas-tuotannolle”, hän sanoo.

Maa antaa Kukun isännälle leivän, mutta töistä hän irtautuu mieluiten taivaalla. Kesään mahtuu 10-15 varsinaista lentopäivää. Purjelentoharrastus alkoi vuonna 1975. Ropilo on Hyvinkään ilmailukerhon jäsen ja lentää kerhon koneilla. Sen lisäksi hän on mukana omistajana kahdessa vintage-koneporukassa.

”Koneessa lentäjä on yksin, mutta harrastukseen liittyy paljon sosiaalista puuhastelua. Kerhon porukalla käytiin viime kesänä lentonäytöksessä Englannissa, ja talvisin käydään laskettelemassa.”

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Ilmastokoulun penkille

Ilmastokoulun penkille

HKScanissa alkoi tänä keväänä sopimustuottajillemme suunnattu ilmastokoulutus. Koska ruuantuotannon ilmastovaikutukset kiinnostavat myös loppukäyttäjää, eli ruuasta nauttijaa, päätin istahtaa oppitunnille. Ovatko ruuantuottajat ilmastokamppailun syntisiä vai peräti sankareita? Ruokaa syödään nyt ja...

Olemme mukana Rakasta joka murua -hävikkikampanjassa

Olemme mukana Rakasta joka murua -hävikkikampanjassa

Tiesitkö, että maailmanlaajuisesti hävikkiin menee vuosittain 574 miljardia kananmunaa, 75 miljoonaa lehmää, 3,7 biljoonaa omenaa, miljardi pussia pottuja ja 3 miljardia lohta? Suomen osuus vuotuisesta ruokahävikistä on 400-500 miljoonaa kiloa,...

Sorkitaan uskomuksia ja lisätään porsaanliha takaisin lautasille

Sorkitaan uskomuksia ja lisätään porsaanliha takaisin lautasille

Mitä sinä valitset mieluiten ostoskoriin tai ruokalistalta? Oletko huomannut, että ehkä harvemmin porsaanlihaa? Valintoihisi lienee monia syitä - ehkäpä uskomuksia ravitsemuksesta tai kokkailun haasteellisuuteen liittyviä mielikuvia. Yhtä kaikki, päätimme korjata...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste