Alakukun tila vie Eurooppaan sanomaa antibioottivapaasta Rypsiporsas®-tuotannosta

Rypsiporsas® -tuotanto ja ympäristöystävälliset toimintatavat toivat innovaatiopalkinnon vampulalaiselle sikatilalle. Isäntä irrottautuu maatalouden arjesta mieluiten purjekoneen ohjaimissa.

Matti Ropilo ryhtyi päätoimiseksi viljelijäksi 15 vuotta sitten, työskenneltyään sitä ennen 20 vuotta Keskolla maatalouskonekaupan tehtävissä. Hän muutti vaimonsa Laura Alakukun kotitilalle Vampulaan, ja vanha yhdistelmäsikala saneerattiin lihasikalaksi.

Viimeiset seitsemän vuotta tilalla on ollut Rypsiporsas-tuotantosopimus. Rypsiöljylisä possujen rehussa muuttaa lihan rasvahappokoostumusta pehmeämmäksi ja tekee rypsiporsaan lihasta paremman valinnan ruokavalion rasvan laadun kannalta.

Kasvatuksen lisäksi Matti Ropilo viljelee 184 hehtaarilla ohraa, syysvehnää, kauraa, härkäpapua ja hiukan rypsiä. Pääosin kaikki vilja käytetään possujen rehuna. Hyvien varastotilojen ansiosta viljaa ja valkuaiskasveja ei tarvitse huonoinakaan vuosina ostaa, ja sadosta jää jonkin verran myytävää. Omalla härkäpavulla on voitu korvata kolmannes possujen valkuaistiivisteestä. Rypsiporsaat syövät soijan sijasta kotimaista valkuaista.

Laura Alakukku hoitaa maatalouden ympäristöteknologian professuuria Helsingin yliopiston Viikin kampuksella. Maatalouden ympäristöasiat kiinnostavat molempia myös oman tilan käytäntöjen näkökulmasta. ”Rypsiporsas-tiloille on laskettu tuotannon hiilijalanjälki kahtena vuonna. Nyt aletaan katsoa, mitä päästöille voidaan tehdä.”

Kerääjäkasvi on yksi Ropilon käyttöön ottamista keinoista päästöjen hillitsemiseksi. Kun viljamaille kylvää yksivuotisen raiheinän ennen viljan orastumista, heinä jatkaa yhteyttämistään puinnin jälkeen ja kasvipeitteinen maa imee syksyn sateita paremmin kuin paljas sänki.

Myös energia-asioissa tilalla on otettu iso askel ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Viime syksynä viljankuivaamon katolle asennettiin aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä sikalan laitteille ja kuivurille. Suurimmillaan kulutus on loppukesällä ja pienimmillään keskitalvella, jolloin sikalan ilmanvaihto on minimissä.

Alakukun tila valittiin keväällä yhdeksi voittajaksi EU PIG -innovaatioryhmän kilpailussa, jossa etsittiin hyviä käytäntöjä siantuotantoon. Tila vei voiton luokassa Vastuullisuuden lisääminen sikatilalla. Vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyvätkin MTY Alakukun tilalla mm. rypsiporsaiden soijattomassa ruokinnassa ja hiilijalanjäljen seurannassa. Hiilijalanjälki on laskettu MTY Alakukun tilalta jo kahtena vuonna. Laskeminen lisää tietoa siitä, miten eri päätökset vaikuttavat tilan hiilijalanjälkeen. Rypsiporsas-tuotannon hiilijalanjälki tiloilla on keskimäärin 3,3 kg CO2e eläimen elopainokiloa kohden.

”Toivon, että palkinto tuo näkyvyyttä Rypsiporsas-tuotannolle”, hän sanoo.

Maa antaa Kukun isännälle leivän, mutta töistä hän irtautuu mieluiten taivaalla. Kesään mahtuu 10-15 varsinaista lentopäivää. Purjelentoharrastus alkoi vuonna 1975. Ropilo on Hyvinkään ilmailukerhon jäsen ja lentää kerhon koneilla. Sen lisäksi hän on mukana omistajana kahdessa vintage-koneporukassa.

”Koneessa lentäjä on yksin, mutta harrastukseen liittyy paljon sosiaalista puuhastelua. Kerhon porukalla käytiin viime kesänä lentonäytöksessä Englannissa, ja talvisin käydään laskettelemassa.”