Ameriikan maut - make grillaus great again!

Vaikka toisaalta sitähän se on ollutkin jo lähes viisikymmentä vuotta. Varma kesän merkki luonnon heräämisen ohella on ilmassa väreilevä grillin tuoksu, kun kotitalouksien grillit on kaivettu esiin talviteloilta ja ensimmäisiä makkaroita grilleissä tiristellään. Suomessa grillaus alkoi yleistymään 1970-luvulla, kun perheiden vapaa-aika lisääntyi viikonloppujen muuttuessa 60-luvun lopulla kaksipäiväisiksi. Useasta kodista löytyi juuri markkinoille tullut hauskoissa väreissä kiiltelevä emalinen Arabian kupugrilli, jonka perheen isäntä täräytti tulille juhlallisin menoin. Tuohon maailmanaikaan grillissä tirisivät yleisimmin makkara, grilliluut ja kyljykset. Vaan kuinkapa lienee asianlaita nykyään?

Varsinkin viikonlopun lähestyessä monessa taloudessa alkaa tänäkin päivänä armoton pohtiminen viikonlopun grillimenusta. Grillaisiko pitkän kaavan mukaan vai mennäänkö ihan makkaralinjalla? Noh, tosigrillaajat valitsevat molemmat - makkarat grillataan nautittavaksi varsinaista pääruokaa grillatessa. Toiset seuraavat tiiviisti maailman trendejä ja soveltavat niitä omaan grillaukseensa, kun taas toiset luottavat vanhoihin tuttuihin.

Myöskään grillin valinta ei ole niin yksinkertaista kuin tuolloin hippien kulta-aikaan 60-70-luvuilla. Valinnanvaraa grilleissä on niin paljon, että heikkoluontoisimmat menevät vallan sekaisin. Vaikka hardcore-grillaajat sanovatkin hiiligrillin olevan ainoa oikea vaihtoehto, on totuus kuitenkin se, että mikäli hiilillä ei osaa grillata, ei sellaista kannata hankkiakaan (ellei vakaa aikomus tätä taitoa ole opetella). Tällöin kaasugrilli on erittäin onnistunut ostos. Sähkögrilli puolestaan on useimmissa kerrostaloissa ainoa vaihtoehto parvekegrillaukseen. Vaikka sähkögrillillä ei savun makua ruokaan saakaan hiiligrillin tavoin, tuo se kuitenkin kivaa vaihtelua ja kesäntuntua perinteiseen kokkaamiseen. Ja onko mitään parempaa kuin ärsyttää naapuria herkullisella grilliruoan tuoksulla?

Ameriikan maut

Amerikkalainen grillaus on sekoitus trendiä sekä vanhaa tuttua. Se on jo usean vuoden ajan ollut menossa mukana, mutta kuitenkin se esiintyy edelleenkin lähes jokaisella grillauksen trendilistalla – vieläpä globaalisti. Amerikkalainen grillaus on toki melko laaja käsite, sillä se, miten pitmasterit Texasissa homman hoitavat, voi erota suurestikin vaikkapa San Franciscon kokeilevammasta tyylistä. Yksi asia kuitenkin on mikä pysyy – reilut maut.

Ameriikan maut -sarjasta löytyy tuote jokaiseen grilliin aina laavupaikkojen avotulilta kaupunkiparvekkeiden pieniin sähkögrilleihin. Esimerkiksi Viljaporsaan jättipihvi Santa Fe kypsyy suuresta koostaan huolimatta myös sähkögrillissä, kun taas texasilaisittain maustettu grilliseiväs ei perinteiseen sähkögrilliin edes mahdu - ainakaan katkaisematta keskeltä kahtia.

Klassisinta tyyliä jenkkigrillattavissa edustavat possun ribsit, jotka löytävät kesäisin myös Suomessa jokaisen vähänkin enemmän grillaavan kesäkokin grilliritilältä. Oivallinen valinta tähän on Viljaporsaan Baby Back Ribs Carolina. Ribsit vaativat pitkän kypsennyksen, joten ne on hyvä esikypsentää uunissa miedolla lämmöllä ja lopuksi grillata niihin savuinen maku tai sitten hoitaa koko prosessi grillissä epäsuoralla lämmöllä (barbecue). Tekipä homman kummalla tavalla hyvänsä, ei se ole hätähousun hommaa. Mutta se lopputulos odottelun jälkeen, se on kuulkaas nannaa!

Vaikka trendejä, tekniikoita, välineitä ja muita härpäkkeitä grillauksessa on jopa tuskastuttavankin paljon, on kaikkein tärkein muistettava asia hauskanpito ja yhdessä tekeminen. Grillaus ei ole vain ruoanlaittoa, vaan se on pieni tapahtuma ja aina aihe juhlaan. Pienellä tarkkaavaisuudella ja keskittymisellä lopputuloskin on mitä mainioin!


Kaikki grillaamisesta

Näin grillaat täydellisen pihvin ja teet mehevän burgerin

Onnistuminen on helppoa kunhan muistaa muutamia perusasioita. Katso vinkit täydelliseen pihviin ja mehevään burgeriin ja inspriroidu kokkiemme kehittämistä herkullisista resepteistä.

Lue lisää

Vartaiden lyhyt oppimäärä

Katso vinkit herkullisiin vartaisiin.

Lue lisää

Ensin uuniin tai kattilaan vai suoraan grilliin?

Kokonaiset lihat vaativat pitkää ja epäsuoraa grillaamista, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.

Lue lisää

Voiko pekonilla maustaa? Entä keitetäänkö uudet potut suolatussa vedessä? Mitä kastiketta grilliruoalle?

Katso vinkit ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin ja kastikkeisiin ja vie grilliruoka uudelle tasolle.

Lue lisää

Grillausvinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Jotta onnistuisit varmasti, kokosimme avuksesi joukon vinkkejä grillauksen perusasioista.

Lue lisää

Reseptit