• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

1.10.2020

Emolehmätilaa Hämeenlinnan kupeessa avopuolisonsa kanssa pitävän Susanna Valtosen arjessa maatalous yhdistyy palkkatöihin ja maisteriopintoihin Viikissä. Puhtia jää vielä järjestää tilakierroksia perheille ja harrastaa triathlonia.

Haastattelupäivän aamun Valtonen oli aloittanut tekemällä naapuritilalla sikalatyöt. Sen jälkeen olivat vuorossa oman tilan kotieläimet: kahtena ryhmänä laiduntavat 40 emolehmää pääsevät uudelle laidunlohkolle joka päivä. Kolme kanaa saivat myös hoitonsa.

”Aamupäivä kului maatalousaskareissa. Iltapäivällä avaan työkoneen, myöhemmin palaan vielä tilan töihin. Treenin jälkeen illalla lämmitän usein saunan”, MTK Hämeen nuorten asiamiehenä ja tiedottajana työskentelevä Valtonen kuvailee tavanomaisen elokuisen päivän kulkua.

Hän perusti Hirvilammen luomu nimisen tilan avopuolisonsa Otto Paakkalan kanssa vuonna 2019 vuokraamalla Oton kotitilan peltoja ja ostamalla omaa peltoa läheltä. Kotieläintuotannon he aloittivat saman tien ostamalla angushiehoja. Myöhemmin ostettiin lisää anguksia ja simmentaleja. Tänä vuonna laitumella on ollut runsaat 30 emoa vasikoineen ja puolentusinaa hiehoa. Sonnit edustavat samoja rotuja, mutta niitä käytetään emoille ristiin. Näin ensi kevään vasikat ovat ensimmäisen polven risteytyksiä.

Kotieläimet ovat tahdittaneet vahvasti Valtosen opintoja ja töitä. Hän opiskeli ensin eläintenhoitajaksi Asikkalan maatalousoppilaitoksella ja työskenteli sen ohessa erilaisilla maatiloilla. Mustialassa hän ohjasi agrologiopintojensa ohessa töitä oppilaitoksen navetassa. Kokemusta on kertynyt myös hanketyöstä.

Nyt työpaikka on Hämeenlinnassa, vain kymmenen kilometrin päässä tilalta. Tilan kaikki pellot kasvavat nurmea, mikä auttaa maan rakenteen kunnostamisessa ja toimii hyvin siirtymävaiheen pelloille. Kun molemmat käyvät myös tilan ulkopuolella töissä, viljelyn on hyvä olla yksinkertaista.

Karja laiduntaa kesäisin näkyvällä paikalla taajaman läheisyydessä, joten kuluttajien palveleminen on luonteva suunta kehittää tuotantoa. Toistaiseksi Valtonen on järjestänyt tilalla noin kerran viikossa tutustumiskierroksia, joille perheet ilmoittautuvat etukäteen somekanavan kautta tai puhelimella.

”Tuotannon esitteleminen on opettavaista itsellenikin, sillä vieraat kysyvät joskus yllättäviäkin asioita. Ihmisille on uutta, että vasikat ovat laitumella emiensä kanssa ja että ne voivat kasvaa useamman kilon päivässä. Sekin yllättää monia, että meillä karja syö vain nurmirehua.”

Valtonen pitää tärkeänä, että maatila on osa kaupunkilaisten toimivaa ympäristöä. Talvella, kun esittelykierroksia ei järjestetä, Hirvilammen pelloilla kulkee hiihtolatuja.

”Kaikille on iloa, kun kaupungin lähialueita ei rakenneta täyteen.”

Hänelle itselleen paras työpäivä on sellainen, jolloin saa rauhassa hoitaa lehmät ja tehdä muita töitä. Työ tarjoaa sopivasti sekä omaa vapautta että yhteisöllisyyttä. Järjestötöissä Valtonen on paljon tekemisissä muiden nuorten viljelijöiden kanssa, ja samassa veneessä olemisen tunne on vahva.

Kotieläimet sitovat kesällä niin, että mahdolliset lomareissut tehdään pääosin vuorotellen puolison kanssa. Vasikat lähtevät lokakuussa toisille tiloille kasvamaan ja kotiin jäävät vain emot, joten talvikaudella on helpompi reissata yhdessä.

”Hypätään autoon ja suunnataan nokka vaan jonnekin”, Valtonen kuvaa yhteisiä lähtöjä.

Vastapainoa työlle antavat myös urheilu sekä opiskelu työn ohessa. Valtonen opiskelee Viikissä maatalousekonomiaa ja aikoo valmistua maisteriksi vuonna 2021. Lajikseen hän on valinnut triathlonin.

”Juoksu, pyöräily ja uinti ovat kaikki jokamiehelle sopivia, kivoja peruslajeja. Harrastan ihan omaksi ilokseni, en kilpailumielessä.”

Mikäli sinua kiinnostaa vierailla tilalla, kannattaa tarkistaa tilan Facebook-sivuilta seuraavat vierailuajat ja muut ohjeet.


Teksti: Raila Aaltonen
Kuvat: Kari Kylänpää

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Tuleva maatilan isäntä Kalle Murto näkee, että suomalaisesta, vastuullisesta karjankasvatuksesta ja naudanlihasta löytyy paljon myönteistä kerrottavaa. Omaa tuotantosuuntaansa hän vielä miettii – tällä hetkellä vanhempien luotsaamalla tilalla kasvatetaan maitorotuisia sonneja.

Tunnustan, syön lihaa

Tunnustan, syön lihaa

Vietin talvilomani kasvissyöjien taivaassa, Intiassa. Söin parin viikon aikana maukasta ja monipuolista kasvisruokaa, enkä kaivannut lihaa. Ei minusta silti kasvissyöjää tullut.

Farmari-messuilla Joensuussa

Farmari-messuilla Joensuussa

Maaseutuun tutustumiseni jatkui loppuviikosta Joensuun Farmari-messuilla. Yksin ei tarvinnut olla, messuvieraita kävi paikalla huikeat 73 000 henkilöä (vastaa suunnilleen Joensuun väkimäärää, käviköhän jokainen Joensuulainen messuilla?).

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste