• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Ruokasisällöntuottaja
1.10.2020

Emolehmätilaa Hämeenlinnan kupeessa avopuolisonsa kanssa pitävän Susanna Valtosen arjessa maatalous yhdistyy palkkatöihin ja maisteriopintoihin Viikissä. Puhtia jää vielä järjestää tilakierroksia perheille ja harrastaa triathlonia.

Haastattelupäivän aamun Valtonen oli aloittanut tekemällä naapuritilalla sikalatyöt. Sen jälkeen olivat vuorossa oman tilan kotieläimet: kahtena ryhmänä laiduntavat 40 emolehmää pääsevät uudelle laidunlohkolle joka päivä. Kolme kanaa saivat myös hoitonsa.

”Aamupäivä kului maatalousaskareissa. Iltapäivällä avaan työkoneen, myöhemmin palaan vielä tilan töihin. Treenin jälkeen illalla lämmitän usein saunan”, MTK Hämeen nuorten asiamiehenä ja tiedottajana työskentelevä Valtonen kuvailee tavanomaisen elokuisen päivän kulkua.

Hän perusti Hirvilammen luomu nimisen tilan avopuolisonsa Otto Paakkalan kanssa vuonna 2019 vuokraamalla Oton kotitilan peltoja ja ostamalla omaa peltoa läheltä. Kotieläintuotannon he aloittivat saman tien ostamalla angushiehoja. Myöhemmin ostettiin lisää anguksia ja simmentaleja. Tänä vuonna laitumella on ollut runsaat 30 emoa vasikoineen ja puolentusinaa hiehoa. Sonnit edustavat samoja rotuja, mutta niitä käytetään emoille ristiin. Näin ensi kevään vasikat ovat ensimmäisen polven risteytyksiä.

Kotieläimet ovat tahdittaneet vahvasti Valtosen opintoja ja töitä. Hän opiskeli ensin eläintenhoitajaksi Asikkalan maatalousoppilaitoksella ja työskenteli sen ohessa erilaisilla maatiloilla. Mustialassa hän ohjasi agrologiopintojensa ohessa töitä oppilaitoksen navetassa. Kokemusta on kertynyt myös hanketyöstä.

Nyt työpaikka on Hämeenlinnassa, vain kymmenen kilometrin päässä tilalta. Tilan kaikki pellot kasvavat nurmea, mikä auttaa maan rakenteen kunnostamisessa ja toimii hyvin siirtymävaiheen pelloille. Kun molemmat käyvät myös tilan ulkopuolella töissä, viljelyn on hyvä olla yksinkertaista.

Karja laiduntaa kesäisin näkyvällä paikalla taajaman läheisyydessä, joten kuluttajien palveleminen on luonteva suunta kehittää tuotantoa. Toistaiseksi Valtonen on järjestänyt tilalla noin kerran viikossa tutustumiskierroksia, joille perheet ilmoittautuvat etukäteen somekanavan kautta tai puhelimella.

”Tuotannon esitteleminen on opettavaista itsellenikin, sillä vieraat kysyvät joskus yllättäviäkin asioita. Ihmisille on uutta, että vasikat ovat laitumella emiensä kanssa ja että ne voivat kasvaa useamman kilon päivässä. Sekin yllättää monia, että meillä karja syö vain nurmirehua.”

Valtonen pitää tärkeänä, että maatila on osa kaupunkilaisten toimivaa ympäristöä. Talvella, kun esittelykierroksia ei järjestetä, Hirvilammen pelloilla kulkee hiihtolatuja.

”Kaikille on iloa, kun kaupungin lähialueita ei rakenneta täyteen.”

Hänelle itselleen paras työpäivä on sellainen, jolloin saa rauhassa hoitaa lehmät ja tehdä muita töitä. Työ tarjoaa sopivasti sekä omaa vapautta että yhteisöllisyyttä. Järjestötöissä Valtonen on paljon tekemisissä muiden nuorten viljelijöiden kanssa, ja samassa veneessä olemisen tunne on vahva.

Kotieläimet sitovat kesällä niin, että mahdolliset lomareissut tehdään pääosin vuorotellen puolison kanssa. Vasikat lähtevät lokakuussa toisille tiloille kasvamaan ja kotiin jäävät vain emot, joten talvikaudella on helpompi reissata yhdessä.

”Hypätään autoon ja suunnataan nokka vaan jonnekin”, Valtonen kuvaa yhteisiä lähtöjä.

Vastapainoa työlle antavat myös urheilu sekä opiskelu työn ohessa. Valtonen opiskelee Viikissä maatalousekonomiaa ja aikoo valmistua maisteriksi vuonna 2021. Lajikseen hän on valinnut triathlonin.

”Juoksu, pyöräily ja uinti ovat kaikki jokamiehelle sopivia, kivoja peruslajeja. Harrastan ihan omaksi ilokseni, en kilpailumielessä.”

Mikäli sinua kiinnostaa vierailla tilalla, kannattaa tarkistaa tilan Facebook-sivuilta seuraavat vierailuajat ja muut ohjeet.


Teksti: Raila Aaltonen
Kuvat: Kari Kylänpää

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Tuleva maatilan isäntä Kalle Murto näkee, että suomalaisesta, vastuullisesta karjankasvatuksesta ja naudanlihasta löytyy paljon myönteistä kerrottavaa. Omaa tuotantosuuntaansa hän vielä miettii – tällä hetkellä vanhempien luotsaamalla tilalla kasvatetaan maitorotuisia sonneja.

Miksi Ehta® on niin ehtaa

Miksi Ehta® on niin ehtaa

Mitä ovat Ayrshire ja Holstein? Mitä tapahtuu, kun lihaa raakakypsytetään? Ja mikä kumma on Petite Tender? Jo muutaman vuoden ajan monet huippuravintolat ympäri maapallon ovat käyttäneet raakakypsytetyn pihvirotuisen naudan tilalla...

Tunnustan, syön lihaa

Tunnustan, syön lihaa

Vietin talvilomani kasvissyöjien taivaassa, Intiassa. Söin parin viikon aikana maukasta ja monipuolista kasvisruokaa, enkä kaivannut lihaa. Ei minusta silti kasvissyöjää tullut.

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste