Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää syötävää useaksi päiväksi, mistä päästäänkin oivallisella aasinsillalla puhumaan hieman kinkusta valmistettavista tähderuoista.

HK:n lihakategorian johtaja Mikko Järvinen kertoo valmistavansa joulukinkkua nykyään lähes enemmän kuin aiemmin juuri tähderuokia varten – ne kun ovat niin pirun hyviä. Jo viime vuonna joulun jälkimainingeissa Liha-Mikon keittiössä valmistui ainakin karamellipossu joulukinkusta. No mikäpä ettei. Kun on syönyt puoli viikkoa korppukinkkua, perisuomalaisia laatikoita ja muita jouluruokia, alkaakin jo tekemään mieli jotain aivan muuta. Kun koko 90-luku meni kinkun tähteistä valmistettujen kinkkupizzojen ja hernekeiton valmistuksessa, on hyvä, että tällä vuosituhannella ollaan rohkeasti laajennettu hieman makupalettia.

Siinä missä karamellipossun juuret ovat syvällä Aasiassa, on carnitas joulukinkusta puolestaan kuin suoraan Morelian kuumilta kaduilta. Carnitas on meksikolaisittain maustettu pulled pork, jossa maistuvat appelsiini ja chipotle. Koko komeus lastataan pehmeän maissitacon päälle ja nautitaan meksikolaisen oluen kera. ¡Ay, caramba!

Joulun pyhinä televisioissa pyörivät ahkeraan leffat ja ehkä kaikkein paras leffaherkku noihin hetkiin on lämmin joulukinkkuleipä kahdella juustolla, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on tyrmäävän hyvää. Vielä jos sattuu käymään niin, että kinkun rippeet ovat potkan päästä, niin sitä parempi. Joulu kun on vihoviimeistä aikaa painontarkkailuun, ei näissä sänkkäreissä kinkkua ja juustoa säästellä. Itse valitsen juustoksi tuhdin cheddarin sekä emmentalin, mutta myös muut juustot toimivat leivän välissä mainiosti.

Näitä eväitä popsiessa tulee pohtineeksi, että miksi joulu on vain kerran vuodessa.


Reseptit