Klassikkoannokset osa 3 – Meat Platter

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja mahtavat lisukkeet. Tällä kertaa suurennuslasin alla on amerikkalaista savustuskulttuuria henkivä B-Smokeryn BBQ Platter eli briskettiä, ribsiä ja siipiä sisältävä combo.

Ravintola B-Smokery on melko lailla ainoa BBQ- ja savustusravintoloiden tyylipuhdas edustaja Helsingissä. Kyseessä on siis Helsingin Teurastamolla sijaitseva periamerikkalaista BBQ-ruokaa tarjoileva pikkuinen ravintola.

Ravintola sai alkusysäyksensä 2010-luvun alussa ensimmäisten Ravintolapäivien aikoihin, kun ryhmä elokuva-alan yrittäjiä päätti hankkia pienen savustimen sekä kasan lihaa ja suuntasivat Helsingin keskustaan. Lihat loppuivat heti kättelyssä valtavan suosion yllättäessä, joten homma toistettiin parina vuotena uudestaan, ja näin ilmiö oli valmis. Ja kun kerran tilausta oli, porukka päätti vuonna 2013 laittaa pysyvän ravintolan pystyyn pop-upin sijaan. Paikka löytyi tuohon aikaan vielä hieman piilossa olevalta teurastamon alueelta Sörnäisistä, jossa Helsingin kaupunki oli aloittanut alueen elävöittämisprojektin. Vaikka olemassa oli riski, että porukka ei löytäisi alkuun uudelle ruoka-alueelle, B-Smokeryn ovipumppu alkoi laulaa heti alusta alkaen. Tässä edesauttoi onnenkantamoisena muutama kiinnostusta herätellyt lehti- sekä tv-juttu.

B-Smokeryssä listan suosituimpiin annoksiin kuuluu Meat Platter, johon asiakas saa valita haluamansa tuotteet listalta. Suosituin combo koostuu keittiömestari Anniina Pekkalan mukaan Iberico-possun ribseistä, chicken wingseistä ja beef brisketistä. Melko klassista siis. Ovathan kyseessä tuotteet, jotka takuulla löytyvät jokaisesta vakavasti otettavasta BBQ-ravintolasta. Ja pitääkin löytyä. Sillä mikäli BBQ-ravintolan listalta ei esimerkiksi löytyisi briskettiä, olisi se sama, kuin että burgeripaikan hampurilaisista puuttuisi kunnon naudanlihapihvi. Valloillaan olevaan vege”trendiinkin” B-Smokeryssä on vastattu, ja listalta löytyykin nykyään ”fifty-fifty” lihaa ja kasviksia.

bsmokery.jpg

Pikaruoasta B-Smokeryssä ei ole kyse, vaikka annokset melko sukkelaan nenän eteen ilmestyvätkin. Kaikki listan annokset valmistetaan alusta alkaen itse pienessä keittiössä, ja varsinkin talon oma BBQ-kastike on saanut suitsutusta jopa Ameriikoissa asti. Brisketti on listan aikaa vievin tuote. Naudanrinta nimittäin köllöttelee suolaamisen jälkeen kolmetoista tuntia omena- ja kirsikkapuun aromikkaassa savussa. Possun ribsien raaka-aineena on tätä nykyä Iberico-rodun jalo edustaja. Iberico-possu vaeltelee suurimman osan elämästään vapaana tammenterhoja puputtaen, mikä tekee sen mausta, rakenteesta ja rasvasta omanlaisensa. Tämän ollaan B-Smokeryssä havaittu olevan täydellinen juuri savustettuihin ribseihin.

bsmokery-2-.jpg

Savustusuuni lämpenee ravintolassa jokaisena aukiolopäivänä, mutta vauhti luonnollisesti kiihtyy loppuviikkoa kohti mentäessä, jolloin savustetun lihan sekä kasvisten fanit tekevät pyhiinvaelluksiaan kohti Teurastamoa. Paikalle valuu kaikenlaista ja -ikäistä porukkaa, mutta ravintolan alkuaikoina paikkaa kansoittivat tuohon aikaan niin kovin trendikkäät hipsterit Jacques Cousteau -pipoineen sekä jostain tuntemattomasta syystä suomenruotsalaiset konossöörit. Lieneekö suomenruotsalaisten paikalle saapumiseen syynä perushärmäläisiä suurempi kokeilunhalu uutta kohtaan vai pelkkä sattuma, mene ja tiedä.

 

B-Smokery
Työpajankatu 2 R1 C
00580 Helsinki


Reseptit