• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

Ruokasisällöntuottaja
7.2.2020

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä ovat tietenkin laadukkaat liharuoat ja niiden mahtavat lisukkeet. Tällä kertaa suurennuslasin alla on luultavasti yksi maailman tunnetuimmista ruokalajeista: juustohampurilainen.

Hampurilainen on nykyaikana jo niin tuttu osa jokapäiväistä elämäämme, että harva tulee ajatelleeksi, millainen burgerin syntytarina on. Toki kun puhutaan yhdestä maailman eniten syödystä ruoasta, useampi väittää olevansa sen keksijä. Melko uskottavan kertomuksen mukaan vuonna 1900 New Havenissa Ameriikan Yhdysvalloissa Louis Lassen niminen heppu pyöritti ruokakärrybisnestä. Kärryssä myytiin leipää, juustoa, paistettuja jauhelihapihvejä ja muuta vastaavaa mitä nyt tuohon maailmanaikaan pidettiin nopeana lounaana. Tarina kertoo, että eräänä päivänä kojulle saapui paikallinen bisnesmies kovalla kiireellä kuin susilauman ajamana. Ukko pyysi Louista laittamaan jauhelihapihvin kahden paahdetun leivän väliin ja pakkaamaan tämän mukaan. Louis teki työtä käskettyä, bisnesmies jatkoi juoksuaan eväs kädessään ja ta-daa, hampurilainen oli keksitty. Totta tai ei, niin hauska tarina kuitenkin.

Vuonna 2020 Helsingin keskustassa Social Burgerjointin liikeidea on pohjimmiltaan edelleen sama kuin Lassenilla meren takana, eli sämpylän välissä tarjoiltua jauhelihapihviä. Social Burgerjoint eli kavereiden kesken Sossu on aiemmin IT-alalla työskennelleen vuoden 2012 Master Chef Suomen voittaja Mika ”Pikkis” Tuomosen katuruokatapahtumista alkunsa saanut ravintolarypäs. Ensimmäisen kivijalkaravintolan Pikkis avasi vuonna 2017 pitkän linjan keittiöpuurtaja Herkko Volasen kanssa. Pienestä ravintolaimperiumista voitaneen jo puhua, sillä äijien kymmenes kuppila aukeaa maaliskuussa 2020 Tampereelle. Vauhtia kasvulle on antanut hieman ensimmäisen ravintolan avaamisen jälkeen remmiin mukaan lähtenyt Kotipizza Group, jonka luovana johtajana toimiva Risto ”Ripe” Mikkola kehuukin Sossun toimintaa suu lähestulkoon vaahtoa valuen, joten yhteistyö on kaikesta päätellen onnistunut. Sen toki pystyy päättelemään lounasaikaan ravintolan ulkopuolelle kiemurtelevasta jonostakin.

social-burgerjoint-dsc09413.jpg

Mibrasa-hiiligrillissä grillatut pihvit ovat ravintolan burgereiden sielu. Vaikka burgereiden syvin olemus Louis Lassenin ajoista onkin melkoisesti muuttunut, pyritään Socialissa asiat tekemään edelleen yksinkertaisesti. Lihan (kuten muidenkin raaka-aineiden) laatuun kiinnitetään erityisen paljon huomiota. Liha jauhetaan jokaisessa ravintolassa päivittäin HK:n valikoidusta naudan etuneljänneksestä. Rasvaa pihvissä tulee olla vähintään kaksikymmentä prosenttia, mutta mielellään jopa kolmekymmentä. Kun pihvi ja sämpylä ovat balanssissa, voidaan alkaa miettimään muuta sisältöä. Hiilillä grillattu pihvi tuo toisaalta burgeriin niin reilusti makua, että muiden täytteiden tulee ainoastaan tukea lead solistina toimivaa pihviä, kuten Paul Simon komppasi Art Garfunkelia ja Sonny Cheriä.

social-burgerjoint-dsc09397.jpg

Social Burgerjointin The Klassikko on Bronx-juustoburgeri, joka on ollut mukana alkutaipaleen street food -tapahtumista alkaen. Pihvin ja sämpylän lisäksi burgerissa on reilusti cheddaria, pikkelöityä punasipulia, Bronx-majoneesia ja itsetehtyä ketsuppia. Eli todella simppeliä, mutta kun kaikelle annetaan rakkautta ja ammattitaitoa kuten Sossussa annetaan, saa lopputulos raavaimmankin miehen kyynelehtimään onnesta. Mibrasatkin joutuvat ravintoloissa koville, sillä kuukauden aikana niiden liekeillä kypsyy pelkästään lihaburgereita 40.000 kappaletta. Kun tähän lisätään vielä kovassa kasvussa olevat vegepihvit ja side saladina tarjoiltavan grillatun sydänsalaatin, joutuvat grillaajatkin ottamaan välillä toisen käden pois taskusta.

Social Burgerjoint

https://burgerjoint.fi/ravintolat/

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden juhlinta ja burgerit sopivat yhteen kuin kesä ja makkarat. Monella on oma luottoburgerinsa, johon turvautua hädän hetkellä, mutta mikäli pää lyö tyhjää, niin kokosimme yhteen neljä omaa suosikkiamme. Mielihalut...

Oktoberfest

Oktoberfest

Münchenissä syyskuun puolestavälistä lokakuun puoleenväliin vietettävä Oktoberfest on yksi maailman suurimmista ja tuottoisimmista tapahtumista. Olut näyttelee isoa osaa tapahtumassa, mutta vaikea sitä olutkolpakkoa on kuvitella ilman vieressä köllöttelevää bratwurstia tai...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste