Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään kovin monipuolisia, kannattaa olutkin valita ajatuksen kanssa. Perinteiselle HK Kabanossi® -makkaralle nappivalinta on suomalainen peruslager eli keppana eli keskiketterä, mutta HK Maakarit® -sarjan makkarat vaativat jotain muuta. Nappaa alta olutsuosituksemme artesaanihenkisille Maakarit®-makkaroille.

 

Palermon Mario

Raakamakkara Palermon Mario kätkee sisäänsä parmesaanin ja pancettan aromeja, joiden ehkä hieman yllättäväksikin olutpariksi valikoituu tuhti red ale. Esimerkiksi paahteinen ja hieman huulia tahmaava Rock Paper Scissorsin Rye candy red ale toimii mainosti italialaistyyppisen raakamakkaran kumppanina.

Toscanan Giovanni

Belgialaisessa vehnäoluessa eli witbierissä maistuvat sitrukset ja korianteri. Raikas ja miedosti humaloitu Hoegaarden on ehdoton valinta lasiin mehevän Toscanan Giovannin vierellä. Kuvittele tämä: kuuma kesäpäivä, vastagrillattu maukas makkara ja jäähdytetystä oluttuopista nautittava belgivehnä. Oh boy!

Cannesin Claudia

Ranskan Rivieran lämpöä henkivä Cannesin Claudia on savustamaton kalkkunamakkara, jonka makuparina maistuu mainiosti täällä Pohjolassa vielä hieman vähemmän tavattu milkshake IPA. New England IPAn alalaji milkshake IPA on hedelmäinen ja sitruksinen olut, johon on lisätty laktoosia tuomaan kermaisuutta. Näin syntyy uudenlainen oluen ja makkaran liitto, joka toivottavasti tulee olemaan monen suosikki tänä kesänä. Olutsuositus: Milky IPA, Maku Brewing

Ripen Ryynäri

Keittiöguru Risto Mikkolan signature-makkaran kyytipoikana toimii parhaiten rehti ja reilu suomalainen lager. Lapin Kullan kehittäjänä tunnetun panimomestari Leo Andelinin alkuperäisellä 60-luvun reseptillä keitelty Tornion Panimon Original Lapland Lager on täsmävalinta oluthyllyllä, kun ostoskorista löytyy myös paketti tai kaksi Ripen Ryynäriä.

Livornon Luigi

Italialaisuutta henkivän Livornon Luigi -raakamakkaran makupariksi kannattaa valita hieman kevyemmin humaloitu ja hedelmäinen pale ale. Makkaran yrttistä makumaailmaa tukee oivallisesti myös belgialainen vehnäolut, jonka sitruksinen olemus tasapainottaa tämän raakamakkaran mehukkuutta ja yrttisyyttä.

Pampan Pablo

Pampan Pablon mausteisuutta taittamaan sopii mainiosti maltainen ja hieman hedelmäisempi tumma lager. Kannattaa myös kokeilla voimakkaasti humaloitua ja maltaista amber alea, jonka karamellisuus sopii hienosti yhteen makkaran tulisuuden kanssa.

Katalonian Carlos

Katalonialainen mausteisuus huutaa kaverikseen sameaa ja hedelmäisen yrttistä American wheat -olutta. Toinen hauska yhdistelmä mausteisen Carloksen kumppanina on raikas session IPA.

Krakovan Wojtek

Tšekkiläinen pils on mitä mainioin kumppani puolalaistyyppiselle Krakovan Wojtekille. Keskiasteisesti humaloitu ja kevyen hedelmäinen pils-tyyppinen olut tukee hienosti mustapippurista ja valkosipulista potkua saavaa makkaraa.

Angelan Frankfurtteri

Mieto ja helposti lähestyttävä Frankfurtteri kaipaa kumppanikseen helppoutta myös oluelta. American wheat tai California pale ale -tyyppiset oluet ovat kaikessa keveydessään ja hedelmäisyydessään nappiosumia Angelan Frankfurtterille.

Huberin Huilu

Makkaran juustoisen lihainen maku tulee parhaiten oikeuksiinsa hedelmäisen golden alen kanssa, jossa hento humalointi leikkaa juuston tuhtiutta. Hyvä vaihtoehto on myös suomalaisten ikisuosikki kevyt ja perinteinen lager-olut.

Vottosen Vihellys

Tähän makkaraan sopivat hyvin hedelmäiset APA- ja sitrusmaisen katkerat IPA-oluet. Makkaran mukavan maukas maku kaipaa vierelleen hieman hedelmäistä raikkautta, mitä näistä oluista saa. Kevyemmän maun ystäville sopivat tämän makkaran kanssa myös hieman suolaiset gose-oluet sekä esimerkiksi marjoilla maustetut berliner weisse -oluet.

Nürnbergin Günther

Günther on luonteeltaan lempeän tasapainoinen. Lihaisa makkara kaipaa kylkeensä maltaisia oluita. Hyviä vaihtoehtoja ovat hieman paahteinen tumma lager-olut tai maltaisempi brown ale. Myös kirsikkainen lambic on hauska ja erilainen vaihtoehto lihaisan Güntherin aisapariksi.


Reseptit