Matkalla Lyoniin osa 1
Kaikki ovat kuulleet jääkiekon ja jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuista, mutta miten lie asian laita, kun puhutaan kokkien maailmanmestaruuskilpailuista? Kaikkien kokkien isähahmon, jo edesmenneen Paul Bocusen perustama vuodesta 1987 asti järjestetty maailman arvostetuin kokkikilpailu Bocuse d’Or mittelöidään joka toinen vuosi Ranskan Lyonissa. Ennen kuolemaansa Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen, Jerôme Bocuselle. Asiaan vihkiytymättömän silmin voi näyttää siltä, että siellä ne kokit vain leikkimielisesti hieman kisailevat paremmuudestaan, mutta totuus on jotain aivan muuta: hikeä, kyyneleitä ja aivan varmasti myös vertakin. Tässä blogisarjassa pääsemme seuraamaan Suomen Bocuse d’Or -edustajan Mikko Kaukosen taivalta kohti tuota himoittua titteliä.
Mistään ruoalla leikkimisestä tässä ei siis ole kyse. Ja vaikka alussa hiki, kyyneleet ja veri mainittiinkin, on mukana myös onnistumisen ilo, kilpailutilanteen tuoma hyvä energia ja fiilis. Bocuse d’Or -kilpailuissa menestyminen tuo mainetta ja kunniaa tietysti paitsi itselleen kilpailijalle, mutta kärkikolmikkoon nouseminen parantaa myös koko maan näkyvyyttä gastronomisella maailmankartalla. Tällä taasen on suora yhteys ruokamatkailuun sekä turismiin ja sitä kautta se hyödyttää meitä kaikkia, ei pelkästään matkailu- ja ravintola-alaa. Ennen kuin tie Lyonissa järjestettävään loppukilpailuun on selvä, täytyy Mikon joukkueineen selvittää maanosakilpailu menestyksekkäästi. Tänä vuonna Euroopan osakilpailu järjestetään lokakuun puolessavälissä Tallinnassa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kilpailu piti järjestää jo toukokuussa, mutta maailmalla riehuvan koronapandemian vuoksi tapahtuma siirrettiin syksyyn.
Joukkue siis on toki muutakin kuin pelkkä kilpailuedustaja. Kuten missä tahansa huippu-urheilussa, edustaja tarvitsee parhaan mahdollisen asiantuntijarykmentin ympärilleen. Mikon assistenttina kaksivuotisella kilpailukaudella toimii Anni Peräkylä, jolla on huiman tärkeä rooli Mikon vasempana kätenä (ja välillä myös oikeana). Mitään sääntöä siitä ei ole, mitä assistentti saa tai ei saa tehdä kilpailussa. Valmentajana toimii lukuisien suomalaisten huippuravintoloiden liemissä keitetty Heikki Liekola. Bocuse d’Or Academy Finlandin presidenttinä puolestaan toimii itsekin samaiseen kilpailuun aikoinaan osallistunut (4. sija vuonna 2015) Matti Jämsén. Lisäksi valmennusryhmässä on mukana monivuotinen tiimi, johon kuuluvat Kalle Tanner, Miikka Manninen, Johan Kurkela sekä joukkueenjohtajana HKScan Food Servicen kehityspäällikkö Sami Rekola.
Mikon assistenttina kaksivuotisella kilpailukaudella toimii Anni Peräkylä.
Kilpailu koostuu kahdesta osasta: lihavadista sekä lautasannoksesta. Kilpailuaika on 5 tuntia 35 minuuttia, jonka aikana kilpailijan ja assistentin tulee valmistaa lihavati sekä lautasannokset neljälletoista tuomarille.
Lihavadin pääraaka-aineena kilpailussa on eestiläinen viiriäinen. Pakollisia lisukkeita tehtävässä ovat kaksi omavalintaista kastiketta, viiriäisenmuna sekä kaksi vegaanista lisuketta. Myös viiriäisen sydämen ja maksan tulee löytyä jossain muodossa vadilta. Linnun tulee olla vadilla tunnistettavassa muodossa, mutta lautasille tarjoiltaessa täysin luuton. Kilpailutehtävää varten kilpailija saa seitsemän kappaletta viiriäisiä sekä tietenkin tarvittavat raaka-aineet lisukkeita varten. Lautasannoksen pääraaka-aineena on monni. Muita pakollisia raaka-aineita tässä kilpailutehtävässä ei ole.
Lihavadin pääraaka-aineena on eestiläinen viiriäinen.
Jotta hommasta tulisi astetta vaikeampi, ovat kaviaari ja tryffeli tällä kilpailukaudella kiellettyjen aineiden listalla. Tämä varmaan tuottaa harmaita hiuksia ainakin Italian ja Ranskan edustajille, joilla kyseiset tuotteet on imeytetty verenkiertoon jo äidinmaidosta.
Tuomaristo koostuu kahdestakymmenestä maailmanluokan kokista ja keittiömestarista, jotka arvioivat todella kriittisesti annoksessa käytettyjä tekniikoita, esillepanoa, omaleimaisuutta ja tärkeimpänä luonnollisestikin makua. Tuomareista kuusi arvioi kilpailijoiden ja assistenttien keittiötyöskentelyä ja pitävät huolta siitä, että sääntörikkomuksia ei tule. Koko tuomarirykmenttiä komentaa tuomariston presidentti.
Näistä asetelmista lähdemme siis seuraamaan Mikon ja joukkueen matkaa kohti Lyonia. Blogisarjan seuraavassa osassa pureudumme tarkemmin Suomen Bocuse d’Or edustajaan ja siihen, mitä keittiössä tapahtuu ennen kilpailua.