• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Matkalla Lyoniin osa 1

Matkalla Lyoniin osa 1

3.8.2020

Kaikki ovat kuulleet jääkiekon ja jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuista, mutta miten lie asian laita, kun puhutaan kokkien maailmanmestaruuskilpailuista? Kaikkien kokkien isähahmon, jo edesmenneen Paul Bocusen perustama vuodesta 1987 asti järjestetty maailman arvostetuin kokkikilpailu Bocuse d’Or mittelöidään joka toinen vuosi Ranskan Lyonissa. Ennen kuolemaansa Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen, Jerôme Bocuselle. Asiaan vihkiytymättömän silmin voi näyttää siltä, että siellä ne kokit vain leikkimielisesti hieman kisailevat paremmuudestaan, mutta totuus on jotain aivan muuta: hikeä, kyyneleitä ja aivan varmasti myös vertakin. Tässä blogisarjassa pääsemme seuraamaan Suomen Bocuse d’Or -edustajan Mikko Kaukosen taivalta kohti tuota himoittua titteliä.

Mistään ruoalla leikkimisestä tässä ei siis ole kyse. Ja vaikka alussa hiki, kyyneleet ja veri mainittiinkin, on mukana myös onnistumisen ilo, kilpailutilanteen tuoma hyvä energia ja fiilis. Bocuse d’Or -kilpailuissa menestyminen tuo mainetta ja kunniaa tietysti paitsi itselleen kilpailijalle, mutta kärkikolmikkoon nouseminen parantaa myös koko maan näkyvyyttä gastronomisella maailmankartalla. Tällä taasen on suora yhteys ruokamatkailuun sekä turismiin ja sitä kautta se hyödyttää meitä kaikkia, ei pelkästään matkailu- ja ravintola-alaa. Ennen kuin tie Lyonissa järjestettävään loppukilpailuun on selvä, täytyy Mikon joukkueineen selvittää maanosakilpailu menestyksekkäästi. Tänä vuonna Euroopan osakilpailu järjestetään lokakuun puolessavälissä Tallinnassa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kilpailu piti järjestää jo toukokuussa, mutta maailmalla riehuvan koronapandemian vuoksi tapahtuma siirrettiin syksyyn.

Joukkue siis on toki muutakin kuin pelkkä kilpailuedustaja. Kuten missä tahansa huippu-urheilussa, edustaja tarvitsee parhaan mahdollisen asiantuntijarykmentin ympärilleen. Mikon assistenttina kaksivuotisella kilpailukaudella toimii Anni Peräkylä, jolla on huiman tärkeä rooli Mikon vasempana kätenä (ja välillä myös oikeana). Mitään sääntöä siitä ei ole, mitä assistentti saa tai ei saa tehdä kilpailussa. Valmentajana toimii lukuisien suomalaisten huippuravintoloiden liemissä keitetty Heikki Liekola. Bocuse d’Or Academy Finlandin presidenttinä puolestaan toimii itsekin samaiseen kilpailuun aikoinaan osallistunut (4. sija vuonna 2015) Matti Jämsén. Lisäksi valmennusryhmässä on mukana monivuotinen tiimi, johon kuuluvat Kalle Tanner, Miikka Manninen, Johan Kurkela sekä joukkueenjohtajana HKScan Food Servicen kehityspäällikkö Sami Rekola.


Mikon assistenttina kaksivuotisella kilpailukaudella toimii Anni Peräkylä.

Kilpailu koostuu kahdesta osasta: lihavadista sekä lautasannoksesta. Kilpailuaika on 5 tuntia 35 minuuttia, jonka aikana kilpailijan ja assistentin tulee valmistaa lihavati sekä lautasannokset neljälletoista tuomarille.

Lihavadin pääraaka-aineena kilpailussa on eestiläinen viiriäinen. Pakollisia lisukkeita tehtävässä ovat kaksi omavalintaista kastiketta, viiriäisenmuna sekä kaksi vegaanista lisuketta. Myös viiriäisen sydämen ja maksan tulee löytyä jossain muodossa vadilta. Linnun tulee olla vadilla tunnistettavassa muodossa, mutta lautasille tarjoiltaessa täysin luuton. Kilpailutehtävää varten kilpailija saa seitsemän kappaletta viiriäisiä sekä tietenkin tarvittavat raaka-aineet lisukkeita varten. Lautasannoksen pääraaka-aineena on monni. Muita pakollisia raaka-aineita tässä kilpailutehtävässä ei ole.


Lihavadin pääraaka-aineena on eestiläinen viiriäinen.

Jotta hommasta tulisi astetta vaikeampi, ovat kaviaari ja tryffeli tällä kilpailukaudella kiellettyjen aineiden listalla. Tämä varmaan tuottaa harmaita hiuksia ainakin Italian ja Ranskan edustajille, joilla kyseiset tuotteet on imeytetty verenkiertoon jo äidinmaidosta.

Tuomaristo koostuu kahdestakymmenestä maailmanluokan kokista ja keittiömestarista, jotka arvioivat todella kriittisesti annoksessa käytettyjä tekniikoita, esillepanoa, omaleimaisuutta ja tärkeimpänä luonnollisestikin makua. Tuomareista kuusi arvioi kilpailijoiden ja assistenttien keittiötyöskentelyä ja pitävät huolta siitä, että sääntörikkomuksia ei tule. Koko tuomarirykmenttiä komentaa tuomariston presidentti.

Näistä asetelmista lähdemme siis seuraamaan Mikon ja joukkueen matkaa kohti Lyonia. Blogisarjan seuraavassa osassa pureudumme tarkemmin Suomen Bocuse d’Or edustajaan ja siihen, mitä keittiössä tapahtuu ennen kilpailua.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Ruokamatkalla – Lyon

Ruokamatkalla – Lyon

Lyonia ajatellessa ei äkkiseltään mieleen tule ensimmäistäkään kuuluisaa maamerkkiä tai suurta nähtävyyttä. Se, mistä Lyon kuitenkin maailmalla tunnetaan, on muun muassa salade Lyonnaise, quenelle de brochet en gratin, tête de...

Bocuse d'Or Finaali Lyon 2023

Bocuse d'Or Finaali Lyon 2023

Johan Kurkelan ja Aino Kasasen kilpailumatka Ranskan Lyoniin lähestyy kovaa vauhtia, nimittäin Lyonissa kajahtaa maanantaina 23.1., kun joukkueen kilpailusuoritus alkaa kokkikilpailun toisen kilpailupäivän toiseksi viimeisenä joukkueena. Panoksena kisassa on himoittu...

Bocuse d’Or – kokkien maailmanmestaruuskisat

Bocuse d’Or – kokkien maailmanmestaruuskisat

Mitä yhteistä on Gordon Ramsaylla, Jamie Oliverilla, Anthony Bourdainilla ja Julia Childilla? Kaikki kuuluvat maailman tunnetuimpien kokkien joukkoon, mutta kukaan heistä ei ole kilpaillut maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa. Sen...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste