• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Matkalla Lyoniin osa 3

Matkalla Lyoniin osa 3

21.10.2020

Kaikki ovat kuulleet jääkiekon ja jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuista, mutta miten lie asian laita, kun puhutaan kokkien maailmanmestaruuskilpailuista? Kaikkien kokkien isähahmon, jo edesmenneen Paul Bocusen perustama vuodesta 1987 asti järjestetty maailman arvostetuin kokkikilpailu Bocuse d’Or mittelöidään joka toinen vuosi Ranskan Lyonissa. Ennen kuolemaansa Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen, Jerôme Bocuselle. Asiaan vihkiytymättömän silmin voi näyttää siltä, että siellä ne kokit leikkimielisesti hieman kisailee paremmuudestaan, mutta totuus on jotain aivan muuta - hikeä, kyyneleitä ja aivan varmasti myös vertakin. Tässä blogisarjassa pääsemme seuraamaan Suomen Bocuse d’Or -edustajan Mikko Kaukosen taivalta kohti tuota himoittua titteliä.

Pitkään odotettu kisamatka Tallinnaan sai todella surullisen startin Bocuse d’Or Finlandin Presidentin Matti Jämsénin menehdyttyä äkillisesti juuri kisojen alla torstaina. Tiimi päättikin suru-uutisen saatuaan, että nämä kisat otellaan Matin muistolle ja kunniaksi. Kisassa Suomen joukkue kilpaili surunauhoissa ja Matin muistolle pidettiin hiljainen hetki.

Tallinnan maanosakilpailussa 15.-16.10.2020 oli mukana 16 maata, joista kymmenen parasta jatkaa matkaa kohti Lyonissa kesäkuussa 2021 järjestettävää loppukilpailua. Suomen Mikko Kaukonen joukkueineen matkustaa odotetusti Lyoniin sijoituttuaan Tallinnan kilpailussa upeasti viidenneksi täydentäen pohjoismaista ylivertaisuutta, sillä koko kärkiviisikko koostui ainoastaan pohjoismaista Norjan viedessä ykköspaikan. Lisäksi Mikon assistentti Anni Peräkylä palkittiin kilpailun parhaana assistenttina, joten lähtökohdat loppukilpailua ajatellen ovat erittäin hyvällä mallilla.

Tehtävissä kilpailijoiden tuli valmistaa kala-annos virolaisesta monnista sekä lihavati niin ikään virolaisesta viiriäisestä ja viiriäisen munasta. Lihavadilta täytyi löytyä myös kaksi vegaanista lisäkettä, kaksi kastiketta sekä viiriäisen maksa ja sydän.

Mikko oli tyytyväinen erityisesti kala-annokseen. Viiriäiset tuottivat päänvaivaa olemalla suurempia kuin joukkueelle oli alun perin ilmoitettu ja millä oli harjoiteltu. Kokonaisuuteen Kaukonen kuitenkin oli melko tyytyväinen, vaikka hieman hampaankoloon taisikin jäädä.

Mikon rapujuhla-teemainen kala-annos piti sisällään muun muassa jokiravulla maustettua monnia, jokirapu-hollandaisea, briossia, kruunutillillä maustettua paahdettua valkoviinikastiketta ja pikkelöityä kurkkua. Lihavadilta puolestaan löytyi heinäsavustettua viiriäisen rintaa, viiriäisen maksalla, sydämellä ja yrteillä täytettyä viiriäisen koipea sekä viiriäisen munia suomalaisten herkkutattien ja ruskistetun voin kera. Raikkautta vadille toivat marinoitu sipuli, ruusulla maustettu punajuuri sekä vadelmaviinietikka.

- Suomi teki tyylilleen uskollisesti selkeää, yksinkertaista ja tyylikästä. Suomi ja Norja olivat ainoat, jotka tarjosivat viiriäisen rinnan kokonaisena. Se oli selkeä etu: useat maat sortuivat ylityöstämiseen, josta ei ollut lopputuloksen kannalta mitään hyötyä. Suomen joukkueen valmistustapa sopi viiriäiselle täydellisesti. Maun perusteella arvioin Suomen kolmen parhaan joukkoon ennen tulosten julkistamista, kertoo Suomen tuomari, liha-annokset maistellut Sami Rekola.


Suomen joukkueenjohtaja ja tuomari Sami Rekola.

- Maailman huippukilpailun tarkoitus on kehittää ja koetella huippugastronomian rajoja. Se korostuu erityisesti presentaatiossa ja tekniikoissa - tällä tasolla huippujen maut ovat aina poikkeuksetta kunnossa, Rekola sanoo.

Kesäkuun 1.-2. päivä kilpailtavan loppukilpailun raaka-aineet julkistetaan alkuvuodesta, jolloin kilpailukausi ja harjoittelu jatkuvat. Nyt joukkueella on siis hieman aikaa hengähtää ja alkaa henkisesti valmistautumaan todella tiukkaan ja kiireiseen kevääseen.


Mikko Kaukosen kilpailuannokset:


Lautasella:

Suomalaisella jokiravulla maustettua monnia, briossia ja kruunutilliä

Hapanimelä tomaatti, herneitä ja pikkelöityä kurkkua

Salaatti vihreästä omenasta, haudutetusta fenkolista, purjosta ja sormilimetistä

Keisarinna-juustolla ja akvaviitilla täytetty krustadi

Jokirapu-hollandaise

Kruunutillillä maustettu paahdettu valkoviinikastike



Tarjoiluvadilla:

Heinäsavustettua viiriäisen rintaa

Viiriäisen maksalla, sydämellä ja yrteillä täytettyä viiriäisen koipea

Viiriäisen muna, suomalaisia herkkutatteja ja ruskistettua voita

Marinoitua sipulia, punajuurta, ruusua ja vadelmaviinietikkaa

Lindrothin puutarhan ruusukaalia, persiljaa ja syysomenaa

Suprême-kastike viiriäisestä

Madeiralla, syyssienillä ja timjamilla maustettu viiriäiskastike

 

KUVAT: Bocuse d'Or Academy Finland ry, Santeri Stenvall

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Ruokamatkalla – Lyon

Ruokamatkalla – Lyon

Lyonia ajatellessa ei äkkiseltään mieleen tule ensimmäistäkään kuuluisaa maamerkkiä tai suurta nähtävyyttä. Se, mistä Lyon kuitenkin maailmalla tunnetaan, on muun muassa salade Lyonnaise, quenelle de brochet en gratin, tête de...

Bocuse d'Or Finaali Lyon 2023

Bocuse d'Or Finaali Lyon 2023

Johan Kurkelan ja Aino Kasasen kilpailumatka Ranskan Lyoniin lähestyy kovaa vauhtia, nimittäin Lyonissa kajahtaa maanantaina 23.1., kun joukkueen kilpailusuoritus alkaa kokkikilpailun toisen kilpailupäivän toiseksi viimeisenä joukkueena. Panoksena kisassa on himoittu...

Bocuse d’Or – kokkien maailmanmestaruuskisat

Bocuse d’Or – kokkien maailmanmestaruuskisat

Mitä yhteistä on Gordon Ramsaylla, Jamie Oliverilla, Anthony Bourdainilla ja Julia Childilla? Kaikki kuuluvat maailman tunnetuimpien kokkien joukkoon, mutta kukaan heistä ei ole kilpaillut maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa. Sen...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste