• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Nakkimuki (ja lihapiirakka kahdella nakilla)

Nakkimuki (ja lihapiirakka kahdella nakilla)

Ruokasisällöntuottaja
21.2.2020

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä ovat tietenkin laadukkaat liharuoat ja niiden mahtavat lisukkeet. Tällä kertaa suurennuslasin alla on jääkiekkokansan se kaikkein pyhin: nakkimuki.

Jääkiekolla on pitkät perinteet Suomessa ja sarjatasosta riippumatta matsia seuratessa kädessä höyryää makkara jossain muodossa. Itse muistan lapsuudessani seuratessani kotikyläni joukkueen edesottamuksia kolmosdivisioonassa grillimakkaran olleen spektaakkelissa kaikkein tärkein asia. Kuuma makkara, grillitaskun pohjalla kunnon töräys sinappia sekä pillimehu olivat ratkaisevassa roolissa tunnelman luonnissa. Varsinkin kun tuohon aikaan kolmosenkin matseja pelattiin vielä ulkojäillä paukkupakkasessa. Perusperiaate ei ole muuttunut. Jäähalleille mennään edelleenkin syömään ja siinä sivussa seurataan hieman urheilua. Helsingin jäähallilla HIFK:n kotiareenalla aitioiden, VIP-tilojen ja ravintoloiden lisäksi nälkäistä lätkäkansaa ruokkii kaksikymmentä kioskia, joista saa nopeaa ruokaa moneen makuun. Ruoan tulee todella olla nopeaa, sillä erätauko SM-liigaottelussa kestää tasan kahdeksantoista minuuttia ja siinä ajassa tulisi saada kaikille halukkaille nakkimukit ja oluet kouraan.

Helsingin jäähallilla HIFK:n kotimatseissa käy keskimäärin 7300 katsojaa, joten markkina on oivallinen nakeille ja makkaroille. Varsinkin kun reilu enemmistö on kaksilahkeisia, olisi sulaa hulluutta olla myymättä makkaraa. Vaikka tämän blogin pitäisi edeltäjiensä tapaan kertoa klassikkoannoksesta, ei se tässä tapauksessa ole mahdollista. Asia on nimittäin niin, että jos on valittava legendaarisen nakkimukin ja lihapiirakan väliltä ei itsensä kanssa sopuun pääse. Niinpä fiksu valitseekin molemmat. Ja vaikka muutkin annokset ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan, on selvää, että nakkimuki ja lihapiirakka eivät kärkisijoistaan hevillä luovu. Klassiseen nakkimukiin tulee kolme kertaa HK pitkä Aitonakki™, mutta enemmänkin toki siihen voi ottaa (kuten itse teen). Mukin pohjalle mausteet mielensä mukaan, ketsuppi, sinappi ja kurkkusalaatti. Höyrytetty lihapiirakka uppoaa sellaisenaankin kaikilla mausteilla, mutta tosifanin lihapiirakan sisälle laitetaan lisäksi kaksi höyrytettyä Aitonakkia, jolloin parempaa lätkäherkkua saa hakemalla etsiä.

lihapiirakka-dsc09482.jpg

Toisaalta ruokakulttuuri kehittyy, myös jäähalleilla. Helsingin jäähallin keittiöpäällikkö Riku Ahonen kehittääkin toimintaa aktiivisesti myös käytäväruokailun osalta. Tämän kauden uutuustuote Pohjolan dogi onkin mainio esimerkki, kuinka kehitys kehittyy. Rikun lempilapsihodarin välissä on bratwurstia, kantarellisalsaa ja punajuuriketsuppia, eli ei ihan perussettiä. Kaikki käytävillä myytävien erikoishodareiden, hampurilaisten, nachojen ym. annosten komponentit valmistuvat omassa keittiössä muiden VIP-ruokien yhteydessä, jolloin enää lämmitys sekä kokoaminen jää suoritettavaksi pikkuruisiin kiskoihin.

Nakkimuki on siis lähes jokaiselle jäähalleilla vierailleelle tuttu juttu. Huhu kertoo, että nakkimuki syntyi vahingossa vuosia sitten, kun HK:n HoReCa-puolen silloinen myyntijohtaja oli ollut festareilla tilaamassa itselleen pahimpaan nälkään höyrynakkeja. No pahvilautaset olivat päässeet loppumaan, jolloin johtajalla oli välähtänyt. Hän joi puolillaan olevan olutmukinsa huikalla tyhjäksi ja sanoi kioskin pitäjälle, että nakit tuoppiin, sinappia perään ja kassalle. Nakkeja syödessään ja hetken aikaa asiaa pohdittuaan myyntijohtaja oivalsi, että tästä saattaisi tulla hitti. Ja tulihan siitä. Sen pituinen se.

 

Food&Events Tapahtumaravintolat
Restel Ravintolat Oy / Helsingin jäähalli

Nordenskiöldinkatu 11-13
00250 Helsinki

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Vuodenvaihteen selviytymispakkaus

Vuodenvaihteen selviytymispakkaus

Uusi vuosi ja vanhat kujeet. Nakit kuuluvat uudenvuoden juhlitaan vähän samalla tavalla kuin kinkku kuuluu joulupöytään. Eikä mikään toisaalta olekaan parempaa, kuin kattilallinen höyrytettyjä Aitonakkeja kera jättituubillisen sinappia. No on...

Halloween ja paluu menneisiin aikoihin

Halloween ja paluu menneisiin aikoihin

Jälleen on se aika vuodesta, kun kadut ja rappukäytävät täyttyvät mitä kummallisimmista otuksista ja hirviöistä. Nyt ei siis puhuta aamuyöllä kotiin palaavista juhlijoista vaan halloweenin keppostelijoista. Kuten kaikkina muinakin kunnon...

Hot Dog, Amerikan herkun lyhyt oppimäärä

Hot Dog, Amerikan herkun lyhyt oppimäärä

Hodari on varmasti ensimmäisiä asioita, mitä pohjoisamerikkalaisesta ruokakulttuurista tulee mieleen. Siellä lähes jokaisella osavaltiolla on oma tunnusomainen hot doginsa ja säännöt hodarin tarjoiluun ja nauttimiseen eivät ole leikin asia. Pureudutaanpa...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste