Nakkimuki (ja lihapiirakka kahdella nakilla)
On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä ovat tietenkin laadukkaat liharuoat ja niiden mahtavat lisukkeet. Tällä kertaa suurennuslasin alla on jääkiekkokansan se kaikkein pyhin: nakkimuki.
Jääkiekolla on pitkät perinteet Suomessa ja sarjatasosta riippumatta matsia seuratessa kädessä höyryää makkara jossain muodossa. Itse muistan lapsuudessani seuratessani kotikyläni joukkueen edesottamuksia kolmosdivisioonassa grillimakkaran olleen spektaakkelissa kaikkein tärkein asia. Kuuma makkara, grillitaskun pohjalla kunnon töräys sinappia sekä pillimehu olivat ratkaisevassa roolissa tunnelman luonnissa. Varsinkin kun tuohon aikaan kolmosenkin matseja pelattiin vielä ulkojäillä paukkupakkasessa. Perusperiaate ei ole muuttunut. Jäähalleille mennään edelleenkin syömään ja siinä sivussa seurataan hieman urheilua. Helsingin jäähallilla HIFK:n kotiareenalla aitioiden, VIP-tilojen ja ravintoloiden lisäksi nälkäistä lätkäkansaa ruokkii kaksikymmentä kioskia, joista saa nopeaa ruokaa moneen makuun. Ruoan tulee todella olla nopeaa, sillä erätauko SM-liigaottelussa kestää tasan kahdeksantoista minuuttia ja siinä ajassa tulisi saada kaikille halukkaille nakkimukit ja oluet kouraan.
Helsingin jäähallilla HIFK:n kotimatseissa käy keskimäärin 7300 katsojaa, joten markkina on oivallinen nakeille ja makkaroille. Varsinkin kun reilu enemmistö on kaksilahkeisia, olisi sulaa hulluutta olla myymättä makkaraa. Vaikka tämän blogin pitäisi edeltäjiensä tapaan kertoa klassikkoannoksesta, ei se tässä tapauksessa ole mahdollista. Asia on nimittäin niin, että jos on valittava legendaarisen nakkimukin ja lihapiirakan väliltä ei itsensä kanssa sopuun pääse. Niinpä fiksu valitseekin molemmat. Ja vaikka muutkin annokset ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan, on selvää, että nakkimuki ja lihapiirakka eivät kärkisijoistaan hevillä luovu. Klassiseen nakkimukiin tulee kolme kertaa HK pitkä Aitonakki™, mutta enemmänkin toki siihen voi ottaa (kuten itse teen). Mukin pohjalle mausteet mielensä mukaan, ketsuppi, sinappi ja kurkkusalaatti. Höyrytetty lihapiirakka uppoaa sellaisenaankin kaikilla mausteilla, mutta tosifanin lihapiirakan sisälle laitetaan lisäksi kaksi höyrytettyä Aitonakkia, jolloin parempaa lätkäherkkua saa hakemalla etsiä.
Toisaalta ruokakulttuuri kehittyy, myös jäähalleilla. Helsingin jäähallin keittiöpäällikkö Riku Ahonen kehittääkin toimintaa aktiivisesti myös käytäväruokailun osalta. Tämän kauden uutuustuote Pohjolan dogi onkin mainio esimerkki, kuinka kehitys kehittyy. Rikun lempilapsihodarin välissä on bratwurstia, kantarellisalsaa ja punajuuriketsuppia, eli ei ihan perussettiä. Kaikki käytävillä myytävien erikoishodareiden, hampurilaisten, nachojen ym. annosten komponentit valmistuvat omassa keittiössä muiden VIP-ruokien yhteydessä, jolloin enää lämmitys sekä kokoaminen jää suoritettavaksi pikkuruisiin kiskoihin.
Nakkimuki on siis lähes jokaiselle jäähalleilla vierailleelle tuttu juttu. Huhu kertoo, että nakkimuki syntyi vahingossa vuosia sitten, kun HK:n HoReCa-puolen silloinen myyntijohtaja oli ollut festareilla tilaamassa itselleen pahimpaan nälkään höyrynakkeja. No pahvilautaset olivat päässeet loppumaan, jolloin johtajalla oli välähtänyt. Hän joi puolillaan olevan olutmukinsa huikalla tyhjäksi ja sanoi kioskin pitäjälle, että nakit tuoppiin, sinappia perään ja kassalle. Nakkeja syödessään ja hetken aikaa asiaa pohdittuaan myyntijohtaja oivalsi, että tästä saattaisi tulla hitti. Ja tulihan siitä. Sen pituinen se.
Food&Events Tapahtumaravintolat
Restel Ravintolat Oy / Helsingin jäähalli
Nordenskiöldinkatu 11-13
00250 Helsinki