• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Tulevan isännän ajatusmaailmassa vastuullisuus on tulevaisuutta

Ruokasisällöntuottaja
26.6.2020

Tuleva maatilan isäntä Kalle Murto näkee, että suomalaisesta, vastuullisesta karjankasvatuksesta ja naudanlihasta löytyy paljon myönteistä kerrottavaa. Omaa tuotantosuuntaansa hän vielä miettii – tällä hetkellä vanhempien luotsaamalla tilalla kasvatetaan maitorotuisia sonneja.

”Kyllä minusta maanviljelijä tulee – se on aina tuntunut omalta alalta”, kertoo juuri maatalous- ja metsätieteiden maisterin opinnot Helsingin yliopistossa loppuun saattanut Kalle Murto.

Kotitila Salon seudulla odottaa jatkajaansa noin 10 vuoden kuluttua vanhempien eläköityessä. Kalle on ollut mukana kotitilan kaikissa töissä pienestä pitäen, ja hoitaa nykyään muun muassa vanhempiensa lomitukset.

”Parhaita hetkiä maatilan töissä ovat onnistumiset – kun esimerkiksi peltoviljelyssä, jossa on monenlaisia muuttujia mukana, tulee onnistuminen, niin onhan se hieno tunne!”

Yliopiston kirjoilla Kallella vierähti seitsemän vuotta – tosin siihen sisältyivät myös armeija-aika, puolen vuoden työharjoittelu sekä yhden vuoden mittainen työrupeama kansanedustajan avustajana eduskunnassa. Nyt valmistumisensa jälkeen Kalle on aloittanut uudessa työpaikassa tuotepäällikkönä maatalouskoneita myyvässä yrityksessä Turussa.

”Maatilataustasta on työssäni paljon etua, vaikka opittavaa totta kai riittää”, 26-vuotias Kalle toteaa tyytyväisen oloisena".

Murtojen tilalla kasvatetaan lihakarjaa, maitorotuisia sonneja, jo kahdettakymmenettä vuotta. HKScanin tuottajiin tila on kuulunut ”aina”, kuten Kalle toteaa. Paikkoja on 200 sonnille, jotka haetaan itse pääasiassa kolmelta tilalta.

Vastuullisuus on tulevaisuutta, ovat Murrot todenneet, ja niinpä tila onkin yksi niistä karjatiloista, joiden keräämän tiedon avulla VTT on laskenut suomalaisen naudanlihan, tarkemmin sanoen HK Ehdan, hiilijalanjäljen. VTT:n tutkimuksen perusteella on todettu, että suomalaisen naudanlihan hiilijalanjälki jää kolmasosan alle eurooppalaisen keskiarvon. Murrot osallistuvat myös jatkotutkimukseen, jossa mitataan nurmen hiilensidontaa.

”Meillä on myös muita myönteisiä asioita kerrottavana kotimaisesta naudanlihasta sen lisäksi, että täkäläisen naudanlihan hiilijalanjälki on eurooppalaista keskiarvoa pienempi. Meillä ei ole pulaa vedestä, ja nurmea syövän karjan vesijalanjälki on pieni. Lisäksi eläinten elinolosuhteisiin ja hyvinvointiin sekä terveyteen kiinnitetään meillä paljon huomiota. Tätä hyvää viestiä kotimaisesta naudanlihasta meidän on vietävä eteenpäin kuluttajille.”

maanhengityskammio-0180.jpg

HKScanin yhteistyökumppani Datasense Oy:n Jiri Luojukoski asensi kesäkuussa Murron tilalla maahengityskammion, joka mittaa pellon hiilensidontaa. Yhteisenä tavoitteena on tuottaa rehua ilmastoystävällisesti ja sitä kautta pienentää lihan hiilijalanjälkeä.

Vaikka omaan isännyyteen on vielä aikaa, Kalle pohtii jo nyt vanhempineen, pitäisikö esimerkiksi tilan tuotantosuuntaa muuttaa tulevaisuudessa tai mitä investointeja Kallen isännyyden varalle mahdollisesti olisi järkevää tehdä.

”Ei tuotantosuunta välttämättä muutu, sillä tykkään sonnihommasta – eläintenhoito on minulle mieleen ja rehukin saadaan omalta tilalta. Ja välillä pääsee sopivasti konehommiinkin”, Kalle pohtii.

Uusia ideoita ja osaamista Kalle kerryttää muun muassa osallistumalla HKScanin nuorille tuottajille suunnattuun Next Generation -koulutusohjelmaan.

”Koulutusohjelma on kaikin puolin hyvä juttu! Siellä tutustuu toisiin nuoriin tuottajiin ja heidän ajatuksiinsa ja kokemuksiinsa. Osaamisen jakaminen ja tasokkaat koulutukset ovat myös erittäin hyödyllisiä”, Kalle kertoo.

Kun ansio- ja tilan töiltä ehtii, Kalle maastopyöräilee tai suuntaan ystäviensä kanssa mökki- tai laskettelulomille. Tosin tällä hetkellä kaikki ylimääräinen aika kuluu omakotitalon rakennustyömaalla. Hirsitalo nousee oman tilan maille ja muuttamaan päästään jouluksi 2021.

Kalle pitää ruoanlaitosta, vaikka hänen mukaansa sitä tulee tehtyä liian harvoin itse. Bravuurikseen hän mainitsee isoäitinsä salaisella reseptillä valmistettavan jauhelihakastikkeen.

”Sen verran voin paljastaa, että mausteita kastikkeeseen tulee useampaa laatua ja että sinapilla on oma osuutensa maun täydentäjänä”, kuvailee Kalle kastiketta, joka ei vielä ole jättänyt kylmäksi ketään sitä maistanutta.

kalle-murto-tila-0680.jpg
Kalle näkee kotimaisessa karjankasvatuksessa paljon myönteistä kerrottavaa, mm. eläinten elinolosuhteisiin ja hyvinvointiin sekä terveyteen kiinnitetään Suomessa paljon huomiota. Seuraavaksi kotitilalla asennetaan uusia kumimattoja eläinten makuualueille sekä parannetaan navetan ilmanvaihtoa. Karjan tarkkailun kehittämiseksi navettaan aiotaan asentaa kamerat.

Teksti: Sanna Haanpää-Liukko

Kuvat: Roni Lehti

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Hirvilammella karja laiduntaa kaupungin kupeessa

Emolehmätilaa Hämeenlinnan kupeessa avopuolisonsa kanssa pitävän Susanna Valtosen arjessa maatalous yhdistyy palkkatöihin ja maisteriopintoihin Viikissä. Puhtia jää vielä järjestää tilakierroksia perheille ja harrastaa triathlonia.

Miksi Ehta® on niin ehtaa

Miksi Ehta® on niin ehtaa

Mitä ovat Ayrshire ja Holstein? Mitä tapahtuu, kun lihaa raakakypsytetään? Ja mikä kumma on Petite Tender? Jo muutaman vuoden ajan monet huippuravintolat ympäri maapallon ovat käyttäneet raakakypsytetyn pihvirotuisen naudan tilalla...

Tunnustan, syön lihaa

Tunnustan, syön lihaa

Vietin talvilomani kasvissyöjien taivaassa, Intiassa. Söin parin viikon aikana maukasta ja monipuolista kasvisruokaa, enkä kaivannut lihaa. Ei minusta silti kasvissyöjää tullut.

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste