Bocuse d’Or – Grande Finale osa 2
Maailman kovatasoisimman kokkikilpailun finaali käytiin 26.-27.9.2021 Ranskan Lyonissa, jossa pisimmän korren veti isäntämaa Ranska. Kakkoseksi tuli Tanska ja kolmanneksi Norja Suomen jäädessä suureksi pettymyksekseen kuudenneksi.
Vaikka kokkien olympialaisissa kuudes sija on superhieno suoritus, oli se silti suuri pettymys joukkueelle.
- Meillä oli tänään hyvä suoritus, jossa kaikki meni kuten pitikin. Saimme todella hyvää palautetta keittiötuomareilta puhtaasta ja tyylikkäästä tekemisestä. Tulos on meille luonnollisesti pettymys, olemme tavoitelleet alusta saakka mitalisijaa, kertaa Suomen edustaja Mikko Kaukonen.
Kilpailuissa valmistettiin kolmen ruokalajin take away -menu tomaatista ja mustasta tiikeriravusta. Suomen take away -laatikossa ruokien oikea tarjoilulämpötila varmistettiin luomukauralla täytetyillä muotoon ommelluilla kauratyynyillä.
Tarjoiluvadilla esitellyn kilpailuruoan pakollinen raaka-aine oli naudan lavan osa (blade). Lisäksi vadille nostettiin kaksi kasvislisäkettä. Tehtävässä valmistettiin myös kilpailijan kotimaata raaka-aineiltaan ja makumaailmaltaan edustava ragu-tyyppinen kasvislisäke.
Pettymyksestä huolimatta Suomi on noussut pysyvästi maailman huipulle Bocuse-karkeloissa ja tämänkinkertainen kilpailusuoritus oli ”vain” kuudennesta sijasta välittämättä huippuluokkaa.
Onnea Mikko, Anni ja koko Suomen mahtava tiimi!
Kilpailuannokset:
Take away ”Tomato garden”
Alkuruoka:
Pehmeä kirsikkatomaattitartaletti
Marinoituja suomalaisia helmitomaatteja, basilikaemulsiota ja pikkelöityä jalapenoa
Grillattua kesäkurpitsaa, sitruunaverbenaa ja timjamia
Aromaattinen tomaattiliemi
Pääruoka:
Tiikerirapu-tomaatti -”bolognesella” täytetty flan mustasta tiikeriravusta
Mustaa tiikerirapua, tillinkukkia ja sitruunaa
Kirsikkatomaattisalaatti, sienikaviaaria ja pikkelöityä suomalaista omenaa
Kurkunkukka ja kukkakaalipyree
Kirsikkatomaattikastike yrteillä ja tiikeriravulla
Jälkiruoka:
Kirsikkatomaattisorbetti, hapankermamousse ja tomaattivaahtokarkki
Tomaatinoksa-tuilekeksi ja vaniljalla maustettua kirsikkatomaattihilloa
Lihatehtävä ”Autumn harvest”
Haudutettua naudan lapaa, kantarelleja, sitruunatimjamia ja rosmariinia
Ohra-ragu, metsäsieniä ja kypsytettyä juustoa
Karamellisoitua sipulia, suomalaista omenaa ja seljankukkaviinietikkaa
Tartaletti kevyesti poltetusta kaalista ja palkokasveista sekä persiljaemulsiota
Fermentoidulla pippurilla ja pikkelöidyillä karhunlaukkakapriksilla maustettu kermainen kastike
Valokuvat: Bocuse d'Or Finland