• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Grillausvinkit pitkään kuumaan kesään

Grillausvinkit pitkään kuumaan kesään

10.5.2021

Kaikki maailman grillausvinkit on lueteltu jo varmasti tuhansia kertoja, mutta kertaus ei ole koskaan turhaa. Grillaaminen ei ole todellakaan mitään rakettitiedettä, vaikka sitä jostain syystä siihen välillä verrataankin. Muutaman perusasian muistaminen helpottaa urakkaa, ja vieraasi saavat nauttia hyvin valmistetusta grilliruoasta.

Välineet. Grillaus on jossain määrin välineurheilua, mutta et kuitenkaan tarvitse välttämättä satojen tai jopa yli tuhannen euron keraamista grilliä onnistuaksesi. Jos grillisi kuitenkin pitää ennen grillausta tukea pystyyn ilmastointiteippiä ja pajunoksia apuna käyttäen, on syytä harkita kunnollisen grillin ostoa. Hyvä hiiligrilli on tukevarakenteinen, ja siitä löytyy toimivat säädettävät ilma-aukot kannesta ja pohjasta. Myös hiilissä on eroja. Toiset hiilet kytevät pidempään kuin toiset, ja tämä vaikuttaa tietenkin aikaan, kuinka pitkään hiillos pysyy hyvänä. Reilu hiillos syntyy näppärällä hiilipussikikalla. Valitse grillisi kokoon sopiva hiilipussi, töki veitsellä reikiä ympäri pussia ja aseta pussi grilliin. Liruta rei’istä sytytysnestettä hiilille ja anna imeytyä kymmenisen minuuttia. Sytytä pussi ja odota mahtavaa hiillosta. Tämä konsti sopii tietenkin pitkää kypsennystä vaativille tuotteille tai jos muuten grillin pitää olla pitkään lämpimänä. Mikäli ajatuksissa oli grillata vain paketillinen HK Kabanossia, on turhaa tuhota pussillista hiiliä.

Esivalmistelu. Mikäli grilliateriasi valmistus vaatii myös keittiössä tapahtuvaa toimintaa, kannattaa asioita valmistaa etukäteen mahdollisimman pitkälle. Näin sinun ei tarvitse juosta grillin ja keittiön väliä, mikä tuplaa mahdollisuutesi onnistua grillauksessa. Grillattavat vihannekset kannattaa siis leikata valmiiksi grillattavaksi ja mahdollisen kastikkeen voi lämmittää grillissä. Samoin grilli- ja glaseerauskastikkeet kannattaa valmistaa etukäteen. Myös salaatin voi sekoitella etukäteen jääkaappiin odottelemaan h-hetkeä.

Vaikka molekyyligastronomian kannalta lihan temperoitumaan ottaminen ei olekaan perusteltua, on siihen muita syitä. Tärkeimpänä ikävä ilmiö nimeltä grillin jäähtyminen. Mikäli grilli lämätään täyteen jääkaappikylmää lihaa, on grillin jäähtymisen riski huomattavasti suurempi kuin etukäteen huoneenlämpöön otettujen lihojen kanssa.

Ajoitus. Pihvit, makkarat, spare ribsit ja vihannekset yhtä aikaa grilliin, ja ruoka on takuulla pilalla. Grillaa tuotteet aina järjestyksessä kypsymisajan mukaan lämpötila huomioon ottaen. Makkaraa luonnollisesti ei kannata laittaa grilliin samaan aikaan spare ribsien kanssa.

Oikea grillauslämpötila. Possun fileepihvit ja naudan pihvit kannattaa grillata nopeasti kuumassa grillissä. Pidempää kypsennystä vaativat lihat, kuten ribsit ja kokonaiset fileet, vaativat puolestaan hieman matalampaa epäsuoraa lämpöä, jotta kypsennys tapahtuu tasaisesti. Pitkässä kypsennyksessä olevia lihoja voi sumuttaa välillä suihkepulloon tehdyllä grillivedellä, jossa on veden lisäksi esimerkiksi omenaviinietikkaa, sokeria ja suolaa. Myös makkara grillataan usein väärin. Liian kovalla tulella poltetaan kuori sisällön jäädessä haaleaksi. Grillauksen jälkeisen vetäytymisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, eli anna lihan aina vetäytyä aina tovi ennen tarjoilua.

Oikea kypsyys. Yksi yleisimmistä virheistä grillauksessa on ylikypsentäminen. Ribseille ja porsaanniskalle ylikypsennys on suotavaa, mutta possun fileepihvit kuivuvat nopeasti rakenteeltaan kengänpohjaa muistuttaviksi läpysköiksi. Porsaan fileepihvi on kypsä, kun molemmin puolin paistettuna pinta alkaa pisaroimaan kirkasta nestettä. Tästä eteenpäin kypsennys ainoastaan kuivattaa lihaa. Ota liha siis ajoissa pois grillistä, ja laita se folioon vetäytymään ja odottelemaan muiden lisukkeiden valmistumista. Suurempia paloja, kuten fileitä, kypsentäessä suurenmoinen apuväline on digitaalinen lämpömittari.

Hauskanpito. Iloinen kokki tekee parempaa ruokaa kuin myrtynyt mököttäjä. Jos grillaaminen ei kiinnosta, älä grillaa. Grillauksen tulee olla ennen kaikkea hauskaa ajanvietettä, jonka jälkituotteena syntyy mahtavaa ruokaa!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste