• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Huiput kohtaavat

Huiput kohtaavat

Ruokasisällöntuottaja
17.9.2021

Jalkaleikkauksesta toipuva pika-aituri, Suomen mestari ja olympiaurheilija Annimari Korte ja maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa tänä vuonna Suomea edustava Mikko Kaukonen ja assistentti Anni Peräkylä tapasivat aurinkoisena elokuun iltapäivänä Annimarin uuden viihtyisän kodin pihaterassilla. 

Iltapäivä kului rattoisasti elämästä urheilun ja gastronomian huipulla jutustellen. Ja aina kun huippukokki tapaa muita alojensa huippuja, ei tapaamista tarvitse nälkäisenä tehdä. Eikä tarvinnut tälläkään kertaa. Mikko ja Anni toivat mukanaan HKScanille suunnittelemansa take away -annokset, Annimarin ruokarajoitteet tietysti huomioiden. Ja maistuiko eväs? No maistui! Vaikka ruoka on huippu-urheilijalle pääasiassa polttoainetta, on myös maku Annimarille todella tärkeä osa ateriaa. Annimari sanookin, että haluaa syödä vain ruokia, joista oikeasti pitää.

Huipulla kilpaileminen vaatii lujaa kurinalaisuutta ja tahdonvoimaa olipa areenana sitten keittiö tai juoksurata. Annimarilla oli jo teini-ikäisenä tähtäimessä pääsy huippuaituriksi, mutta Mikko lämpeni hieman myöhemmin ajatukselle kilpailla huipulla. Vaikka Mikon ura ravintolamaailman huipulla on pitkään ollut kovassa vauhdissa, vaatii kilpaileminen ja varsinkin niissä menestyminen venymistä valmiiksi jo työajoiltaan brutaalilla alalla.

Niin Mikko kuin Annimarikin ovat tehneet töitä alojensa kovimpiin kilpailuihin koko uriensa ajan. Itse kilpailuvalmistautuminen on kuitenkin asia erikseen. Se, että pääsy olympialaisiin tai Bocuse d’Or -loppukilpailuun varmistuu, ei tarkoita sitä, että voi nostaa jalat kattoon ja alkaa odottelemaan omaa lähtöä tai suoritusaikaa. Kova työ jatkuu molemmilla aina viime metreille asti. Annimari treenaa kovana treenipäivänä lajitekniikkaa ja voimaa viisi tuntia, jonka päälle lisätään vielä lihashuollot, hieronnat ja fysikaaliset hoidot, jotka venyttävät työpäivät hyvinkin pitkiksi. Mikko ja Anni puolestaan viettävät tulevan kilpailukeittiön kopioksi tehdyllä harjoituskeittiöllä noin 200 tuntia kuukaudessa makua, rakenteita, tekniikoita ja ajoituksia harjoitellen. Kun huippu-urheilijalle nesteytys on päivänselvä asia, on raskaan kilpailusuorituksen aikana myös kokkien juomatauot huomioitu kellotuksessa, ettei viiriäisen jalkaa grillatessa lähde keittäjältä taju.

annimari-korte-bocuse-dsc06366pieni.jpg

Bocuse d’Or -kilpailussa aikaa tehtäviin on 5 tuntia 30 minuuttia, ja kun paikalla on kokkimaailman crème de la crème, on ruokalajien vaikeustasokin sitä luokkaa. Jokainen sekunti ja askel hiotaan viimeisen päälle, ettei yhtään turhaa liikettä keittiössä kilpailun aikana tapahtuisi. Tätä on valvomassa niin harjoitellessa kuin itse kilpailusuorituksenkin aikana valmentaja Heikki Liekola sekuntikelloineen.
Annimarin kilpailusuoritus kestää alle kolmetoista sekuntia, joka tosin juostaan kilpailusta riippuen 1-3 kertaa (alku- ja välierät + finaali), mutta valmistautuminen illan starttiin alkaa jo aamulla. Aitajuoksuhan kuulostaa ajatuksena helpolta, mutta kun aletaan pohtimaan, että 100 metrin matkalla on kymmenen 84 cm korkuista aitaa, jotka pitää ylittää tietyllä askelpituudella ja askelfrekvenssillä aidanylityksen kestäessä alle 0,4 sekuntia, nopeimpaan mahdolliseen tulokseen päästäkseen on asia hieman kimurantimpi.
Tavoitteet molemmilla huipuilla ovat korkealla. Mikolle ja Annille muut kuin palkintokorokesijoitukset Bocuse d’Orissa ovat pettymys. Annimarilla puolestaan tavoitteena on podiumsijoitus vuoden 2022 kilpailtavissa EM-kisoissa.

Kuten nokkelimmat ovat jo hoksanneetkin, ravinto on suuressa roolissa molemmilla huipuilla. Mikko ja Anni tekevät harjoituskeittiöllä päivästä toiseen kolmen Michelin-tähden ruokaa, mutta kotona maistuvat parhaiten lihapullat ja muusi sekä makaroni- ja kaalilaatikot, eli ihan tavallinen kotiruoka. Liharuokia rakastavan Annimarin kotona taas on ahkerassa käytössä air fryer, jossa kypsyvät rapeapintaisiksi usein HK Maakarit® -artesaanimakkarat. Lihaisat HK-leikkeleet puolestaan menevät ihan suoraan pakkauksesta napostellessa. Herkuttelullekin on oma paikkansa niin huippu-urheilijalla kuin huippukokillakin. Annimari tunnustaa intohimonsa jäätelöä kohtaan. Mikko puolestaan napostelee irtokarkkeja Ramboja katsoessa.

HK toivottaa Annimarille, Mikolle ja Annille onnea ja menestystä tulevissa koitoksissa!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Annimari Korte on Suomen nopein 100m aitajuoksija ja lisäksi hänet valittiin vuoden 2020 positiivisimmaksi suomalaiseksi. Annimari on myös HK:n nimikkourheilija. Jututin häntä ennen Etelä-Afrikan harjoitusleiriä syömisestä ja suhteesta ruokaan. Uskon,...

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Elämme yhä keskellä proteiinibuumia. Proteiinipitoiset ruuat kiinnostavat ja proteiinia halutaan tankata sen hyvää tekevien ominaisuuksien vuoksi. Liha on erinomainen proteiinin lähde – niin laadultaan kuin määrältään. Ravintoaineet kannattaa aina saada...

Vajaa 100 päivää Rioon

Vajaa 100 päivää Rioon

Osallistuin viime viikolla Olympiakomitean järjestämään 100 päivää Rioon – tapahtumaan, jossa kerrottiin mm. olympialaisiin valittujen urheilijoiden kuulumisia. Olympialaisiin kulminoituu urheilijoiden kohdalla monen vuoden harjoittelu, eli paineet ovat kovat. Saimme HK:lle...

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste