Ihanat keitot kylmille keleille
Jostain syystä syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasten nipistellessä nokan päätä alkaa monen mieli tehdä keittoruokia. Keitot on mielletty syksy- ja talviruoaksi jo mummojemme ja ukkiemme aikana. Kesäisin monelle on turha edes ehdottaa makkarakeittoa, se kun on talviruokaa. Tämä on perin kummallista, sillä syödäänhän keittoja siinä missä muitakin ruokia myös maissa, joissa on aina kesä. Noh, syksy Suomessa kestää normaalisti noin 8 kuukautta ja siihen päälle 2 kuukauden talvi, niin varmasti sen kaksi jäljelle jäävää kuukautta kestää ilman keittojakin!
Nyt kun syksy on tullut, voidaan siis jälleen puhua keitoista. Keitot ovat yksinkertaista ruokaa, kun ottaa huomioon yhden tärkeän seikan – laadukkaat raaka-aineet. Kotimainen liha ja kasvikset ovat avainasemassa keiton onnistumisessa ja liemi – no, ilman lientä ei ole keittoakaan. Laadukkaista liemivalmisteista ja fondeista saa kelpo pohjan liemelle, mutta itse suosin ehtaa kana- ja lihalientä, joita saa purkitettuna jo useimmista marketeista.
Juurekset ja kasvikset kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan tuoreina, sillä pakastevihannessekoitukset eivät varsinaisesti keittoon mitään lisäarvoa tuo. Tuore selleri ja palsternakka maustavat jo ennestään laadukkaan kanaliemen entistä paremmaksi, joten epäonnistumisen mahdollisuus pienenee. Lisäksi juurekset ovat jopa Suomessa edullisia, joten niitä ei kannata kauppaan unohtaa.
Käsi ylös, kenen kotona on syöty joskus Sinisestä Lenkistä tehtyä makkarakeittoa! Mutta tiesitkös, että millä tahansa makkaralla saat vaihtelua perinteiseen soppaan, ihan vain makkaran vaihtamalla? Raakamakkarasta palleroita keittoon pusertamalla soppa muistuttaa etäisesti siskonmakkarakeittoa ja mausteisemmilla makkaroilla, kuten Maakarit® Huberin Huilulla, saat keittoihin lisää asennetta. Ja tokihan makkarakeitto voi olla myös täysin muuta kuin perinteinen (suomalainen). Baijerilainen kaali-bratwurstikeitto nimittäin toimii säällä kuin säällä, mutta näin suomalaisena sanoisin, että erityisesti soppa rokkaa kylmillä keleillä.
Korona on ajanut kansalaiset syksyllä 2021 eniten sienimetsään sitten 1970-luvun (kirjoittajan oma valistunut arvio), joten pakastimien täytyy pursuta sienistä. Mitäpä siis, jos tekisit kuohkean kermaista tattikeittoa rapean pekonimurun kera? Itse tykkään laittaa tattikeittoon suunnilleen puolet ja puolet tattia ja mukulaselleriä. Mukulaselleri tuo keittoon aivan ihanan tattia tukevan maun ja silkkisen rakenteen. Jos tarjoilet keiton alkuruokana oikein fiinissä tilaisuudessa, voi soppalautasen pinnalle lorauttaa vielä tryffeliöljyä.
Tuossapa vinkkejä ensihätään ja lisää reseptejä löytyy sivupalkista ja sivua alaspäin selaamalla.