• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Ihanat keitot kylmille keleille

Ihanat keitot kylmille keleille

19.10.2021

Jostain syystä syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasten nipistellessä nokan päätä alkaa monen mieli tehdä keittoruokia. Keitot on mielletty syksy- ja talviruoaksi jo mummojemme ja ukkiemme aikana. Kesäisin monelle on turha edes ehdottaa makkarakeittoa, se kun on talviruokaa. Tämä on perin kummallista, sillä syödäänhän keittoja siinä missä muitakin ruokia myös maissa, joissa on aina kesä. Noh, syksy Suomessa kestää normaalisti noin 8 kuukautta ja siihen päälle 2 kuukauden talvi, niin varmasti sen kaksi jäljelle jäävää kuukautta kestää ilman keittojakin!

Nyt kun syksy on tullut, voidaan siis jälleen puhua keitoista. Keitot ovat yksinkertaista ruokaa, kun ottaa huomioon yhden tärkeän seikan – laadukkaat raaka-aineet. Kotimainen liha ja kasvikset ovat avainasemassa keiton onnistumisessa ja liemi – no, ilman lientä ei ole keittoakaan. Laadukkaista liemivalmisteista ja fondeista saa kelpo pohjan liemelle, mutta itse suosin ehtaa kana- ja lihalientä, joita saa purkitettuna jo useimmista marketeista.

Juurekset ja kasvikset kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan tuoreina, sillä pakastevihannessekoitukset eivät varsinaisesti keittoon mitään lisäarvoa tuo. Tuore selleri ja palsternakka maustavat jo ennestään laadukkaan kanaliemen entistä paremmaksi, joten epäonnistumisen mahdollisuus pienenee. Lisäksi juurekset ovat jopa Suomessa edullisia, joten niitä ei kannata kauppaan unohtaa.

Käsi ylös, kenen kotona on syöty joskus Sinisestä Lenkistä tehtyä makkarakeittoa! Mutta tiesitkös, että millä tahansa makkaralla saat vaihtelua perinteiseen soppaan, ihan vain makkaran vaihtamalla? Raakamakkarasta palleroita keittoon pusertamalla soppa muistuttaa etäisesti siskonmakkarakeittoa ja mausteisemmilla makkaroilla, kuten Maakarit® Huberin Huilulla, saat keittoihin lisää asennetta. Ja tokihan makkarakeitto voi olla myös täysin muuta kuin perinteinen (suomalainen). Baijerilainen kaali-bratwurstikeitto nimittäin toimii säällä kuin säällä, mutta näin suomalaisena sanoisin, että erityisesti soppa rokkaa kylmillä keleillä.

Korona on ajanut kansalaiset syksyllä 2021 eniten sienimetsään sitten 1970-luvun (kirjoittajan oma valistunut arvio), joten pakastimien täytyy pursuta sienistä. Mitäpä siis, jos tekisit kuohkean kermaista tattikeittoa rapean pekonimurun kera? Itse tykkään laittaa tattikeittoon suunnilleen puolet ja puolet tattia ja mukulaselleriä. Mukulaselleri tuo keittoon aivan ihanan tattia tukevan maun ja silkkisen rakenteen. Jos tarjoilet keiton alkuruokana oikein fiinissä tilaisuudessa, voi soppalautasen pinnalle lorauttaa vielä tryffeliöljyä.

Tuossapa vinkkejä ensihätään ja lisää reseptejä löytyy sivupalkista ja sivua alaspäin selaamalla.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Testissä lihaliemet  – Kuutio vai fondi?

Testissä lihaliemet – Kuutio vai fondi?

Lihaliemi ruoassa on kuin sokkeli talossa: huomaamaton mutta keskeinen. Hyvä lihaliemi tekee hommansa vähäeleisesti turhia huutelematta ja syventää ruoan maun. Huono lihaliemi toimii päinvastoin. Pistimme kovaan makutestiin markettien kuutiot ja...

Arjen pelastajat, eli nopeimmat ja helpoimmat arkisapuskat

Arjen pelastajat, eli nopeimmat ja helpoimmat arkisapuskat

Arki, tuo iloinen ystävämme. Vaikka loppuvuoden leppoisan oloilun jälkeen arkirytmiin pääseminen voi tuntua ihan hyvältä, on ruoka-arjen pyörittämisessä taas samat tutut pulmansa. Mitä ihmettä sitä tänään laittaisi perheelle ruuaksi? Tässäpä...

Hiihtoloman helpoimmat herkut

Hiihtoloman helpoimmat herkut

Koulujen hiihtolomaviikot ovat edessä, ja ulkona liikkumisen määrä lisääntyy. Se tuo tullessaan ainakin yhden takuuvarman asian – ISON nälän! Kun koko perhe lomailee, ulkoilee ja harrastaa yhdessä koko viikon, on...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste