Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Yksi on tehty naudasta ja sisältää 10% rasvaa toinen possusta sekä naudasta ja sisältää 20% rasvaa. Erilaisia jauhelihalaatuja ei toki ole tehty siksi, että saadaan kuluttajat hämilleen ja lisää tuotteita kauppojen hyllyille, vaan jokaiselle on jokin tarkoitus. Toki jokaisella on oma makunsa ruokaa tehdä, mutta lähtökohtaisesti vähärasvaisille jauhelihoille on eri käyttötarkoitukset kuin rasvaisemmille.

Itse en esimerkiksi tekisi hampurilaispihviä alle 10% rasvaa sisältävästä naudanlihasta vähärasvaisuuden vuoksi. Toisaalta en myöskään 20 prosenttisesta sika-naudasta, vaan tähtäisin noiden väliin ja nauta 17% olisi minun valintani. Nauta-sika jauheliha puolestaan on todellinen jauhelihojen sekatyömies, joka sopii monenlaiseen ruokaan kuten arkilihapulliin ja jauhelihakastikkeeseen. Rasvan määrällä on siis oleellinen merkitys jauhelihaa valitessa. Pihveissä ja pyöryköissä on hyvä olla hieman enemmän rasvaa mehevöittämässä, kuin vaikkapa jauhelihakeitossa, jossa liika rasva jää ikävästi vain keiton pinnalle lillumaan.

Myös sekoitejauhelihoihin on toivottu vähärasvaisempia vaihtoehtoja. Nyt huutoon vastataan tuomalla markkinoille uusi HK Kevyt jauheliha 10% nauta-viljaporsas, joka on erinomainen tuote vaikkapa pasta bologneseen tai ikisuosikki lasagneen. Monissa jauhelihoissamme jo käytössä oleva uusi pussipakkaus säästää muovia 68-71% perinteiseen rasiapakkaukseen verrattuna ja tilaakin kuluu vähemmän jääkaapissa. Näinpä tämä on myös tiedostavana kuluttajan valinta.

HK_jauheliha_flow_pack.jpg

Jauhelihan paistaminen on helppoa, mutta saadakseen tästä edullisesta raaka-aineesta kaiken irti, on hyvä ottaa huomioon pari seikkaa. Tyypillinen virhe on lätkäistä jauheliha liian viileälle pannulle ja vatkata sitä lastalla paistamisen alusta loppuun. Tällöin lopputulos on harmaata – mutta toki kypsää jauhelihaa, jossa ei ole maillardin reaktion (pätemistermi ruskistumiselle) tuomaa extramakua. Hyväksi todettu tapa paistaa jauheliha on seuraavanlainen:

Kuumenna paksupohjainen paistinpannu melko kuumaksi. Lisää pannulle tilkka rypsiöljyä.
Laita jauheliha kokonaisena laattana pannulle ruskistumaan. Kun jauheliha on saanut toiselta puolelta hyvän värin, käännä se lastalla ympäri. Anna hetki ruskistua, jonka jälkeen ala rikkomaan rakennetta. Kun rakenne on rikottu, anna jauhelihan ruskistua rauhassa ilman jatkuvaa sekoittelua. Nopea sekoittelu silloin tällöin riittää. Tällöin lihan pinta ennättää saamaan tumman ruskean pinnan, jossa se makukin piilee. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Ja kas näin, sinulla on ensiluokkaista paistettua jauhelihaa.


Reseptit