• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Ruokasisällöntuottaja
4.10.2022

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Yksi on tehty naudasta ja sisältää 10% rasvaa toinen possusta sekä naudasta ja sisältää 20% rasvaa. Erilaisia jauhelihalaatuja ei toki ole tehty siksi, että saadaan kuluttajat hämilleen ja lisää tuotteita kauppojen hyllyille, vaan jokaiselle on jokin tarkoitus. Toki jokaisella on oma makunsa ruokaa tehdä, mutta lähtökohtaisesti vähärasvaisille jauhelihoille on eri käyttötarkoitukset kuin rasvaisemmille.

Itse en esimerkiksi tekisi hampurilaispihviä alle 10% rasvaa sisältävästä naudanlihasta vähärasvaisuuden vuoksi. Toisaalta en myöskään 20 prosenttisesta sika-naudasta, vaan tähtäisin noiden väliin ja nauta 17% olisi minun valintani. Nauta-sika jauheliha puolestaan on todellinen jauhelihojen sekatyömies, joka sopii monenlaiseen ruokaan kuten arkilihapulliin ja jauhelihakastikkeeseen. Rasvan määrällä on siis oleellinen merkitys jauhelihaa valitessa. Pihveissä ja pyöryköissä on hyvä olla hieman enemmän rasvaa mehevöittämässä, kuin vaikkapa jauhelihakeitossa, jossa liika rasva jää ikävästi vain keiton pinnalle lillumaan.

Myös sekoitejauhelihoihin on toivottu vähärasvaisempia vaihtoehtoja. Nyt huutoon vastataan tuomalla markkinoille uusi HK Kevyt jauheliha 10% nauta-viljaporsas, joka on erinomainen tuote vaikkapa pasta bologneseen tai ikisuosikki lasagneen. Monissa jauhelihoissamme jo käytössä oleva uusi pussipakkaus säästää muovia 68-71% perinteiseen rasiapakkaukseen verrattuna ja tilaakin kuluu vähemmän jääkaapissa. Näinpä tämä on myös tiedostavana kuluttajan valinta.

HK_jauheliha_flow_pack.jpg

Jauhelihan paistaminen on helppoa, mutta saadakseen tästä edullisesta raaka-aineesta kaiken irti, on hyvä ottaa huomioon pari seikkaa. Tyypillinen virhe on lätkäistä jauheliha liian viileälle pannulle ja vatkata sitä lastalla paistamisen alusta loppuun. Tällöin lopputulos on harmaata – mutta toki kypsää jauhelihaa, jossa ei ole maillardin reaktion (pätemistermi ruskistumiselle) tuomaa extramakua. Hyväksi todettu tapa paistaa jauheliha on seuraavanlainen:

Kuumenna paksupohjainen paistinpannu melko kuumaksi. Lisää pannulle tilkka rypsiöljyä.
Laita jauheliha kokonaisena laattana pannulle ruskistumaan. Kun jauheliha on saanut toiselta puolelta hyvän värin, käännä se lastalla ympäri. Anna hetki ruskistua, jonka jälkeen ala rikkomaan rakennetta. Kun rakenne on rikottu, anna jauhelihan ruskistua rauhassa ilman jatkuvaa sekoittelua. Nopea sekoittelu silloin tällöin riittää. Tällöin lihan pinta ennättää saamaan tumman ruskean pinnan, jossa se makukin piilee. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Ja kas näin, sinulla on ensiluokkaista paistettua jauhelihaa.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Elämme yhä keskellä proteiinibuumia. Proteiinipitoiset ruuat kiinnostavat ja proteiinia halutaan tankata sen hyvää tekevien ominaisuuksien vuoksi. Liha on erinomainen proteiinin lähde – niin laadultaan kuin määrältään. Ravintoaineet kannattaa aina saada...

Jauhelihaa ja pakkausuudistuksia

Jauhelihaa ja pakkausuudistuksia

Keskustelu pakkausmateriaaleista ja niiden luonnonkuormituksesta on käynyt viime aikoina vilkkaana, mikä on tietysti hyvä asia. Terveellä maapallolla kun on mukavampaa asua kuin saastuneella. Kuten kaikki ymmärtää, teollisuuden liikkeet kuormituksen vähennykseen...

Arjen pelastajat, eli nopeimmat ja helpoimmat arkisapuskat

Arjen pelastajat, eli nopeimmat ja helpoimmat arkisapuskat

Arki, tuo iloinen ystävämme. Vaikka loppuvuoden leppoisan oloilun jälkeen arkirytmiin pääseminen voi tuntua ihan hyvältä, on ruoka-arjen pyörittämisessä taas samat tutut pulmansa. Mitä ihmettä sitä tänään laittaisi perheelle ruuaksi? Tässäpä...

Reseptit

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste