• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

21.11.2022

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta. Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120-asteisessa uunissa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin hiukan uunista riippuen noin 2,5–3 kWh. Jos sähkön hinta on 25 senttiä / kWh, tulee kinkun paistaminen maksamaan selvästi alle euron, ja vielä kun muistaa, että isosta kinkusta syö useamman päivän ajan, ei päiväkohtainen hinta ole suurensuuri. Eli vaikka sähkön hinta menneisiin jouluihin verrattuna on moninkertainen, ei kinkun paisto ole niin kallista, että sitä väliin pitäisi jättää.

Kannattaa myös muistaa, että uuni ei ole ainoa jouluherkkujen valmistusväline. Monien pienempien talouksien tuoreita kodinkonehankintoja on airfryer, joka sopii hyvin myös jouluruokien valmistamiseen. Jouluisen kalkkunan fileen tai suolatun porsaan ulkofileen voi kypsentää energiatehokkaasti airfryerissa, jonka sähkönkulutus on huomattavasti pienempi kuin uunin. Moniin airfryereihin mahtuu noin kilon painoinen kinkku tai porsaan tai kalkkunan filee, ja paistoaikaa tarvitaan noin tunti, jolloin sähköä kuluu 0,8 kilowattitunnin verran. Kokonaan ilman sähköä kinkun voi valmistaa leivinuunissa, varaavassa takassa tai vaikka grillissä epäsuoralla lämmöllä. Varaavassa takassa ja leivinuunissa aloituslämpö on hieman korkeampi, kuin uunissa uunin jäähtymisen vuoksi. Lämpötila riippuu pitkälti oman uunin tai takan ominaisuuksista, mutta noin 150-astetta on melko lähellä totuutta. Takassa kinkkua on hyvä välillä käännellä, jotta kinkku kypsyy tasaisesti. Kinkkumittari on ensiarvoisen tärkeää kinkun paistossa, mutta ennen kaikkea takassa ja leivinuunissa paistaessa. Myös rasva-astia kinkun alle tulee muistaa laittaa. Kinkun paistaminen leivinuunissa tai grillissä vaatii kuitenkin hieman asiaan perehtymistä ja omien välineiden tuntemista onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Muita kinkkuvinkkejä järkevään jouluun:

Ota tuoresuolattu kinkku tai jääkaapissa sulatettu pakastekinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Laita kinkku uuniin vasta sitten, kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta. Tämä takaa myös mehevän kinkun, kun lihan ”lämpöshokki” on pienempi. Myös paistoaika lyhenee, kun 15 asteen sisälämpötila kinkussa on saavutettu jo ennen uuniin laittoa.

Hyödynnä uunin alku- ja jälkilämpö. Kinkun voi laittaa uuniin heti kun uunin laittaa päälle. Virran voi katkaista uunista vähän ennen kuin ottaa kinkun uunista pois, jolloin kinkku jatkaa edelleen kypsymistä ,kuten TV-Shopista tutussa aromipesässä 1990-luvulla. Kinkun oikea kypsyys kannattaa tarkistaa aina lihalämpömittarilla.

Lihalämpömittari on hyödyllinen myös siinä, ettet turhaan paista kinkkua ylikypsäksi (ellei tämä juuri ole tarkoitus). Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Muista, että kinkku jatkaa hetken kypsentymistä/ tekeytymistä myös uunista poisoton jälkeen. Eli jos tykkäät oikein mehevästä kinkusta, voi kinkun ottaa uunista 72-asteisena. Kinkku jatkaa kypsymistään vielä tovin ja sisälämpö nousee sen pari-kolme astetta.

Kinkun kuorruttamisen jälkeen kinkku kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen jääkaappiin laittoa, muutoin se kuormittaa jääkaappia. Näin kylmänä vuodenaikana nopea jäähdytys onnistuu parhaiten pihalla tai parvekkeella. Tällöin toki kannattaa huolehtia, etteivät pikkulinnut, oravat tai Kettu Repolainen käy syömässä kinkkua parempiin suihin.

Valitse kinkun paistamiseen oikea ajankohta vuorokaudesta, hyödynnä edullista yösähköä tai jos käytät pörssisähköä, niin tarkista etukäteen edullinen ajankohta kinkunpaistolle. Paistamalla kinkun matalassa 100–120 asteen lämpötilassa myös kinkun paistohävikki on pieni.

Hyödynnä uunin kiertoilmatoimintoa. Se mahdollistaa matalamman lämpötilan ja nopeuttaa kypsymistä. Voit paistaa kinkun 15 astetta matalammassa lämmössä kuin perinteisellä ylä- ja alalämmöllä.

Paista kinkun kanssa samalla jotain muuta matalassa lämpötilassa kypsyvää, esimerkiksi naudan paistia tai riistaa, joihin voit ruskistaa pinnat vasta lopuksi.

Kinkun voi kypsentää myös liedellä paksupohjaisessa kattilassa keittäen. Induktiolieden sähkönkulutus on pienempi kuin uunin. Tähän tietysti vaaditaan aika iso kattila tai vaihtoehtoisesti pienehkö kinkku. Keitettävää kinkku ei myöskään voi jättää liedelle yhtä huolettomasti kuin uunissa kypsennettävää, vaan se vaatii jatkuvaa valvontaa.

Pienen joulukinkun sous vide -kypsennys on myös mahdollista. Tällöin kinkku kypsyy hyvin matalassa lämpötilassa sirkulaattorin avulla. Herkullinen ja kaunis pinta saadaan kuorruttamalla kinkku vielä nopeasti kuumassa uunissa.

Muista käyttää kinkusta ihan kaikki. Tänä vuonna kinkun rippeistä valmistetaan Jambon à la crème tai korealainen pyttipannu - Bibimbab. Kinkun paistamisesta syntyvä rasva kannattaa viedä Kinkkutemppu-keräyspisteeseen, jolloin se päätyy uusiutuvan dieselin valmistukseen. Mutta älä vie aivan kaikkea, sillä paistorasva on mitä mainion maun antaja esimerkiksi perunoiden paistoon!

Kattavat vinkit kinkun paistoon löydät täältä

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Kokeile reseptejä

Sinua saattaisi kiinnostaa

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Miten sulatat kinkun joulun jälkeen

Vuoden suurin ruokajuhla on nurkan takana; 83 % meistä on sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Joulu on yhdessäolon, herkullisen ruuan ja rauhoittumisen aikaa. Monelle se on myös...

Näin epäonnistut joulukinkun paistossa

Näin epäonnistut joulukinkun paistossa

Tapoja joulukinkun pilaamiseen on lukuisia. Epäonnistuneesta kinkusta syytetään helposti aviopuolisoa, naapuria, kauppiasta ja lihantuottajaa, vaikka syy on yleensä oma huolimattomuus sekä lapsellinen hätäily.

Joulun rapein pikkupaketti

Joulun rapein pikkupaketti

Joulu tulla jolkottaa mikä tarkoittaa sitä, että on aika ruveta miettimään joulupöydän antimia tähän vuoden kovimpaan ruokajuhlaan. Suomessa myydään vuosittain 6-7 miljoonaa kiloa joulukinkkua mikä lyhyellä matikalla tarkoittaa noin 1,3...

Mutkattomat viinit joulupöytään

Mutkattomat viinit joulupöytään

Kinkku, laatikot, rosolli, graavilohi, mätiä, maustesilliä ja -silakkaa. Siinä suomalaisen perinteisen joulupöydän ikoniset herkut. Myös hyvä viini kuuluu monen jouluun, mutta perinteisiin jouluruokiin sujuvasti natsaavien viinien löytäminen ei ole aivan...

Etsi lisää luettavaa

Tutustu uuteen tapaamme tuottaa ruokaa

Lue lisää

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste