Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?
Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta. Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120-asteisessa uunissa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin hiukan uunista riippuen noin 2,5–3 kWh. Jos sähkön hinta on 25 senttiä / kWh, tulee kinkun paistaminen maksamaan selvästi alle euron, ja vielä kun muistaa, että isosta kinkusta syö useamman päivän ajan, ei päiväkohtainen hinta ole suurensuuri. Eli vaikka sähkön hinta menneisiin jouluihin verrattuna on moninkertainen, ei kinkun paisto ole niin kallista, että sitä väliin pitäisi jättää.
Kannattaa myös muistaa, että uuni ei ole ainoa jouluherkkujen valmistusväline. Monien pienempien talouksien tuoreita kodinkonehankintoja on airfryer, joka sopii hyvin myös jouluruokien valmistamiseen. Jouluisen kalkkunan fileen tai suolatun porsaan ulkofileen voi kypsentää energiatehokkaasti airfryerissa, jonka sähkönkulutus on huomattavasti pienempi kuin uunin. Moniin airfryereihin mahtuu noin kilon painoinen kinkku tai porsaan tai kalkkunan filee, ja paistoaikaa tarvitaan noin tunti, jolloin sähköä kuluu 0,8 kilowattitunnin verran. Kokonaan ilman sähköä kinkun voi valmistaa leivinuunissa, varaavassa takassa tai vaikka grillissä epäsuoralla lämmöllä. Varaavassa takassa ja leivinuunissa aloituslämpö on hieman korkeampi, kuin uunissa uunin jäähtymisen vuoksi. Lämpötila riippuu pitkälti oman uunin tai takan ominaisuuksista, mutta noin 150-astetta on melko lähellä totuutta. Takassa kinkkua on hyvä välillä käännellä, jotta kinkku kypsyy tasaisesti. Kinkkumittari on ensiarvoisen tärkeää kinkun paistossa, mutta ennen kaikkea takassa ja leivinuunissa paistaessa. Myös rasva-astia kinkun alle tulee muistaa laittaa. Kinkun paistaminen leivinuunissa tai grillissä vaatii kuitenkin hieman asiaan perehtymistä ja omien välineiden tuntemista onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.
Muita kinkkuvinkkejä järkevään jouluun:
Ota tuoresuolattu kinkku tai jääkaapissa sulatettu pakastekinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen uuniin laittoa. Laita kinkku uuniin vasta sitten, kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta. Tämä takaa myös mehevän kinkun, kun lihan ”lämpöshokki” on pienempi. Myös paistoaika lyhenee, kun 15 asteen sisälämpötila kinkussa on saavutettu jo ennen uuniin laittoa.
Hyödynnä uunin alku- ja jälkilämpö. Kinkun voi laittaa uuniin heti kun uunin laittaa päälle. Virran voi katkaista uunista vähän ennen kuin ottaa kinkun uunista pois, jolloin kinkku jatkaa edelleen kypsymistä ,kuten TV-Shopista tutussa aromipesässä 1990-luvulla. Kinkun oikea kypsyys kannattaa tarkistaa aina lihalämpömittarilla.
Lihalämpömittari on hyödyllinen myös siinä, ettet turhaan paista kinkkua ylikypsäksi (ellei tämä juuri ole tarkoitus). Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Muista, että kinkku jatkaa hetken kypsentymistä/ tekeytymistä myös uunista poisoton jälkeen. Eli jos tykkäät oikein mehevästä kinkusta, voi kinkun ottaa uunista 72-asteisena. Kinkku jatkaa kypsymistään vielä tovin ja sisälämpö nousee sen pari-kolme astetta.
Kinkun kuorruttamisen jälkeen kinkku kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen jääkaappiin laittoa, muutoin se kuormittaa jääkaappia. Näin kylmänä vuodenaikana nopea jäähdytys onnistuu parhaiten pihalla tai parvekkeella. Tällöin toki kannattaa huolehtia, etteivät pikkulinnut, oravat tai Kettu Repolainen käy syömässä kinkkua parempiin suihin.
Valitse kinkun paistamiseen oikea ajankohta vuorokaudesta, hyödynnä edullista yösähköä tai jos käytät pörssisähköä, niin tarkista etukäteen edullinen ajankohta kinkunpaistolle. Paistamalla kinkun matalassa 100–120 asteen lämpötilassa myös kinkun paistohävikki on pieni.
Hyödynnä uunin kiertoilmatoimintoa. Se mahdollistaa matalamman lämpötilan ja nopeuttaa kypsymistä. Voit paistaa kinkun 15 astetta matalammassa lämmössä kuin perinteisellä ylä- ja alalämmöllä.
Paista kinkun kanssa samalla jotain muuta matalassa lämpötilassa kypsyvää, esimerkiksi naudan paistia tai riistaa, joihin voit ruskistaa pinnat vasta lopuksi.
Kinkun voi kypsentää myös liedellä paksupohjaisessa kattilassa keittäen. Induktiolieden sähkönkulutus on pienempi kuin uunin. Tähän tietysti vaaditaan aika iso kattila tai vaihtoehtoisesti pienehkö kinkku. Keitettävää kinkku ei myöskään voi jättää liedelle yhtä huolettomasti kuin uunissa kypsennettävää, vaan se vaatii jatkuvaa valvontaa.
Pienen joulukinkun sous vide -kypsennys on myös mahdollista. Tällöin kinkku kypsyy hyvin matalassa lämpötilassa sirkulaattorin avulla. Herkullinen ja kaunis pinta saadaan kuorruttamalla kinkku vielä nopeasti kuumassa uunissa.
Muista käyttää kinkusta ihan kaikki. Tänä vuonna kinkun rippeistä valmistetaan Jambon à la crème tai korealainen pyttipannu - Bibimbab. Kinkun paistamisesta syntyvä rasva kannattaa viedä Kinkkutemppu-keräyspisteeseen, jolloin se päätyy uusiutuvan dieselin valmistukseen. Mutta älä vie aivan kaikkea, sillä paistorasva on mitä mainion maun antaja esimerkiksi perunoiden paistoon!
Kattavat vinkit kinkun paistoon löydät täältä