Meatopia - hedonistien bakkanaalit

Mitä tapahtuu, kun 20–30 maailmanluokan pitmasteria ja grillaajaa ympäri maailman saapuu Lontoossa yhteen ja samaan osoitteeseen grilliensä kanssa ja aloittaa tarjoilun? Silloin järjestetään tietenkin lihaa notkuvista grilleistä, olutta virtaavista hanoista ja livenä soivasta bluesista tunnettu hedonistinen bakkanaali nimeltä Meatopia. Eat meat, sleep, repeat - kuten tapahtuman slogan kuuluu. Ja voi pojat, kyllä sitä syötiinkin…

Frank Beard Award -palkitun journalisti Josh Ozerskyn New Yorkissa aluille panema Meatopia, kuten nimikin jo kertoo, ei välttämättä ole se kaikkein vegaaniystävällisin tapahtuma maailmassa. Ja vegaaniystävällisyydellä ei tarkoiteta, etteikö vegaaneja tapahtumassa rakastettaisi aivan yhtä paljon kuin ketä tahansa muuta kaduntallaajaa – heille vain ei ole tapahtumassa mitään syötävää.

Meatopia_2022_web_DSC04414.jpg

Kolmepäiväisillä savuntäyteisillä grillausfestareilla liha tirisee grilleissä, vartaissa, pöntöissä ja mitä ihmeellisimmissä virityksissä, mitä moninaisimmissa muodoissaan. Tapahtuma järjestetään vuosittain Lontoon Wappingissa sijaitsevassa – nykyisin tapahtuma-areenaksi muutetussa 1800-luvulla tupakkavarastona toimineella Tobacco Dock Venuella. Puitteet kaikessa industrialmaisuudesaan on mitä mahtavimmat tämän tyylisen tapahtuman järjestämiseen.

Meatopia_2022_web_DSC04449.jpg

Kaasu- ja sähkögrillejä tapahtumaan on myös turha lähteä ihmettelemään, niitä siellä nimittäin ei näe. Kaikki savu mitä tapahtumassa leijailee, on peräisin hiilistä ja puusta. Ja sitä savuahan sitten riittää. Varsinkin iltaa kohti mentäessä savun määrä alkaa olla jo sananmukaisesti helvetillinen, mutta niinhän se kunnon savustus- ja grillaustapahtumassa kuuluukin. Miljööseen, grilleihin, grillaajiin, ruokaan ja savuun kun yhdistää livenä raikuvan alkukantaisen bluesin rytmit, niin lihan ystävä ei paljoa muuta enää voi toivoa… no ehkä jonkun oluen, jota kaikeksi onneksi tapahtumassa on runsaasti tarjolla.

Meatopia_2022_web_DSC04439.jpg

Mutta sitten se ruoka. Annokset on suunniteltu alkuruokakokoisiksi, joten niitä voi nälkäinen syödä helposti useita. Annokset maksetaan erikseen ostetuilla poleteilla – Meatbuckeilla. Yksi annos maksaa yhden Meatbuckin, joka taas maksaa poletinostopaikalla 6,5 puntaa. Ruokapisteellä Meatbuck tiputetaan ämpäriin ja vastineeksi saa annoksen ensiluokkaista ruokaa.

Tarjollahan oli monenlaista herkkua. Aperitiiviksi nautittu tapahtuman klassikkoaperitiivi (myös välijuoma ja digestiivi) Bourbonia ja kurkkupikkelilientä (kahtena shottina) oli hämmentävä kokemus, mutta sen ei annettu vauhtia hidastaa. Yhtenä ensimmäisistä annoksista nautiskeltiin St Kew Inn -ravintolan Andrew Tuckin tarjoilemaa mustekalaa, wagyu n´dujaa, hiilloksella paahdettua punajuurta ja meriyrttejä, joka oli kaikessa nerokkuudessaan huikea annos.

Meatopia_2022_web_DSC04199.jpg

Perinteisempää linjaa puolestaan veti baskimaalainen Mikel LP.DE Viñaspre raakakypsytetyllä naudanlihallaan, josta ukko vuoli kirveellään miehekkäitä pihvejä ja grillasi ne avotulella Ajoarriero-kastikkeen viimeistellessä annoksen. Sydänvikaiset ja suolaherkät toki voisivat kauhistua baskityyliin pihvin maustamisesta. Noin neljä senttiä paksu pihvi laitetaan grilliin kypsymään ja päälle ladataan kirjaimellisesti NYRKILLINEN karkeaa suolaa. Tämä ei tietenkään lopputuloksessa maistu mitenkään liikasuolaiselta, sillä suola, joka ei kerkeä lihaan imeytymään ennen pihvin kääntöä tippuu kääntäessä hiilille.

Meatopia_2022_web_DSC04272.jpg

Järeälle pihville täytyy olla järeät työkalut.

Meatopia_2022_web_DSC04291.jpg

Suolaa niin, että tuntuu.

Melissa Thompsonin ja Maureen Tynen ihka oikea jamaikalainen Jerk Chicken sai kyyneleet valumaan kahdesta syystä. Ensin onnesta, sillä autenttisia makuja pursuava laakeripuulla, maustepippurilla ja omenapuulla savustettu kana oli erittäin hyvää. Toiseksi kyyneleet valuivat kivusta. Scotch bonnet chilillä, maustepippurilla ja timjamilla marinoitu jerk chickenin tulisuus iski vasta hetken jäljessä, mutta se tuli kuin tavarajuna pään sisään. Onneksi apu kuitenkin oli lähellä. Kylmä pintti vaaleaa lageria kahdella hörpyllä sisään sammutti pahimmat tulipalot.

Meatopia_2022_web_DSC04536.jpg

Hienoimmasta showsta vastasi arabimaiden ensimmäinen pitmaster Hattem Mattar punainen pipo päässään makkaroita savustaen ja grillaten. Eikä briossin kanssa tarjoiltu lammasmakkara za’atarhunajan, sinapin ja mustan valkosipulin kera pöllömältä maistuneetkaan.

Meatopia_2022_web_DSC04474.jpg

Tapahtumassa kaksi päivää toinen toistaan upeampia grilli- ja savuliha-annoksia syötyään, pahin lihanhimo tuli hetkeksi taltutettua. Aamiaiseksi toki vielä full English breakfast paksuine pekoniviipaleineen, makkaroineen ja papuineen, ensimmäinen lento kotiin ja parin päivän palautuminen käyntiin - aivan kuten kunnon festareiden jälkeen kuuluukin.

Mikäli tapahtumaan mielii päästä osalliseksi, ei kustannus lentomatkoja, hotellia ja muuta oheistoimintaa lukuun ottamatta ole suuren suuri. Päivälippu tapahtumaan maksaa noin 30 puntaa ja yksi annos 6,5 puntaa. Suurempi ongelma tulee esiin lippujen saamisessa, sillä tapahtuma myydään yleensä loppuun heti lippujen tullessa myyntiin, eikä ovelta myydä enää sisäänpääsyjä. Kannattaa siis väijyä tapahtuman nettisivuja, mikäli haluaa ottaa osaa näihin syntisten lihajuhliin.

Meatopia UK
2.-4.9.2022 Tobacco Dock, Lontoo
https://www.meatopia.co.uk/