Viikonlopun leipäbaari Helsingin Kauppiaiden tapaan

Helsingin Kauppiaiden Leipäbaarin ajatus on yksinkertainen – osta pari erilaista leipää, valmista simppeleitä täytteitä leiville, hanki parhaat suomalaisesta lihasta rakkaudella valmistetut leikkeleet ja kutsu ystävät ja perhe koolle. Sen kummempia sääntöjä mahtavien leipien tekoon ei tarvita. Perus leivän anatomia menee seuraavanlaisesti.

Leipä

hk-leipäbaari-leivät-02154netti.jpg

Leipä voi olla melkeinpä mitä vain perinteisestä paahtoleivästä croissantiin ja focacciaan. Leivän tai amerikkalaisittain sandwichin voi täyttämisen jälkeen paahtaa tai olla paahtamatta. Paahtaminen onnistuu niin voileipägrillissä kuin pannullakin. Pannulla paahdettaessa leivän päälle on hyvä saada hieman painoa. Jos kaapissa löytyy eilisen päivän parhaan terän menettänyt hapanjuurileipä, on se mitä mahtavin alusta mainioille täytetyille leiville. Oivallinen vinkki paahdetun, maukkaan ja rapean pinnan saamiseen, on voidella sandwichin kansi ulkopuolelta majoneesilla. Kuulostaa ehkä hassulle, mutta tämä tekee leivän pinnasta uskomattoman maukkaan.

Levite / kastike

hk-leipäbaari-täytetty-croissant-02243 (1).jpg

Levitteissä ja kastikkeissa myös vain taivas on rajana. Tuorejuustoja ja majoneesia voi maustaa lukemattomilla tavoilla, eikä tähän kulu todellakaan liikaa aikaa. Kuten niin usein ruoanlaitossa, myös tässä maistelu valmistuksen aikana on supertärkeää. Kastikkeita valmistaessa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon se, että maut voimistuvat aina hetken odottelun jälkeen. Toisaalta kastikkeissa ja levitteissä saa, ja pitää makua löytyäkin. Kape Aihista lainatakseni – kun maistuu hyvälle, niin pikkuisen vielä. Joidenkin raaka-aineiden, kuten chilin kanssa kannattaa olla kuitenkin varovainen. Herkästi käy nimittäin niin, että valmistusvaiheessa chiliä tai chilikastiketta lisäilee, kun tulisuus ei heti maistu kastikkeessa. Puolen tunnin tai tunnin päästä soossi saattaakin olla jo helvetillisen tulinen.

Täytteet ja salaatit

hk-leipäbaari-leipälajitelma-02231netti.jpg

Helpoimmillaan leivän päälle tyrkätään kurkkuviipale ja tomaattia, mutta lisukkeet voivat olla myös jotain ihan muuta. Paahdettu punajuuri esimerkiksi voi olla sellainen, joka räjäyttää tajunnan. Klassisempaa linjaa noudattava puolestaan täyttää leipänsä laadukkaalla mozzarellalla ja mehukkaalla tomaatilla. Pikkelöidyt kurkut ja muut kasvikset tuovat leipiin mukavaa rapsakkuutta ja hapokkuutta. Kaiken lisäksi ne on helppoja valmistaa ja säilyvät seuraavankin viikonlopun voileipäbakkanaaleihin.

Leikkeleet

hk-uutuudet-koontikuva.jpg

Leikkele kruunaa leivän. Helsingin Kauppiaiden Leipäbaarin leikkeleitä löytyy moneen makuun. On Rypsiporsas® Gourmet Pastramia, Gourmet Naudan Paahtopaistia, Porsaan Rosvofileetä, Broilerin paahtofileetä sekä kaksi erilaista possun sisäfileestä valmistettua leikkelettä Porsaan Sisäfilee ja Porsaan Sisäfilee Pippuri. Laita leikkeleet tarjolle voileipäbaariin, josta jokainen voi täyttää leipänsä omien mieltymystensä mukaan.

Kiire yllättää joskus rauhallisimmankin leivän ystävän ja tällöin hätiin tulevat valmiit Helsingin Kauppiaiden Paninit – Lihaisa, Kana-Pesto ja Kana-Chili. Suomessa leivottujen ciabatta-sämpylöiden väliin on ladattu kotimaista lihaa ja kanaa sekä rouskuvia pikkelikasviksia, juustoa ja kastikkeita. Muutama minuutti voileipägrillissä tai uunissa ja panini on valmis.


Reseptit