Bocuse d'Or Finaali Lyon 2023

Johan Kurkelan ja Aino Kasasen kilpailumatka Ranskan Lyoniin lähestyy kovaa vauhtia, nimittäin Lyonissa kajahtaa maanantaina 23.1., kun joukkueen kilpailusuoritus alkaa kokkikilpailun toisen kilpailupäivän toiseksi viimeisenä joukkueena. Panoksena kisassa on himoittu Bocuse d’Or -voitto, jota seuraa mainetta ja kunniaa, eikä tyhjin taskuinkaan kotiin tarvitse matkustaa.

Kilpailutehtäviä on tuttuun tapaan kaksi. Ensimmäisenä tarjoiltava "Feed the kids" koostuu kolmen ruokalajin illallisesta, joka nimensä mukaisesti tulee suunnitella lapsille. Tehtävän kaikkien kolmen ruokalajin pääraaka-aineet ovat kurpitsa ja kananmunat. Tässä tehtävässä tuomaristo tulee kiinnittämään huomiota annoksen lasten terveyttä tukevaan ravintoon sekä leikkisyyteen. Toki, kun kyseessä ovat kokkien maailmanmestaruuskilpailut, joukkueilta tuskin tullaan näkemään kurpitsasta tehtyjä nakkisiilejä tai nauravia nakkeja ainakaan siinä muodossa, missä ne perinteisesti on nähty.

Bocuse_harjoitusnosto_2023_DSC07514.jpg

Ehkä suurimman kohahtelun katsomossa kuitenkin aiheuttaa kilpailun toinen tehtävä: perinteinen kalavati, joka tänä vuonna valmistetaan kokonaisesta merikrotista – tuosta merihirviön näköisestä otuksesta. Merikrotti tulee olla vadilla kahtena palana, jotka leikataan annoksiksi tuomariston lautasille. Lisäksi vadilta tulee löytyä kampasimpukkaa sekä kaksi kasvislisuketta. Tehtävään kuuluu myös erillisestä astiasta tarjoiltava palkokasveista ja sinisimpukoista valmistettu lisuke. Vatitehtävässä joukkueen tulee tuoda esiin omalle maalleen tyypillistä ruokaperinnettä ja kulttuuria. Lisäksi joukkueen tulee presentoida kirjallisesti ja suullisesti tehtävän ideologia kaikille 20 maasta saapuvalle tuomariston jäsenelle. Vadin Suomen joukkueelle on suunnitellut muotoilija Laura Meriluoto. Aikaa kilpailusuoritukseen on vanha tuttu 5 tuntia 35 minuuttia.

Bocuse_harjoitusnosto_2023_DSC07443.jpg

Lyoniin joukkue lähtee luottavaisin mielin. Oman tason tiedostetaan olevan huippumaiden tasolla, joten podiumilta pois jäämistä ei pidetä edes vaihtoehtona. Johan ja Aino ovat harjoitelleet alkusyksystä saakka täysipäiväisesti Haaga-Helian kampukselle valmistetulla, kisakeittiötä vastaavalla harjoituskeittiöllä viilaten jokaisen nyanssin täydelliseksi. Kun kilpaillaan maailman huipulla, ei annosta tehdä pelkästään oman maun mukaiseksi. Jokainen komponentti lautasella on tarkkaan harkittu ajatellen myös sitä, miten tuomaristo luultavasti tulee asioista ajattelemaan. Lisäksi harjoituskeittiöllä ravaavat säännöllisesti maamme kokkihuiput työn tuloksia maistelemassa ja mielipiteitään antamassa.

Joten nyt kun suurin työ alkaa olemaan takana päin, on aika suunnata katseet Lyoniin ja lähteä hakemaan poika kotiin!

Bocuse_harjoitusnosto_2023_DSC07483.jpg


Lue seuraavaksi

Lyonia ajatellessa ei äkkiseltään mieleen tule ensimmäistäkään kuuluisaa maamerkkiä tai suurta nähtävyyttä. Se, mistä Lyon kuitenkin maailmalla tunnetaan, on muun muassa salade Lyonnaise, quenelle de brochet en gratin, tête de veau ja ris de veau aux morelles – eli toisin sanoen ruokakulttuuristaan.

Lue lisää

Bocuse d’Or – kokkien maailmanmestaruuskisat

Mitä yhteistä on Gordon Ramsaylla, Jamie Oliverilla, Anthony Bourdainilla ja Julia Childilla? Kaikki kuuluvat maailman tunnetuimpien kokkien joukkoon, mutta kukaan heistä ei ole kilpaillut maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa. Sen sijaan marraskuussa Suomen edustajaksi valittu Johan Kurkela kilpailee. Ennen tammikuussa 2023 kilpailtavaa finaalia Johanin on kuitenkin suoriuduttava maaliskuussa 2022 Budapestissa maanosakarsinnoista 10 parhaan joukkoon.

Lue lisää

Bocuse d’Or – Grande Finale osa 2

Maailman kovatasoisimman kokkikilpailun finaali käytiin toissa viikonloppuna 26.-27.9.2021 Ranskan Lyonissa, jossa pisimmän korren veti isäntämaa Ranska. Kakkoseksi tuli Tanska ja kolmanneksi Norja Suomen jäädessä suureksi pettymyksekseen kuudenneksi.

Lue lisää