• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

18.7.2023

Suomen kesään ja oikeastaan kaikkiin muihinkin vuodenaikoihin kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Niillä onkin paljon yhteistä, koska molemmat ovat maataloustuotteita, joiden alkuperäinen tehtävä on ollut säilöä satoa: mallasta on säilötty oluenteolla ja lihaa makkaranteolla. Jos tarkastellaan yhdistelmää aromimielessä, toimivat makkara ja olut hyvin yhdessä. Oluen humalan aromaattinen katkeruus ja virkistävä hiilihappoisuus tasapainottavat makkaran tuhtiutta, rasvaisuutta ja suolaisuutta. Yleisolueksi makkaran kanssa sopii raikas lager, mutta kokeile myös rapean humalaista, vaaleaa pils-olutta tai hedelmäisen katkeroista IPA-olutta. Usealla makkaralla on tämän lisäksi omat, tarkemmat olutsuosituksensa.

HK Maakarit® Livornon Luigi Raakamakkara

Välimerillisen mausteinen Luigi saa hyvän kumppanin sitrusmaisesta gose-oluesta, jossa on myös häivähdys suolaa. Olut tuo sitruunaisella maullaan esiin makkarassa olevat mausteet ja samalla mukavasti pyyhkii makkaran lihaisuutta hennolla happamuudellaan.

HK Maakarit® Katalonian Carlos

Katalonialainen mausteisuus huutaa kaverikseen sameaa ja hedelmäisen yrttistä American wheat -olutta. Toinen hauska yhdistelmä mausteisen Carloksen kumppanina on raikas session IPA.

HK Maakarit® Krakovan Wojtek

Valkosipulinen ja hieman savuinen Wojtek-grillimakkara nauttii paahteisen stout-oluen seurasta. Viileänä tarjottava tumma stout sopii grillaukseen tämän makkaran kera ja oluen paahteinen maku tuo mukavasti esiin makkarassa käytetyn mustapippurin.

HK Maakarit® Angelan Frankfurtteri

Mieto ja helposti lähestyttävä Frankfurtteri kaipaa kumppanikseen helppoutta myös oluelta. American wheat tai California pale ale -tyyppiset oluet ovat kaikessa keveydessään ja hedelmäisyydessään nappiosumia Angelan Frankfurtterille.

HK Maakarit® Chef's Special Huberin Huilu

Mehevä Huberin Huilu kaipaa rinnalleen katkeruudeltaan hieman voimakkaampaa olutta. Amerikkalaistyylinen IPA-olut piristää juustoista makkaraa samalla kun oluen maltaisuus sopii yhteen pienen poltteen kanssa.

HK Maakarit® Baijerin Günther

Perinteisen saksalaisen reseptin mukaan valmistettu Günther sopii parhaiten saman alueen tyypillisen oluttyylin eli raikkaan, humalaisen rapsakan pils-oluen kera. Oluen hento maltaisuus tuo hyvin esille makkarassa käytetyt mausteet, kuten meiramin.

HK Maakarit® Rivieran Raoul Raakamakkara

Tryffelillä maustettu Rivieran Raoul Raakamakkara nauttii hedelmäisen vehnäoluen seurasta, jonka aromi on tarpeeksi lempeä tuodakseen makkaran hienostuneen aromin. Oluen sitrusmaiset maut sopivat makkaran luonteeseen ja aromit yhdistyvät suussa kauniisti.

HK Maakarit® Texasin Joe 

Tulisen mausteinen Texasin Joe -grillimakkara saa oivan kumppanin hedelmäisen lempeästä vehnäoluesta, jonka pehmeä maku tasapainottaa makkaran tulisuutta ja kipakkaa mausteisuutta.

HK Maakarit® Transylvanian Valentino

Monipuolisen valkosipulinen Valentino-grillimakkara sopii rapsakan pils-oluen seuraan, jossa valkosipulin maku yhdistyy oluen maltaisuuteen samalla kun oluen hienostunut katkeruus leikkaa makkaran lihaisuutta.

Näin järjestät olut- ja makkaratastingin

Olut- ja makkaratastingin voi järjestää vaikka osana illanviettoa. Voit tehdä tastingista kokonaisen illallisen kokkaamalla makkaroiden oheen vaikka perunasalaattia ja kasviksia.
Kaada tasting-olutta lasiin maltillisella vaahdolla, koska liian paksu vaahto vaimentaa maistamiskokemusta tuoksujen osalta. Maistele oluita ja makkaroita aina kevyestä tuhdimpaan, vaaleammasta tummempaan, yksi pari kerrallaan. Maista katkeruudeltaan miedompi olut ensin. Kiinnitä huomiota oluen ja ruokaparin yhteensopivuuteen sekä makuharmoniaan. Suunnittele etukäteen mikä olut sopisi millekin makkaralle, mutta maistakaa juomia ja ruokia myös ristiin. Näin voitte löytää uusia lempiyhdistelmiä.

Hanki 3-5 erilaista täyslihamakkaraa. Paista ne pannulla tai grillaa. Leikkaa makkarat valmiiksi suupaloiksi.

Oluita kannattaa hankkia 3-5 erilaista. Hyviä oluttyylejä makkaroiden kanssa ovat pilsit ja lagerit, pale alet, IPA- ja APA-oluet, vehnäoluet, maltaiset ale-oluet ja tummat stoutit ja portterit. Oluita tulisi olla noin 2 dl/osallistuja/laatu.

Maisteluun kannattaa varata tarpeeksi laseja, joko jalallisia olutlaseja tai viinilaseja.

Tarjoa myös leipää ja vettä makuhermojen neutraloimiseksi.

 

Kiitos asiantuntija-avusta Anikó Lehtinen!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Grillausvinkit pitkään kuumaan kesään

Grillausvinkit pitkään kuumaan kesään

Kaikki maailman grillausvinkit on lueteltu jo varmasti tuhansia kertoja, mutta kertaus ei ole koskaan turhaa. Grillaaminen ei ole todellakaan mitään rakettitiedettä, vaikka sitä jostain syystä siihen välillä verrataankin. Muutaman perusasian...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste