Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!
Suomen kesään ja oikeastaan kaikkiin muihinkin vuodenaikoihin kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Niillä onkin paljon yhteistä, koska molemmat ovat maataloustuotteita, joiden alkuperäinen tehtävä on ollut säilöä satoa: mallasta on säilötty oluenteolla ja lihaa makkaranteolla. Jos tarkastellaan yhdistelmää aromimielessä, toimivat makkara ja olut hyvin yhdessä. Oluen humalan aromaattinen katkeruus ja virkistävä hiilihappoisuus tasapainottavat makkaran tuhtiutta, rasvaisuutta ja suolaisuutta. Yleisolueksi makkaran kanssa sopii raikas lager, mutta kokeile myös rapean humalaista, vaaleaa pils-olutta tai hedelmäisen katkeroista IPA-olutta. Usealla makkaralla on tämän lisäksi omat, tarkemmat olutsuosituksensa.
HK Maakarit® Livornon Luigi Raakamakkara
Välimerillisen mausteinen Luigi saa hyvän kumppanin sitrusmaisesta gose-oluesta, jossa on myös häivähdys suolaa. Olut tuo sitruunaisella maullaan esiin makkarassa olevat mausteet ja samalla mukavasti pyyhkii makkaran lihaisuutta hennolla happamuudellaan.
HK Maakarit® Katalonian Carlos
Katalonialainen mausteisuus huutaa kaverikseen sameaa ja hedelmäisen yrttistä American wheat -olutta. Toinen hauska yhdistelmä mausteisen Carloksen kumppanina on raikas session IPA.
HK Maakarit® Krakovan Wojtek
Valkosipulinen ja hieman savuinen Wojtek-grillimakkara nauttii paahteisen stout-oluen seurasta. Viileänä tarjottava tumma stout sopii grillaukseen tämän makkaran kera ja oluen paahteinen maku tuo mukavasti esiin makkarassa käytetyn mustapippurin.
HK Maakarit® Angelan Frankfurtteri
Mieto ja helposti lähestyttävä Frankfurtteri kaipaa kumppanikseen helppoutta myös oluelta. American wheat tai California pale ale -tyyppiset oluet ovat kaikessa keveydessään ja hedelmäisyydessään nappiosumia Angelan Frankfurtterille.
HK Maakarit® Chef's Special Huberin Huilu
Mehevä Huberin Huilu kaipaa rinnalleen katkeruudeltaan hieman voimakkaampaa olutta. Amerikkalaistyylinen IPA-olut piristää juustoista makkaraa samalla kun oluen maltaisuus sopii yhteen pienen poltteen kanssa.
HK Maakarit® Baijerin Günther
Perinteisen saksalaisen reseptin mukaan valmistettu Günther sopii parhaiten saman alueen tyypillisen oluttyylin eli raikkaan, humalaisen rapsakan pils-oluen kera. Oluen hento maltaisuus tuo hyvin esille makkarassa käytetyt mausteet, kuten meiramin.
HK Maakarit® Rivieran Raoul Raakamakkara
Tryffelillä maustettu Rivieran Raoul Raakamakkara nauttii hedelmäisen vehnäoluen seurasta, jonka aromi on tarpeeksi lempeä tuodakseen makkaran hienostuneen aromin. Oluen sitrusmaiset maut sopivat makkaran luonteeseen ja aromit yhdistyvät suussa kauniisti.
HK Maakarit® Texasin Joe
Tulisen mausteinen Texasin Joe -grillimakkara saa oivan kumppanin hedelmäisen lempeästä vehnäoluesta, jonka pehmeä maku tasapainottaa makkaran tulisuutta ja kipakkaa mausteisuutta.
HK Maakarit® Transylvanian Valentino
Monipuolisen valkosipulinen Valentino-grillimakkara sopii rapsakan pils-oluen seuraan, jossa valkosipulin maku yhdistyy oluen maltaisuuteen samalla kun oluen hienostunut katkeruus leikkaa makkaran lihaisuutta.
Näin järjestät olut- ja makkaratastingin
Olut- ja makkaratastingin voi järjestää vaikka osana illanviettoa. Voit tehdä tastingista kokonaisen illallisen kokkaamalla makkaroiden oheen vaikka perunasalaattia ja kasviksia.
Kaada tasting-olutta lasiin maltillisella vaahdolla, koska liian paksu vaahto vaimentaa maistamiskokemusta tuoksujen osalta. Maistele oluita ja makkaroita aina kevyestä tuhdimpaan, vaaleammasta tummempaan, yksi pari kerrallaan. Maista katkeruudeltaan miedompi olut ensin. Kiinnitä huomiota oluen ja ruokaparin yhteensopivuuteen sekä makuharmoniaan. Suunnittele etukäteen mikä olut sopisi millekin makkaralle, mutta maistakaa juomia ja ruokia myös ristiin. Näin voitte löytää uusia lempiyhdistelmiä.
Hanki 3-5 erilaista täyslihamakkaraa. Paista ne pannulla tai grillaa. Leikkaa makkarat valmiiksi suupaloiksi.
Oluita kannattaa hankkia 3-5 erilaista. Hyviä oluttyylejä makkaroiden kanssa ovat pilsit ja lagerit, pale alet, IPA- ja APA-oluet, vehnäoluet, maltaiset ale-oluet ja tummat stoutit ja portterit. Oluita tulisi olla noin 2 dl/osallistuja/laatu.
Maisteluun kannattaa varata tarpeeksi laseja, joko jalallisia olutlaseja tai viinilaseja.
Tarjoa myös leipää ja vettä makuhermojen neutraloimiseksi.
Kiitos asiantuntija-avusta Anikó Lehtinen!