• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Sinapilla vai ketsupilla?

Sinapilla vai ketsupilla?

Ruokasisällöntuottaja
7.2.2023

Vuosi 1963 synnytti Suomeen useita legendoja. Kuningaskotka Matti Nykänen, Timo ”Juti” Jutila, voimamies Riku Kiri ja Popedan Costello Hautamäki ovat esimerkkejä tuon hienon vuoden tuotoksista. Ja totta kai, noiden legendojen lisäksi samana vuonna syntyi myös ikoninen HK Sininen Lenkki®, joka tänä päivänä on osa jokaisen suomalaisen DNA:ta. Eipä tainnut makkaramestari, lihateollisuusteknikko Urho Hirvonen reseptiä laatiessaan arvata, että vielä 60 vuotta myöhemminkin samaa käyrää järsittäisiin vuosittain 8 miljoonan paketillisen verran.

Luit oikein, 8 miljoonaa pakettia vuodessa, toisin sanoen 22 tuhatta pakettia päivässä, menee HooKoon Blöötä maassamme kaupaksi uunimakkaran ja makkarakastikkeen ynnä muiden herkkujen valmistukseen. Ylivoimaisesti suosituin makkararuoka on uunilenkki. 81 prosenttia suomalaisista valmistaa sen aina juustolla. 54 prosenttia suomalaisista syö Sinistä Lenkkiä sekä kylmänä että kuumana, eli jos illalla ennen nukkumaanmenoa jääkaapin ohi kulkiessasi käyt haukkaamassa palan Sinisestä kylmänä, et ole yksin, eikä sitä tule missään nimessä hävetä. Teettämämme tutkimus* osoitti myös sen, että vaikka sinappi on perunan ja ruisleivän ohella suosituimpia Lenkin kavereita, on 18–24-vuotiaiden eli nuorisolaisten keskuudessa ketsuppi ajanut sinapin ohi.

Vaikka Sininen popsitaan useimmin uunilenkin jalossa muodossa, on tämä Suomen suosituimmaksi vihannekseksikin tituleerattu tuote todella monikäyttöinen. Myönnän itsekin kuuluvani valtaväestöön, mutta aina silloin tällöin voi hieman hullutella ja yllättää sekä itsensä että perheen tekemällä jotain aivan muuta.

Kape Aihinen esimerkiksi tekee Turun kodissaan lapsille Lenkistä aivan mahtavan makuista Makkaralasagnea. Tämä hieman arkisempi versio valmistuu esikuvaansa huomattavasti nopeammin, mutta maistuu taatusti jokaiselle makkaran ystävälle.

HK_sininen_lasagne_01478_WEB.jpg

Ahvenanmaan uunimakkara kunnioittaa puolestaan perinteistä juustolla täytettyä uunimakkaraa, mutta on kuitenkin vähän uudenlaiseksi tuunattu versio. Ah, Västerbotten-juustoa!

HK_sininen_lenkki_ahvenanmaan_uunimakkara_05023_WEB.jpg

Eikä länsimainen ruokakulttuuri ole ainoa, mihin Sininen Lenkki taipuu. Thaityyliseen curryyn Lenkki käy kuin kärsä sialle, vaikka se ei ensimmäisenä mieleen ehkä tulisikaan. Saattaakin olla, että Lenkkicurrystä tulee vielä tulevaisuudessa jonkinasteinen klassikko. Kaikki ainekset siihen ainakin ovat olemassa.

HK_sininen_lenkki_punaista_currya_05053_CROP_WEB.jpg

Helppo ja nopea Gnocchivuoka Sinisestä Lenkistä on kiireisen arjen sankarin pelastus ja on pelastanut muun muassa tuotekehittäjämme Ellin päivän useammankin kerran. Arrabbiata-kastike on melko tujua tavaraa mausteista ruokaa kaihtavalle, mutta mikä tahansa valmis pastakastike ajaa tässä asiansa.

HK_sininen_lenkki_gnocchi_paistos_05046_WEB.jpg

Tarte flambée tai toiselta nimeltään Flammekueche on Ranskan Alsacesta lähtöisin oleva pizzaa muistuttava lätyskäleipä. Ranskalaisten suureksi hämmästykseksi tarte flambée onnistuu mainiosti myös supisuomalaisesta HK Sinisestä Lenkistä, varsinkin kun reseptin on luonut maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa hienosti kuudenneksi sijoittunut huippukokki Johan Kurkela.

HK_sininen_tarte_flambee_WEB.jpg

Mutta teetpä Sinisestä Lenkistä sitten perinteistä uunilenkkiä tai thaityylistä currya, ei Lenkin kanssa voi epäonnistua. Tilanne ratkaisee. Esimerkiksi pitkän hiihtolenkin jälkeen ei ole ehkä parempaa kuin kylmillä makkaraviipaleilla ja suolakurkulla kuorrutettu ruisleipä ihan pienen sinappitöräyksen ja kylmän maidon kera. Mietaa söisi vielä kyytipojaksi tuokkosen tai kaksi mämmiä, mutta se on jo toinen tarina se.

*) Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75-vuotiaat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen toteutti tammikuussa 2023 Bilendi Oy.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Lue seuraavaksi

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste