Sinapilla vai ketsupilla?
Vuosi 1963 synnytti Suomeen useita legendoja. Kuningaskotka Matti Nykänen, Timo ”Juti” Jutila, voimamies Riku Kiri ja Popedan Costello Hautamäki ovat esimerkkejä tuon hienon vuoden tuotoksista. Ja totta kai, noiden legendojen lisäksi samana vuonna syntyi myös ikoninen HK Sininen Lenkki®, joka tänä päivänä on osa jokaisen suomalaisen DNA:ta. Eipä tainnut makkaramestari, lihateollisuusteknikko Urho Hirvonen reseptiä laatiessaan arvata, että vielä 60 vuotta myöhemminkin samaa käyrää järsittäisiin vuosittain 8 miljoonan paketillisen verran.
Luit oikein, 8 miljoonaa pakettia vuodessa, toisin sanoen 22 tuhatta pakettia päivässä, menee HooKoon Blöötä maassamme kaupaksi uunimakkaran ja makkarakastikkeen ynnä muiden herkkujen valmistukseen. Ylivoimaisesti suosituin makkararuoka on uunilenkki. 81 prosenttia suomalaisista valmistaa sen aina juustolla. 54 prosenttia suomalaisista syö Sinistä Lenkkiä sekä kylmänä että kuumana, eli jos illalla ennen nukkumaanmenoa jääkaapin ohi kulkiessasi käyt haukkaamassa palan Sinisestä kylmänä, et ole yksin, eikä sitä tule missään nimessä hävetä. Teettämämme tutkimus* osoitti myös sen, että vaikka sinappi on perunan ja ruisleivän ohella suosituimpia Lenkin kavereita, on 18–24-vuotiaiden eli nuorisolaisten keskuudessa ketsuppi ajanut sinapin ohi.
Vaikka Sininen popsitaan useimmin uunilenkin jalossa muodossa, on tämä Suomen suosituimmaksi vihannekseksikin tituleerattu tuote todella monikäyttöinen. Myönnän itsekin kuuluvani valtaväestöön, mutta aina silloin tällöin voi hieman hullutella ja yllättää sekä itsensä että perheen tekemällä jotain aivan muuta.
Kape Aihinen esimerkiksi tekee Turun kodissaan lapsille Lenkistä aivan mahtavan makuista Makkaralasagnea. Tämä hieman arkisempi versio valmistuu esikuvaansa huomattavasti nopeammin, mutta maistuu taatusti jokaiselle makkaran ystävälle.
Ahvenanmaan uunimakkara kunnioittaa puolestaan perinteistä juustolla täytettyä uunimakkaraa, mutta on kuitenkin vähän uudenlaiseksi tuunattu versio. Ah, Västerbotten-juustoa!
Eikä länsimainen ruokakulttuuri ole ainoa, mihin Sininen Lenkki taipuu. Thaityyliseen curryyn Lenkki käy kuin kärsä sialle, vaikka se ei ensimmäisenä mieleen ehkä tulisikaan. Saattaakin olla, että Lenkkicurrystä tulee vielä tulevaisuudessa jonkinasteinen klassikko. Kaikki ainekset siihen ainakin ovat olemassa.
Helppo ja nopea Gnocchivuoka Sinisestä Lenkistä on kiireisen arjen sankarin pelastus ja on pelastanut muun muassa tuotekehittäjämme Ellin päivän useammankin kerran. Arrabbiata-kastike on melko tujua tavaraa mausteista ruokaa kaihtavalle, mutta mikä tahansa valmis pastakastike ajaa tässä asiansa.
Tarte flambée tai toiselta nimeltään Flammekueche on Ranskan Alsacesta lähtöisin oleva pizzaa muistuttava lätyskäleipä. Ranskalaisten suureksi hämmästykseksi tarte flambée onnistuu mainiosti myös supisuomalaisesta HK Sinisestä Lenkistä, varsinkin kun reseptin on luonut maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa hienosti kuudenneksi sijoittunut huippukokki Johan Kurkela.
Mutta teetpä Sinisestä Lenkistä sitten perinteistä uunilenkkiä tai thaityylistä currya, ei Lenkin kanssa voi epäonnistua. Tilanne ratkaisee. Esimerkiksi pitkän hiihtolenkin jälkeen ei ole ehkä parempaa kuin kylmillä makkaraviipaleilla ja suolakurkulla kuorrutettu ruisleipä ihan pienen sinappitöräyksen ja kylmän maidon kera. Mietaa söisi vielä kyytipojaksi tuokkosen tai kaksi mämmiä, mutta se on jo toinen tarina se.
*) Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75-vuotiaat ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen toteutti tammikuussa 2023 Bilendi Oy.