5 arjen pelastavaa nakkireseptiä
Montas söit? Kysyi aikoinaan Heikki Kinnunen Popsi mainoksessa, mutta kuka näitä nyt laskee. Nakkihan on mitä mainioin raaka-aine arkiruoanlaittoon, vaikkakin aikoinaan 80-luvulla ollessani lapsi, oli juhlapäivä, kun ravintolassa sai oikein kunnon nauravat nakit. Tässä arkeen tai juhlaan (niin halutessasi) viisi mainiota nakkiruokaa.
1.
Tärkein ensin. Eli perinteinen nakkikastike. Tähän on kaksi koulukuntaa, toiset tekevät nakkikastikkeen kuorettomista ja toiset kuorellisista. Kumpikin tapa on aivan oikea, mutta itse kuulun ryhmään, jonka mielestä ainoa oikea nakkikastike tulee kuorellisesta nakista. Jos nakkikastike kuuluu viikoittain ruokalistallesi, niin vaihtelu saattaa virkistää. Tuunaa nakkikastike helposti nakkistroganoffiksi tällä ohjeella.
2.
Nakkikeitto, tuo lapsiperhearjen pelastus. Tässä on vähän sama vääntö kuin edellisessä, että kuuluuko soppaan kuorelliset vai kuorettomat nakit. Toinen kestoaihe väiteltäväksi on se, että pitääkö nakkipalat ruskistaa ennen keittoon lisäämistä. No niin tässä tulee oikeat vastaukset; kuorellinen nakki on tähänkin oikea vaihtoehto ja kyllä – nakit tulee ruskistaa ennen keittoon lisäämistä.
3.
Fritti, scampi e chianti, calamari, ecco la per me, zuppa Romana. Makkaroita, piirakoita, päälle voita, sitten kaikille: nakit ja muusi. Nakit ja muusi on klassikkoruoka vailla vertaa. Tämän tiesi myös Seitsemän Seinähullua Veljestä ruokalajista laulaessaan 1980-luvulla. Nakit ja muusi oli vielä 90-luvulla ruoka, jota myytiin oikein grilleillä.
4.
Nakkimunakas on kyllä sellainen etätyöpäivän lounastauon pelastaja, ettei paremmasta väliä. Nakkimunakas valmistuu alle kymmenessä minuutissa hieman kömpelömmältäkin kokilta ja maustamiseen tapoja on yhtä monta kuin on kokkiakin. Tuoreet kirsikkatomaatit ja raastettu parmesaani kuuluvat oman nakkimunakkaani vakiotuunauksiin.
5.
Viikonlopun herkutteluhetkiin ja leffaevääksi on yksi nakkiruokaylitse muiden ja se on hodari. Joo, joo tiedetään, että kuulostaa tylsälle, mutta kun tekee kasan Coney Island – hodareita, niin jopa alkaa kuulostamaan kiinnostavammalle. Hodariin tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan täytteeksi höyrytetty tai paistettu nakki, mausteista jauhelihakastiketta, sipulia ja amerikkalaista sinappia. Sormet saattavat syödessä hieman sottaantua, mutta se kuuluu asiaan. Valkoista paitaa emme kuitenkaan suosittele päälle näitä syödessä.