• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • 5 arjen pelastavaa nakkireseptiä

5 arjen pelastavaa nakkireseptiä

29.4.2024
  • Arkiruoka
  • Nakit

Montas söit? Kysyi aikoinaan Heikki Kinnunen Popsi mainoksessa, mutta kuka näitä nyt laskee. Nakkihan on mitä mainioin raaka-aine arkiruoanlaittoon, vaikkakin aikoinaan 80-luvulla ollessani lapsi, oli juhlapäivä, kun ravintolassa sai oikein kunnon nauravat nakit. Tässä arkeen tai juhlaan (niin halutessasi) viisi mainiota nakkiruokaa.

1.

Tärkein ensin. Eli perinteinen nakkikastike. Tähän on kaksi koulukuntaa, toiset tekevät nakkikastikkeen kuorettomista ja toiset kuorellisista. Kumpikin tapa on aivan oikea, mutta itse kuulun ryhmään, jonka mielestä ainoa oikea nakkikastike tulee kuorellisesta nakista. Jos nakkikastike kuuluu viikoittain ruokalistallesi, niin vaihtelu saattaa virkistää. Tuunaa nakkikastike helposti nakkistroganoffiksi tällä ohjeella.


2.

Nakkikeitto, tuo lapsiperhearjen pelastus. Tässä on vähän sama vääntö kuin edellisessä, että kuuluuko soppaan kuorelliset vai kuorettomat nakit. Toinen kestoaihe väiteltäväksi on se, että pitääkö nakkipalat ruskistaa ennen keittoon lisäämistä. No niin tässä tulee oikeat vastaukset; kuorellinen nakki on tähänkin oikea vaihtoehto ja kyllä – nakit tulee ruskistaa ennen keittoon lisäämistä. 

3.

Fritti, scampi e chianti, calamari, ecco la per me, zuppa Romana. Makkaroita, piirakoita, päälle voita, sitten kaikille: nakit ja muusi. Nakit ja muusi on klassikkoruoka vailla vertaa. Tämän tiesi myös Seitsemän Seinähullua Veljestä ruokalajista laulaessaan 1980-luvulla. Nakit ja muusi oli vielä 90-luvulla ruoka, jota myytiin oikein grilleillä. 

4. 

Nakkimunakas on kyllä sellainen etätyöpäivän lounastauon pelastaja, ettei paremmasta väliä. Nakkimunakas valmistuu alle kymmenessä minuutissa hieman kömpelömmältäkin kokilta ja maustamiseen tapoja on yhtä monta kuin on kokkiakin. Tuoreet kirsikkatomaatit ja raastettu parmesaani kuuluvat oman nakkimunakkaani vakiotuunauksiin.

5.

Viikonlopun herkutteluhetkiin ja leffaevääksi on yksi nakkiruokaylitse muiden ja se on hodari. Joo, joo tiedetään, että kuulostaa tylsälle, mutta kun tekee kasan Coney Island – hodareita, niin jopa alkaa kuulostamaan kiinnostavammalle. Hodariin tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan täytteeksi höyrytetty tai paistettu nakki, mausteista jauhelihakastiketta, sipulia ja amerikkalaista sinappia. Sormet saattavat syödessä hieman sottaantua, mutta se kuuluu asiaan. Valkoista paitaa emme kuitenkaan suosittele päälle näitä syödessä.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

Koululaisten helpot välipalat

Koululaisten helpot välipalat

Jokainen päivän ateria on lapselle tärkeä, mutta ilman riittävää välipalaa kouluruokailun ja kotona nautitun päivällisen väliin jää ihan liian pitkä tauko. Tässä muutama hyvä ja nälän poissa pitävä vaihtoehto, kun...

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

5 maistuvaa makkararuokaa arkeen ja juhlaan

5 maistuvaa makkararuokaa arkeen ja juhlaan

Makkara tuo elämän eliksiiri on maistunut kansallemme jo sukupolvien ajan ja maistuu eteenpäinkin. Parastahan makkarassa on (maun lisäksi tietenkin) sen monipuolisuus ruoanlaitossa. Makkaroita on monenlaisia savustetuista grillimakkaroista raakamakkaroihin ja monin...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste