5 helppoa jauheliharuokaa arkeen ja viikonloppuun
Suomalaiset syövät vuodessa yli 40 miljoonaa kiloa jauhelihaa. Yli puolet punaisesta lihasta myydään jauhelihana. Vaikka tuote on tuttu, niin tässäpä kertaukseksi muutama suosittu jauheliharuoka, jotka toimivat hyvin nopeatempoisessa arjessa Ja vähemmän nopeatempoisina viikonloppuina.
1.
The one and only Jauhelihakastike on suomalaisessa ruokakulttuurissa varmasti yksi rakastetuimmista ruokalajeista, ja lirauksen siitä saamme varmasti jo vauvana äidinmaidosta. Tämä on ruoka mikä valmistuu melko sukkelaan, mutta kuten usein ruoanlaitossa, sille kannattaa antaa hieman aikaa ja rakkautta parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.
2.
Lihapullat. Periaatteessa ei edes tarvitsisi sanoa muuta, mutta sanotaan nyt kuitenkin. Lihapullat ovat siitä mahtava innovaatio, että niitä voi muokata mielensä mukaan loputtomasti. Lihapullat ja perinteinen ruskeakastike on instituutio, mutta niitä voi myös maustaa lukuisin eri tavoin, kuten vaikkapa pekonilla tai Herkkumaksamakkaralla. Marokkolaishenkinen Lihapullatagine puolestaan on ruoka, jos tekee mieli jotain perinteisestä poikkeavaa.
3.
Makaronilaatikko. Huhhuh, klassikoita toisensa jälkeen. Maailmassa lienee muitakin kaltaisiani, jotka saivat lapsuudessaan yliannostuksen makaronilaatikosta, mutta vuosien vieriessä rakkaus tätä supisuomalaista perinneruokaa kohtaan on löytynyt uudestaan. Ja tämäkin on siitä mainio ruoka, että se on helposti muokattavissa fiiliksen mukaan. Lisätwistiä makaronilaatikkoon saat esimerkiksi suikaloimalla joukkoon hieman aurinkokuivattuatomaattia ja korvaamalla maidon kuohukermalla.
4.
Burgeria pöytään. Viikonloppua kohti mentäessä saattaa alkaa paatuneemmankin ”lihaa ja perunaa” -puritanistin burgerihammasta kolottamaan ja tähän vaivaan on myös lääke. Silloin nimittäin pitää tehdä esimerkiksi aivan mahtava keksintö ameriikoista asti – Oklahoma onion smash burger. Burgeri, brgr, hamppari – rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta vain amatöörit kutsuvat burgeria bursaksi. Tuo nimitys pitäisi kieltää sakon uhalla.
5.
Kebabvartaat ovat parhaimmillaan, kun ulkona lämpö alkaa hellimään ja on aika julistaa grillikausi avatuksi. Vartaita voi maustaa makunsa mukaan, mutta erityisen maittavia niistä tulee esimerkiksi ras el hanoutilla maustettuna ja jogurttiaiolin kanssa tarjoiltuna.
Tässäpä viisi melko vaivatonta ja helppoa jauheliharuokaa arkeen ja pyhiin. Lisää jauhelihareseptejä löydän tästä kliksuttelemalla.