5 maistuvaa makkararuokaa arkeen ja juhlaan

Makkara tuo elämän eliksiiri on maistunut kansallemme jo sukupolvien ajan ja maistuu eteenpäinkin. Parastahan makkarassa on (maun lisäksi tietenkin) sen monipuolisuus ruoanlaitossa. Makkaroita on monenlaisia savustetuista grillimakkaroista raakamakkaroihin ja monin monituisin tavoin maustettuna. Tämä avaa monenlaisia mahdollisuuksia makkaralle monipuolisena raaka-aineena.
1.
Lähdetäänpä liikkeelle perusasioista, eli perinteisestä Makkarakastikkeesta. Makkarakastike on kuulunut suomalaisten ruokapöytiin jo vuosikymmeniä, joten ruokalajista voitaneen puhua koko kansan kansallisruokana. Ruokatrendit näiden vuosikymmenten aikana on vaihdelleet, mutta yksi on pysynyt. Mikäli tätä kansallisruokaa haluaa kuitenkin hieman tuunata, voi siihen lisätä valmistuksen loppuvaiheessa nokareen sinihomejuustoa ja lorauksen kermaa.
2.
Ahvenanmaan uunimakkaraa ja Västerbotten juustoa on kultivoitunut versio perinteisestä uunimakkarasta. Toki kun raaka-aine listaa reseptistä vilkaisee, huomaa että melko suoraviivaisesta kokkaamisesta kuitenkin on kyse. Vaikka resepti on helppo, on se samalla myös ällistyttävän herkullinen salonkikelpoisuuden täyttävä makuelämys.
3.
Perinteinen uunimakkara ei juuri esittelyjä kaipaa. Kun matkamies- tai nainen pitkän reissunsa jälkeen palaa kotiin, jossa odottaa juuri uunista nostettu uunimakkara voilla maustetun pottumuusin kera, voi todeta, että kyllä elämä sitten osaakin olla ihanaa.
4.
Raakamakkaran monipuolisuuden taidonnäyte on raakamakkaralla täytetyt jalapenot. Jalapenot halkaistaan, täytetään raakamakkaralla, pyöräytetään pekoniin ja grillataan bbq-kastikkeella välillä sivellen. Huhhuh, kuola alkaa valumaan jo tätä kirjoittaessa.
5.
Näppäimistö kuivattu kohdan 4. aiheuttamasta kuolaamisesta, joten voidaan siirtyä seuraavaan ruokaan, eli Raakamakkara carbonaraan. Herkkämieliset carbonarapuritanistit ja oman elämänsä Massimo Botturat tästä tietysti ottavat nokkiinsa ja se heille suodaan. Me muut, ketkä uskallamme hieman leikitellä ruoalla ja raaka-aineilla, olemme onnen Pekkoja ja Pirjoja, sillä tämä on pasta, joka vie kielen mennessään.
Tässä muutama esimerkki, joilla pääsee vauhtiin tämän – ah niin ihanan raaka-aineen kanssa.