• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Suolapuhetta

Puhutaan hetki suolasta

17.2.2025

Suomalaisten suolan saanti tällä hetkellä ylittää suositukset: yhdeksän kymmenestä saa liikaa suolaa päivittäin. Tutkimuksemme mukaan jopa 47 % haluaisi vähentää suolan määrää ruokavaliossaan hieman tai huomattavasti. Nyt onkin hyvä hetki kiinnittää huomiota omaan suolankäyttöön. 

Vain viisi grammaa päivässä

Liiallinen suolan saanti on terveydelle haitallista. Se nostaa verenpainetta, mikä puolestaan lisää riskiä sairastua vakaviin sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi suola kerää nestettä elimistöön ja voi kuormittaa luustoa sekä munuaisia. Noin kahdella miljoonalla aikuisella suomalaisella on kohonnut verenpaine.

Suositeltu suolan määrä on korkeintaan viisi grammaa päivässä. Se vastaa yhtä teelusikallista. Käytännössä on kuitenkin hankalaa arvioida, kuinka paljon suolaa päivän mittaan kertyy, koska suola on piilossa elintarvikkeissa. 

Suolan määrä selville

Iso osa päivittäin saadusta suolasta on peräisin teollisista elintarvikkeista, kuten leivästä, lihavalmisteista ja valmisruoista. Kohtuullinen suolankäyttö on osa terveellistä ruokavaliota. Omaa suolansaantia voi vähentää monin keinoin, esimerkiksi selvittämällä omat piilosuolan lähteet, tutkimalla elintarvikepakkauksia ja vertailemalla tuotteiden suolapitoisuuksia. Pakkausmerkinnät auttavat hahmottamaan, kuinka paljon suolaa tuotteessa todella on. Sydänmerkki on hyvä käytännön apu terveellisempien valintojen tunnistamisessa. 

Elintarvikkeen suolan määrä lasketaan kaavalla: suola = natrium × 2,5. Esimerkiksi 0,4 grammaa natriumia vastaa 1 grammaa suolaa. Pakkausmerkintöjen suolapitoisuudessa huomioidaan paitsi lisätty suola, myös raaka-aineiden luontainen natrium, sekä lisäaineiden sisältämä natrium.

Elintarviketeollisuus kohti vastuullisempaa suolankäyttöä

Vähentämällä suolan määrää ruoasta voidaan saavuttaa huomattavia kansanterveydellisiä hyötyjä. HKFoods on ollut edelläkävijä vastuullisessa suolankäytössä. Vuonna 2012 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos myönsi kansanterveyspalkinnon työstä, jolla olemme vähentäneet merkittävästi tuotteiden suolapitoisuuksia ja parantaneet rasvan laatua. Tämän tuloksena vuonna 2011 suomalaiset kuluttivat meidän ansiosta yli 60 000 kiloa vähemmän suolaa kuin vuonna 2007. 

Kehitystyö kansanterveyden edistämiseksi jatkuu. Kannamme vastuuta suomalaisten ruokailutottumuksista kehittämällä yhä lisää tuotteita, jotka tukevat hyvinvointia ja tekevät elämästä maistuvampaa. Pienillä muutoksilla, kuten suolan vähentämisellä ja vaihtoehtoisten mausteiden käytöllä, on isossa kuvassa suuri merkitys. 

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Sinä inspiroit meitä tekemään paremmin, siksi teimme tällaiset

Helpon arjen paremmat ratkaisut

Tutustu innovaatioomme

Sinua saattaisi kiinnostaa

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste