Puhutaan hetki suolasta

Suomalaisten suolan saanti tällä hetkellä ylittää suositukset: yhdeksän kymmenestä saa liikaa suolaa päivittäin. Tutkimuksemme mukaan jopa 47 % haluaisi vähentää suolan määrää ruokavaliossaan hieman tai huomattavasti. Nyt onkin hyvä hetki kiinnittää huomiota omaan suolankäyttöön.
Vain viisi grammaa päivässä
Liiallinen suolan saanti on terveydelle haitallista. Se nostaa verenpainetta, mikä puolestaan lisää riskiä sairastua vakaviin sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi suola kerää nestettä elimistöön ja voi kuormittaa luustoa sekä munuaisia. Noin kahdella miljoonalla aikuisella suomalaisella on kohonnut verenpaine.
Suositeltu suolan määrä on korkeintaan viisi grammaa päivässä. Se vastaa yhtä teelusikallista. Käytännössä on kuitenkin hankalaa arvioida, kuinka paljon suolaa päivän mittaan kertyy, koska suola on piilossa elintarvikkeissa.
Suolan määrä selville
Iso osa päivittäin saadusta suolasta on peräisin teollisista elintarvikkeista, kuten leivästä, lihavalmisteista ja valmisruoista. Kohtuullinen suolankäyttö on osa terveellistä ruokavaliota. Omaa suolansaantia voi vähentää monin keinoin, esimerkiksi selvittämällä omat piilosuolan lähteet, tutkimalla elintarvikepakkauksia ja vertailemalla tuotteiden suolapitoisuuksia. Pakkausmerkinnät auttavat hahmottamaan, kuinka paljon suolaa tuotteessa todella on. Sydänmerkki on hyvä käytännön apu terveellisempien valintojen tunnistamisessa.
Elintarvikkeen suolan määrä lasketaan kaavalla: suola = natrium × 2,5. Esimerkiksi 0,4 grammaa natriumia vastaa 1 grammaa suolaa. Pakkausmerkintöjen suolapitoisuudessa huomioidaan paitsi lisätty suola, myös raaka-aineiden luontainen natrium, sekä lisäaineiden sisältämä natrium.
Elintarviketeollisuus kohti vastuullisempaa suolankäyttöä
Vähentämällä suolan määrää ruoasta voidaan saavuttaa huomattavia kansanterveydellisiä hyötyjä. HKFoods on ollut edelläkävijä vastuullisessa suolankäytössä. Vuonna 2012 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos myönsi kansanterveyspalkinnon työstä, jolla olemme vähentäneet merkittävästi tuotteiden suolapitoisuuksia ja parantaneet rasvan laatua. Tämän tuloksena vuonna 2011 suomalaiset kuluttivat meidän ansiosta yli 60 000 kiloa vähemmän suolaa kuin vuonna 2007.
Kehitystyö kansanterveyden edistämiseksi jatkuu. Kannamme vastuuta suomalaisten ruokailutottumuksista kehittämällä yhä lisää tuotteita, jotka tukevat hyvinvointia ja tekevät elämästä maistuvampaa. Pienillä muutoksilla, kuten suolan vähentämisellä ja vaihtoehtoisten mausteiden käytöllä, on isossa kuvassa suuri merkitys.