• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Sydänmerkki suunnannäyttäjänä

Sydänmerkki suunnannäyttäjänä

17.2.2025

Sydänmerkki on suomalaisen ruokakulttuurin pieni mutta vaikuttava apuväline. Elintarvikepakkauksissa näkyvä punainen sydänmerkki ohjaa parempiin valintoihin ja tekee arjesta helpompaa. Terveellisemmän ruoan tulisi olla luonnollinen osa arkea ilman turhaa monimutkaisuutta. Sydänmerkki auttaa tekemään fiksuja valintoja vaivattomasti – riittää, että tunnistat sen tuotepakkauksesta. 

 

Sydänmerkittyjen tuotteiden avulla:

  • Löydät vähemmän suolaa ja rasvaa sisältävät vaihtoehdot
  • Teet arjen ruokaostoksista mutkatonta. 

Terveellinen ruoanvalmistus lähtee aina laadukkaista raaka-aineista. Sydänmerkki myönnetään vain elintarvikkeille, jotka täyttävät tiukat ravitsemukselliset kriteerit esimerkiksi suolan, rasvan määrän ja laadun, sokerin ja kuidun osalta. Tuotteita arvioidaan tuoteryhmän kautta, jossa myös jokaiselle alaryhmälle on omat kriteerinsä – esimerkiksi lihalle ja lihavalmisteille omansa. Näitä tuotekriteereitä kehittää asiantuntijaryhmä, joka koostuu ravitsemuksen ja terveyden asiantuntijoista. Sydänmerkin ydinajatus on, että merkillä varustettu tuote on omassa tuoteryhmässään rasvan ja suolan määrän kannalta parempi valinta.

Pienet valinnat, suuret vaikutukset

Sydänmerkki on kehitetty tukemaan erityisesti suomalaisten sydänterveyttä ja on tärkeä osa kansanterveystyötä. Se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. Sydänmerkkituotteiden avulla voi helposti tehdä pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon.

Myös me HK:lla rakennamme Sydänmerkin avulla vastuullisempaa ruokaympäristöä, jossa paremmat vaihtoehdot tehdään helpoksi, samalla kun valinnanvapaus säilyy. Paremmat valinnat eivät suinkaan tarkoita luopumista mausta – vaan oivallusta siitä, miten hyvä ruoka ja hyvä olo voivat kulkea käsi kädessä.

Arjen paremmat valinnat

Terveellinen ruokavalio rakentuu monipuolisista ja tasapainoisista ruoka-aineista, jotka tarjoavat keholle tarvittavat ravintoaineet ja tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Keskeistä on valita laadukkaita raaka-aineita – ja tässä Sydänmerkki toimii luotettavana oppaana. Merkki kertoo, että tuote on parempi vaihtoehto omassa tuoteryhmässään.

Kun yhdistät Sydänmerkittyjä tuotteita muihin laadukkaisiin raaka-aineisiin ja kiinnität huomiota ruuanlaittoon ja maustamiseen, rakennat tietoisesti terveellisempiä aterioita. Kokonaisuus on se, mikä ratkaisee.

Mitä tulee huomioida Sydänmerkki-tuotteen käytössä?

Sydänmerkki auttaa tekemään parempia valintoja kaupassa, mutta tuotteiden terveydelliset hyödyt säilyvät vain, jos huomioit ruuanvalmistuksessa muutaman keskeisen asian myös kotona:

  • Vältä ylimääräisiä lisäyksiä: Vähäsuolaiseen tai -rasvaiseen tuotteeseen ei kannata lisätä ylimääräistä suolaa, voita tai kermaa, jotta alkuperäinen terveellisyys säilyy
  • Yhdistele oikein: Käytä Sydänmerkittyä tuotetta osana monipuolista ateriaa. Esimerkiksi leivän päälle lisätyt vihannekset ja täysjyväleipä täydentävät lihaleikkeleen ravintoarvoja
  • Kypsennä kevyesti: Vältä runsasta rasvan käyttöä paistamisessa. Suosi sen sijaan kevyempiä valmistustapoja, kuten uunissa kypsentämistä tai höyryttämistä.

Tasapainoisessa ruokavaliossa olennaista on kokonaisuus, eivätkä yksittäiset ruoka-aineet tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä. Kohtuulliset annoskoot ja säännöllinen ateriarytmi pitää kehon ja mielen virkeänä. Monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio tarjoaa nautintoa, myös suussa sulavia makuja. 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Sinä inspiroit meitä tekemään paremmin, siksi teimme tällaiset

Helpon arjen paremmat ratkaisut

Tutustu innovaatioomme

Sinua saattaisi kiinnostaa

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste