Sydänmerkki suunnannäyttäjänä

Sydänmerkki on suomalaisen ruokakulttuurin pieni mutta vaikuttava apuväline. Elintarvikepakkauksissa näkyvä punainen sydänmerkki ohjaa parempiin valintoihin ja tekee arjesta helpompaa. Terveellisemmän ruoan tulisi olla luonnollinen osa arkea ilman turhaa monimutkaisuutta. Sydänmerkki auttaa tekemään fiksuja valintoja vaivattomasti – riittää, että tunnistat sen tuotepakkauksesta.
Sydänmerkittyjen tuotteiden avulla:
- Löydät vähemmän suolaa ja rasvaa sisältävät vaihtoehdot
- Teet arjen ruokaostoksista mutkatonta.
Terveellinen ruoanvalmistus lähtee aina laadukkaista raaka-aineista. Sydänmerkki myönnetään vain elintarvikkeille, jotka täyttävät tiukat ravitsemukselliset kriteerit esimerkiksi suolan, rasvan määrän ja laadun, sokerin ja kuidun osalta. Tuotteita arvioidaan tuoteryhmän kautta, jossa myös jokaiselle alaryhmälle on omat kriteerinsä – esimerkiksi lihalle ja lihavalmisteille omansa. Näitä tuotekriteereitä kehittää asiantuntijaryhmä, joka koostuu ravitsemuksen ja terveyden asiantuntijoista. Sydänmerkin ydinajatus on, että merkillä varustettu tuote on omassa tuoteryhmässään rasvan ja suolan määrän kannalta parempi valinta.
Pienet valinnat, suuret vaikutukset
Sydänmerkki on kehitetty tukemaan erityisesti suomalaisten sydänterveyttä ja on tärkeä osa kansanterveystyötä. Se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. Sydänmerkkituotteiden avulla voi helposti tehdä pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon.
Myös me HK:lla rakennamme Sydänmerkin avulla vastuullisempaa ruokaympäristöä, jossa paremmat vaihtoehdot tehdään helpoksi, samalla kun valinnanvapaus säilyy. Paremmat valinnat eivät suinkaan tarkoita luopumista mausta – vaan oivallusta siitä, miten hyvä ruoka ja hyvä olo voivat kulkea käsi kädessä.
Arjen paremmat valinnat
Terveellinen ruokavalio rakentuu monipuolisista ja tasapainoisista ruoka-aineista, jotka tarjoavat keholle tarvittavat ravintoaineet ja tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Keskeistä on valita laadukkaita raaka-aineita – ja tässä Sydänmerkki toimii luotettavana oppaana. Merkki kertoo, että tuote on parempi vaihtoehto omassa tuoteryhmässään.
Kun yhdistät Sydänmerkittyjä tuotteita muihin laadukkaisiin raaka-aineisiin ja kiinnität huomiota ruuanlaittoon ja maustamiseen, rakennat tietoisesti terveellisempiä aterioita. Kokonaisuus on se, mikä ratkaisee.
Mitä tulee huomioida Sydänmerkki-tuotteen käytössä?
Sydänmerkki auttaa tekemään parempia valintoja kaupassa, mutta tuotteiden terveydelliset hyödyt säilyvät vain, jos huomioit ruuanvalmistuksessa muutaman keskeisen asian myös kotona:
- Vältä ylimääräisiä lisäyksiä: Vähäsuolaiseen tai -rasvaiseen tuotteeseen ei kannata lisätä ylimääräistä suolaa, voita tai kermaa, jotta alkuperäinen terveellisyys säilyy
- Yhdistele oikein: Käytä Sydänmerkittyä tuotetta osana monipuolista ateriaa. Esimerkiksi leivän päälle lisätyt vihannekset ja täysjyväleipä täydentävät lihaleikkeleen ravintoarvoja
- Kypsennä kevyesti: Vältä runsasta rasvan käyttöä paistamisessa. Suosi sen sijaan kevyempiä valmistustapoja, kuten uunissa kypsentämistä tai höyryttämistä.
Tasapainoisessa ruokavaliossa olennaista on kokonaisuus, eivätkä yksittäiset ruoka-aineet tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä. Kohtuulliset annoskoot ja säännöllinen ateriarytmi pitää kehon ja mielen virkeänä. Monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio tarjoaa nautintoa, myös suussa sulavia makuja.