• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Yksi maailman vanhimmista mausteista

Yksi maailman vanhimmista mausteista

17.2.2025

Suola on yksi maailman vanhimmista ja tärkeimmistä mausteista, jota käytetään keittiöissä ympäri maailmaa. Tiesitkö, että monikäyttöinen suola on ollut aikoinaan myös arvokas maksuväline? 

Kemiallisesti tarkasteltuna kaikki suola, mineraalisuolaa lukuun ottamatta, on natriumkloridia, mutta suolalaadut eroavat toisistaan muun muassa värin, muodon ja koon perusteella. Kauppojen valikoimista löytyykin suolalaatuja eri käyttötarpeisiin: kalliita, käsintehtyjä merisuolahiutaleita käytetään ruoan viimeistelyyn, kun taas mineraalisuola ja edullisemmat yleissuolat sopivat ruoanlaittoon ja säilöntään. Terveyden kannalta eri erikoissuolat, mineraalisuolaa lukuun ottamatta, vertautuvat tavalliseen pöytäsuolaan. 

Erilaiset suolalaadut eri käyttötarpeeseen 

Yksi suosituimmista pöytäsuoloista on jodioitu ruokasuola, joka sisältää lisättyä jodia. Jodi on tärkeä hivenaine, joka edistää kilpirauhasen normaalia toimintaa. Jodioitu suola sopii hyvin arkikäyttöön ja ruuanlaittoon. HK:n tuotteissa käytetään pääasiassa jodioitua suolaa viranomaissuosituksen mukaisesti, koska suomalaisilla on puutetta jodin saannista.

Merisuola on suosittu suolatyyppi, jota saadaan merivedestä. Merisuola sisältää pieniä määriä eri mineraaleja, kuten natriumia, magnesiumia, sinkkiä ja klooria. Suolan mineraalikoostumus vaihtelee sen mukaan, mistä päin maailmaa se on peräisin. Merisuolaa saa karkeana ja hienona, ja se sopii hyvin monipuolisesti ruuanlaittoon, kuin myös lihan suolaukseen, kalan graavaukseen ja äyriäisille.

Perinteisin artisaanimenetelmin valmistettu Maldon-suola tulee Englannista, Pohjanmeren rannikolla sijaitsevasta Maldonin pikkukaupungista. Maldon-suola on merisuolaa ja sen koostumus muistuttaa rapeita hiutaleita. Maldon sopii sormisuolaksi vaikkapa pihvien, leikkeiden ja kyljysten maustamiseen.

Kukkasuola (ransk. Fleur de sel) on merisuolan hienoin ja arvostetuin muoto. Veden pinnalle kiteytyvät valkoiset suolakiteet kerätään käsin ja kuivataan hellävaraisesti siivilöimällä. Tämä ylellinen suola viimeistelee ruoat täydellisesti sormisuolana.

Vuorisuolat eli kristallisuola, ruususuola ja Himalajan suola ovat kallioperästä louhittavaa mineraalisuolaa. Nämä vienon vaaleanpunertavat suolat saavat värinsä muun muassa mangaanista ja raudasta, ja sisältävät monia muita eri mineraaleja, kuten kaliumia ja kalsiumia, joiden sanotaan pehmentävän suolan makua. Himalajan suola louhitaan Pakistanin Himalajalta. Sädehtivää, usein karkeaa Himalajan suolaa käytetään ruoanvalmistuksen lisäksi paljon myös kylpytuotteissa.

Kosher suola on suomalaisille vielä tuntemattomampi, miellyttävän rapea suolalaatu. Se on joditon suola. Kosher suolan kiteet koostuvat useasta pienestä kuutiosta, kun tavallisessa suolassa kiteet ovat kokonaisia. Suolan pinta-ala on rakenteen ansiosta suurempi, minkä takia se imee nestettä ja verta lihasta tavallista suolaa paremmin.

Kaikkien edellä mainittujen suolojen natriumpitoisuus vertautuu tavalliseen pöytäsuolaan, eli ne eivät ole ”terveyssuoloja”.

Yrttisuolat sekä maustetut suolat tuovat ruokiin uusia ulottuvuuksia

Yrttisuolat rikastuttavat ruokien makumaailmaa monipuolisuudellaan. Yrttisuolat koostuvat suolan ja yrttien sekoituksesta, jossa voi olla mukana esimerkiksi persiljaa, rosmariinia ja timjamia. Niiden avulla ruokiin saadaan mausteisuutta. Yrttisuolat ovat nimensä mukaisesti pääasiassa suolaa, eli niitä käytettäessä ei tavallista suolalisäystä tarvita. 

Uusi tulokas on maustettu suola, jossa suolaan on imeytetty erilaisia aromeja, kuten chiliä, tai sitruunaa. Erityisen suosittu on savusuola, joka toimii loistavasti grillattujen ruokien, pihvien tai kinkun maustamiseen tuoden ruokaan syvän, intensiivisen savuvivahteen. 

Lisäksi on olemassa erilaisia mineraalisuoloja, joissa osa natriumkloridista on korvattu joko kaliumkloridilla tai magnesiumkloridilla. Mineraalisuola sisältää 25–50 % vähemmän natriumia kuin tavallinen suola, mutta terveyshyötyjä saavutetaan vain maltillisella käytöllä. Mineraalisuola sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon, mutta vähäisen natriumpitoisuutensa vuoksi se ei sovellu säilöntään.

Malttia maustamiseen, vähemmän on enemmän

Vaikka suola korostaa ruoan aromeja, sitä kannattaa käyttää maltilla, sillä liiallinen suola voi nostaa verenpainetta ja lisätä terveysriskejä. Valmistamalla ja maustamalla ruoan itse sekä hyödyntämällä yrttejä ja kasviksia osana makupalettia, voi hallita omaa suolansaantia. Erilaisten suolalaatujen tuntemus ja ymmärrys sopivasta annostelusta auttavat kohtuullisessa suolan käytössä. Suolaa kannattaa lisätä aina vähän kerrallaan ja suosia elintarvikkeita, joissa suolapitoisuus on maltillinen. Makuaistia kannattaa myös vähitellen totutella vähäsuolaiseen makuun. Näin makuelämyksestä tulee tasapainoinen, ja keho ja mieli kiittävät. 

 

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Sinä inspiroit meitä tekemään paremmin, siksi teimme tällaiset

Helpon arjen paremmat ratkaisut

Tutustu innovaatioomme

Sinua saattaisi kiinnostaa

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste