Yksi maailman vanhimmista mausteista

Suola on yksi maailman vanhimmista ja tärkeimmistä mausteista, jota käytetään keittiöissä ympäri maailmaa. Tiesitkö, että monikäyttöinen suola on ollut aikoinaan myös arvokas maksuväline?
Kemiallisesti tarkasteltuna kaikki suola, mineraalisuolaa lukuun ottamatta, on natriumkloridia, mutta suolalaadut eroavat toisistaan muun muassa värin, muodon ja koon perusteella. Kauppojen valikoimista löytyykin suolalaatuja eri käyttötarpeisiin: kalliita, käsintehtyjä merisuolahiutaleita käytetään ruoan viimeistelyyn, kun taas mineraalisuola ja edullisemmat yleissuolat sopivat ruoanlaittoon ja säilöntään. Terveyden kannalta eri erikoissuolat, mineraalisuolaa lukuun ottamatta, vertautuvat tavalliseen pöytäsuolaan.
Erilaiset suolalaadut eri käyttötarpeeseen
Yksi suosituimmista pöytäsuoloista on jodioitu ruokasuola, joka sisältää lisättyä jodia. Jodi on tärkeä hivenaine, joka edistää kilpirauhasen normaalia toimintaa. Jodioitu suola sopii hyvin arkikäyttöön ja ruuanlaittoon. HK:n tuotteissa käytetään pääasiassa jodioitua suolaa viranomaissuosituksen mukaisesti, koska suomalaisilla on puutetta jodin saannista.
Merisuola on suosittu suolatyyppi, jota saadaan merivedestä. Merisuola sisältää pieniä määriä eri mineraaleja, kuten natriumia, magnesiumia, sinkkiä ja klooria. Suolan mineraalikoostumus vaihtelee sen mukaan, mistä päin maailmaa se on peräisin. Merisuolaa saa karkeana ja hienona, ja se sopii hyvin monipuolisesti ruuanlaittoon, kuin myös lihan suolaukseen, kalan graavaukseen ja äyriäisille.
Perinteisin artisaanimenetelmin valmistettu Maldon-suola tulee Englannista, Pohjanmeren rannikolla sijaitsevasta Maldonin pikkukaupungista. Maldon-suola on merisuolaa ja sen koostumus muistuttaa rapeita hiutaleita. Maldon sopii sormisuolaksi vaikkapa pihvien, leikkeiden ja kyljysten maustamiseen.
Kukkasuola (ransk. Fleur de sel) on merisuolan hienoin ja arvostetuin muoto. Veden pinnalle kiteytyvät valkoiset suolakiteet kerätään käsin ja kuivataan hellävaraisesti siivilöimällä. Tämä ylellinen suola viimeistelee ruoat täydellisesti sormisuolana.
Vuorisuolat eli kristallisuola, ruususuola ja Himalajan suola ovat kallioperästä louhittavaa mineraalisuolaa. Nämä vienon vaaleanpunertavat suolat saavat värinsä muun muassa mangaanista ja raudasta, ja sisältävät monia muita eri mineraaleja, kuten kaliumia ja kalsiumia, joiden sanotaan pehmentävän suolan makua. Himalajan suola louhitaan Pakistanin Himalajalta. Sädehtivää, usein karkeaa Himalajan suolaa käytetään ruoanvalmistuksen lisäksi paljon myös kylpytuotteissa.
Kosher suola on suomalaisille vielä tuntemattomampi, miellyttävän rapea suolalaatu. Se on joditon suola. Kosher suolan kiteet koostuvat useasta pienestä kuutiosta, kun tavallisessa suolassa kiteet ovat kokonaisia. Suolan pinta-ala on rakenteen ansiosta suurempi, minkä takia se imee nestettä ja verta lihasta tavallista suolaa paremmin.
Kaikkien edellä mainittujen suolojen natriumpitoisuus vertautuu tavalliseen pöytäsuolaan, eli ne eivät ole ”terveyssuoloja”.
Yrttisuolat sekä maustetut suolat tuovat ruokiin uusia ulottuvuuksia
Yrttisuolat rikastuttavat ruokien makumaailmaa monipuolisuudellaan. Yrttisuolat koostuvat suolan ja yrttien sekoituksesta, jossa voi olla mukana esimerkiksi persiljaa, rosmariinia ja timjamia. Niiden avulla ruokiin saadaan mausteisuutta. Yrttisuolat ovat nimensä mukaisesti pääasiassa suolaa, eli niitä käytettäessä ei tavallista suolalisäystä tarvita.
Uusi tulokas on maustettu suola, jossa suolaan on imeytetty erilaisia aromeja, kuten chiliä, tai sitruunaa. Erityisen suosittu on savusuola, joka toimii loistavasti grillattujen ruokien, pihvien tai kinkun maustamiseen tuoden ruokaan syvän, intensiivisen savuvivahteen.
Lisäksi on olemassa erilaisia mineraalisuoloja, joissa osa natriumkloridista on korvattu joko kaliumkloridilla tai magnesiumkloridilla. Mineraalisuola sisältää 25–50 % vähemmän natriumia kuin tavallinen suola, mutta terveyshyötyjä saavutetaan vain maltillisella käytöllä. Mineraalisuola sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon, mutta vähäisen natriumpitoisuutensa vuoksi se ei sovellu säilöntään.
Malttia maustamiseen, vähemmän on enemmän
Vaikka suola korostaa ruoan aromeja, sitä kannattaa käyttää maltilla, sillä liiallinen suola voi nostaa verenpainetta ja lisätä terveysriskejä. Valmistamalla ja maustamalla ruoan itse sekä hyödyntämällä yrttejä ja kasviksia osana makupalettia, voi hallita omaa suolansaantia. Erilaisten suolalaatujen tuntemus ja ymmärrys sopivasta annostelusta auttavat kohtuullisessa suolan käytössä. Suolaa kannattaa lisätä aina vähän kerrallaan ja suosia elintarvikkeita, joissa suolapitoisuus on maltillinen. Makuaistia kannattaa myös vähitellen totutella vähäsuolaiseen makuun. Näin makuelämyksestä tulee tasapainoinen, ja keho ja mieli kiittävät.