BBQ-savustajan raamattu

Texasin ja luultavasti koko maailman tunnetuin pitmaster, Aaron Franklin, Franklin Barbecue -lihasavustamo-ravintolan omistaja on kirjoittanut teoksen, joka nuijii maanrakoon vastaavat aihetta sivuavat kyhäelmät.

Komeasti kuvitettu kirja ei ole missään nimessä perinteinen keittokirja, vaan pikemminkin BBQ-savustuksen ABC, ja vieläpä äärimmäisen perusteellinen sellainen. Kuinka aito teksasilainen savustin rakennetaan itse? Millainen puu on parasta? Miten tulta ja savua käsitellään? Miten liha leikataan, ja millaista sen tulee olla? Franklin vastaa kaikkiin kysymyksiin pieteetillä ja paneutuen ennen kuin siirrytään varsinaiseen ruoanvalmistukseen. Ohjeistusta tulee brisketin eli häränrinnan, possun- ja naudanribsien sekä kalkkunanrinnan savustamiseen. Kirjassa käydään myös läpi soosien ja lisukkeiden valmistaminen. Niissäkin on oppimista riittämiin.

Hyvän BBQ-lihan salaisuus on maltti, tarkkuus ja aika, jota on oltava runsaasti. Ja tietenkin kokemus: vain yrityksen ja erehdyksen kautta oppii. 

Franklin Barbecuen ribsit resepti: Aaron Franklin & Jordan Mackay: Franklin Barbecue – A Meat Smoking Manifesto (Ten Speed Press 2015)