Keittokirja koeponnistuksessa – jenkkiruokaa rock-asenteella
Muutama viikko sitten kirjoitimme brittiläisestä MEATliquor-purilaispaikasta. Nyt ravintolan pyörittäjät ovat laittaneet lihaisat reseptinsä yksien kansien väliin – lopputuloksena on takuulla omintakeinen keittokirja.
Parin viime vuoden aikana meitä lihaisasta keittiöstä kiinnostuneita on muistettu loistavilla keittokirjoilla: savuisaan BBQ-meininkiin johdatteleva Pitt Cue & Co on pakkohankinta kaikille kesäkäryttelijöille; Euroopan parhaan pihviravintolan Hawksmoorin At Home -opuksesta löytyy loistavia ideoita varsinkin lihaherkkujen lisukkeiksi ja niin ikään Lontoossa vaikuttavan Ginger Pig -teurastamon keittokirja on pullollaan toinen toistaan toimivampia reseptejä arkisempaan käyttöön. Eikä pidä unohtaa kokonaan kotimaisin voimin HK:n myötävaikutuksella syntynyttä järkälettä Liha (Readme.fi 2013), joka pokkasi viime vuonna maailman parhaan lihakirjan pystin World Cookbook Awardseissa.
Hersyvää huumoria
Aivan samalle tasolle käytettävyydessä edellä mainittujen kanssa ei yllä punk-henkisen MEATliquor-hampurilaisketjun keittokirja, mutta lystiä siitä irtoaa sitäkin enemmän. ”Ihmiset jonottamassa hampurilaista? Hampurilaista? Näiden surullisten tyyppien kannattaisi sen sijaan keskittyä neitsyytensä menettämiseen”, kommentoi kolumnisti Grace Dent kirjassa MEATliquorin suosiota (paikkaan jonotetaan edelleen).
Rujolla otteella
Festivaaleja kiertäneestä hampurilaiskärrystä menestyneeksi ravintolaketjuksi Lontoossa kasvaneen MEATliquorin kirjaa voi kutsua perustellusti antikeittokirjaksi. Ruokakuvat ovat harkitusti sutaistun epätarkkoja ja teksti lievästi ilmaisten rönsyilevää tajunnanvirtaa, jonka on ylöskirjannut viinanhuuruisista törttöilyistään tunnettu Booker-prize voittaja DBC Pierre. DJ-tuottaja Andy Weatherallkin on saatu mukaan tunnelmoimaan kännikaturuokailun kauneudesta.
MEATliquor puhkuu ja puhisee machoilevaa rock-asennetta, mutta vankasti kieli poskessa. Varsinaiset ruokaohjeet ovat vähän sinne päin, mutta yllättävän toimivia kuitenkin. Helppoa, maukasta ja erittäin raskasta, kaloreista piittaamatonta keittiötä.
Scott Collins ja Yianni Papoutsis: The MEATliquor Chronicles: Chapter and Verse
(Faber & Faber 2014).
MEATliquorin wingsit
Voit kypsentää siivet yhtä lailla uppopaistamalla kuin uunissakin, mutta kotioloissa huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto jälkikäryjen kannalta on uuni. Ohje on käsittämättömän simppeli, mutta toimii erinomaisesti. Leivinjauhe ja suola kuivattavat nahkaa ja tuovat sopivaa rapsakkuutta.
1 kg broilerinsiipiä
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1,5 dl voita
2,5 dl Frank’s Hot Sauce -kastiketta tai vastaavaa
1. Ripottele siipien päälle suola ja leivinjauhe. Sekoita ja anna maustua peitettynä jääkaapissa yön yli.
2. Paista siipiä 220-asteisessa uunissa leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä noin 40 minuuttia tai kunnes siivet ovat kullanruskeita ja kypsiä. Käännä siivet paistamisen puolivälissä.
3. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon hiljalleen Hot Sauce -kastike. Laita siivet tarjoiluastiaan ja lorauta kastike päälle. Sekoita hyvin. Tarjoa heti.
Kylkeen: homejuustokastiketta, raakoja dippivihanneksia ja huurteista olutta.
Taustamusiikiksi: Texas, ZZ Top, Doug Sahm ja Kinky Friedman ajavat asian.
Sinihomejuustokastike
100 g gorgonzola-juustoa
200 g majoneesia
100 g hapankermaa
2 valkosipulikynttä hienonnettuna
1,5 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl sipulijauhetta
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria
Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset paitsi juusto. Murenna juusto erittäin pieniksi paloiksi ja sekoita muiden ainesten joukkoon. Anna maustua jääkaapissa peitettynä yön yli. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.