• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Lontoon lihaliiterit, osa 2: St. John – kärsästä saparoon

Lontoon lihaliiterit, osa 2: St. John – kärsästä saparoon

Mikko Takala & Mika Remes
24.2.2015

Nose to tail eli kärsästä saparoon -ruokafilosofian edelläkävijä Fergus Henderson on innostanut ja opastanut niin ammattilaisia kuin kotikokkejakin kokeilemaan rohkeasti vähemmän tunnetuilla ruhonosilla. Yhdessä liikekumppaninsa Trevor Gulliverin kanssa Henderson pyörittää kahta ravintolaa, Michelin-tähdellä noteerattua St Johnia, ”lihaisten ilojen temppeliä” ja Shoreditchin St John Bread & Winea, jonka yhteydessä toimii myös leipomo.

Hendersonin St. John -ravintoloiden ruokalistoilta löytyy peruspaistien ja kyljysten lisäksi esimerkiksi kieltä, munuaisia, sydäntä, kateenkorvaa ja tietenkin luuydintä. Ruokakiertolainen Anthony Bourdain julisti St. Johnin luuytimellä, kapriksilla ja persiljalla komistetun paahdetun leivän parhaaksi koskaan syömäkseen ruokalajiksi. Kyseistä herkkua saa satunnaisesti edelleen Hendersonin molemmista ravintoloista.

St. John Bread & Wine Shoreditchin kaupunginosassa palvelee aamusta myöhäiseen iltaan. Minimalistinen ruokasali, karut puupöydät ilman pöytäliinoja ja seinällä liitutaulu, johon päivän tarjoukset raapaistaan. Lisäväriä tuo leipomo ja uunien kupeeseen asemoidut maalaisleipäjötkäleet. Aamun voi toki aloittaa terveellisesti lautasellisella puuroa, mutta karnivööri valitsee jättikokoisen kolesterolinnostattajan, avokätisesti Old Spot -luomupossun pekonilla lastatun leivän. Puolen päivän jälkeen lounaaksi pikkusyötävää terriineistä keittoihin ja tietenkin brittiklassikoita tulisista munuaisista ruskealla voilla komistettuun kampelaan.

Hendersonin Michelin-tähditetty ykkösravintola Farringdonissa ei ole sekään mikään kravattipakkopaikka. Meno ikivanhaan leipomoon modifioidussa kuppilassa on rennon letkeää ja lihaisa ruoka yllättävän ronskia. Syödä voi myös baarin puolella.

Henderson on kouluttanut keittiössään leegion kokkeja, jotka vievät sisäelimien ja verimakkaran ilosanomaa omalta osaltaan eteenpäin. Entisiä Pyhän Jussin -veljeskunnan noviiseja löytää Lontoosta ainakin gastropubi Hope & Anchorista, Great Queen Street -ravintolasta ja Notting Hillissä sijaitsevasta Hereford Roadista. Kelpo kuppiloita jokainen.

St. John Bread and Wine
94-96 Commercial Street
St. John
26 St. John Street
www.stjohngroup.uk.com

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste