Lontoon lihaliiterit, osa 5: Pitt Cue & Co – savuisaa lihaa ja pikkelöityä bourbonia

Tom Adams ja Jamie Barger tarjoavat Sohon sydämessä Amerikan syvän etelän inspiroimaa ruokaa: barbecue-savustettua häränrintaa, possunkylkeä ja tietenkin ribsejä. Kannattaa tulla ajoissa, sillä vartti avaamisesta tupa on täysi ja sellaisena myös pysyy.

Pyörien päältä parkkiin

Pyörillä liikkuvat katukeittiöt olivat pari vuotta sitten Lontoossa kovassa huudossa, ja nythän niitä risteilee melkein ruuhkaksi asti Helsingissäkin. Lontoossa yksi suosituimmista mobiilikeittiöistä oli Pitt Cue Co, aitoamerikkalaisiin BBQ-herkkuihin perehtynyt yritys, joka hurjan suosion rohkaisemana avasi oikean ravintolan keskelle Sohoa, Carnaby Streetin tuntumaan.

Jos Pitt Cue Co:n ruokaa jonotettiin aiemmin epämukavasti ulkosalla, ei pysyväkään osoite juuri mukavuuksia tarjoa. Katutasossa toimii vaivoin noin viisitoista asiakasta vetävä baari, jossa saa velmuja bourboniin perustavia drinkkejä ja pikkupurtavaa. Myös ruokailla voi, mutta ahdasta on. Portaat alas ja saavut varsinaiseen ”ruokasaliin”, jonka tunnelmaa voisi luonnehtia kohteliaasti tiiviihköksi. Epämukavilla penkeillä istuessaan pelkää koko ajan tönäisevänsä pöytien välissä sukkuloivan tarjoilijan nurin, mutta toisaalta lisähupia tuovat kanssaruokailijat, joiden keskusteluja ei voi välttyä kuulemasta.Ravintolan menu on lyhyt mutta lihaisa

Keittiössä tilaa on vielä vähemmän. Muutaman neliön kokoisessa kopissa hikoilee neljä kokkia. Kaikki liha savustetaan keittiössä itse, pitkään ja hartaasti. Kahden savukaapin lisäksi tiloihin on jollain ilveellä saatu mahtumaan vielä hiiligrillikin.

Karua mutta maukasta

Lista on lyhyt ja ytimekäs: ribsejä, riivityllä bbq-lihalla täytettyjä sämpylöitä, siipiä ja erilaisia lisukkeita. Ruoka tarjoillaan peltitarjottimilta à la Folsom prison, ja viinilista tuntee vain punaisen ja valkoisen vaihtoehdon. Karua siis, mutta mahdottoman maukasta. Supersotkuiset ribsit miltei hajoavat kosketuksesta kahdentoista tunnin kypsennyksen jäljiltä. Possusämpylän riivitty liha saa pikkelseistä riittävästi terävyyttä ja suuntuntumaa miltei muhjuksi kypsyneelle lihalle. Lisukkeeksi ruusukaaleja ja pekonia, tulisia papuja ja coleslaw-salaatteja. Kaikki erinomaisia. Tarjoilukin pelaa ripeän ystävällisesti.

Aterian päätteeksi kumotaan yläkerrassa talon nimikkopaukku: ensin shotti bourbonia, jonka perään kurkkujen etikkaista pikkelöintilientä. Real Texas style.

Pitt Cue Co, 1 Newburgh St
www.pittcue.co.uk