Meatopia – lihansyöjän Woodstock

Miehemme makumaailmalla tutustuvat tällä kertaa New Yorkista alkunsa saaneeseen huikeaan Meatopia-ruokafestivaaliin, lihansyöjien Woodstockiin.

Esquire-lehden ravintolatoimittaja ja lihan iloista useita kirjoja kirjoittanut amerikkalainen Josh Ozersky päätti nostaa lihallisen ajattelunsa vuosituhannen alussa uudelle tasolle käynnistämällä Meatopia-ruokafestivaalit New Yorkissa. Ozersky kuvasi uutta tapahtumaa ”lihansyöjien Woodstockiksi”. Ydinidea oli yksinkertainen: kutsutaan paikalle parhaat lihan valmistuksen taitavat kokit, jotka valmistavat lihaiset herkkunsa ainoastaan elävällä tulella. Kaasu, sähkö ja muut modernit lämmönlähteet olivat pannassa. Meatopiassa myös lihantuotantoon ja käyttöön liittyvät eettiset kysymykset olivat etusijalla. Grilliin sopi laittaa vain antibiooteista ja hormoneista vapaata, eettisesti ja kestävästi tuotettua lihaa. ”Rakastamme lihaa, mutta rakastamme myös eläimiä’”, kuului Ozerskyn motto. Kolmas Ozerskyn periaate oli, että Meatopiassa on aina ”ei-lihallista ohjelmaa”: taidetta, musiikkia performansseja, työpajoja ja esittelyjä – ja paljon olutta.

Parhaat liharuoat valmistuvat elävän tulen avulla

Meatopia laajeni Texasiin ja Lontooseen

Ozerksy kuoli yllättäen tämän vuoden toukokuussa vain 47-vuotiaana. Meatopia kuitenkin jatkaa elämäänsä. New Yorkissa Meatopia järjestetään vuosittain osana NYC Beer, Food & Wine -festivaalia. Lisäksi festivaali on kotiutunut myös jenkkilihan sydänmaille, Texasin San Antonioon. Vuonna 2013 Meatopia rantautui rapakon yli Lontooseen. Lontoon vuoden 2015 Meatopia järjestetään 19.–20. syyskuuta Tobacco Dockissa. Lippuja Lontoon parhaat lihakokit yhteen keräävään tapahtumaan voi ostaa netissä osoitteesta www.meatopia.co.uk.


Reseptit