Pizzauuni kulkee kainalossa
Miehemme makumaailmalla -blogissa tutustutaan tällä kertaa kainaloon mahtuvaan pizzauuniin, jonka avulla kuka tahansa voi valmistaa loistavaa pizzaa, ja vieläpä kotioloissa.
Sähköuunissa syntyy hyvää pizzaa, mutta loistavaan pizzaan tarvitaan kunnon pätsi, joka pizzan kotimaassa Italiassa tehdään polttopuulla kiviuunissa. Miten samaan pääsisi kotioloissa? Harvalla on leivinuuni – italialaisesta kiviuunista puhumattakaan. Siinä pulma, jota Lontoossa asuva tuotesuunnittelija Kristian Tapaninaho alkoi vuonna 2011 miettiä. Tapaninaho etsi takapihalle sopivaa paistouunia, mutta markkinoilla olevat ratkaisut olivat suuria ja erittäin kalliita. Tapaninaho pisti mietintämyssyn päähän. Vuonna 2013 suomalaisen yhteistyökumppanin Polar Metallin pajalta saatiin ulos Uuniksi ristityn kannettavan pizzauunin prototyyppi.
Pelletit tulille ja pizza uuniin
Pistimme tilauksen rullaamaan. Matkahuoltoon tupsahti kainalossa kulkeva viitisen kiloa painava pahviloota. Kokoamisohje aiheutti Ikea-luokan päänraapimista mutta onnistui lopulta. Suomenkielinen käyttöohje tarjosi niukasti ohjeita: muun muassa maininta siitä, millä uuni lämpiää, puuttui. Iskimme tulipesään grillihiiliä. Ne paloivat hyvin mutta tuottivat vain kädenlämpöisen uunin. Uunin omilla nettisivuilla oli onneksi video, jossa lämmönlähteeksi selvisi talojen lämmityksessä käytettävät puupelletit. Niitä löytyi paikallisen Prisman viherpihalta hulppeissa 16 kilon säkeissä. Uusi yritys tuotti tulosta. Uuniin syntyi nyt noin 15 minuutin polttamisella kunnon pätsi. Varmuuden varalta kysyimme Polar Metallista pizzan paisto-ohjeet. ”Pizza reiluksi minuutiksi uuniin, vedetään pizza ulos, pyöräytetään pizzan etuosa taakse ja takaisin reiluksi minuutiksi. Pizza paistuu alle kolmessa minuutissa.” Ohje toimi. Pöytään kannettiin hyvinkin aidonoloinen pizza. Mamma mia!