• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Wieninleike klassisesti

Wieninleike klassisesti

Mikko Takala & Mika Remes
5.6.2015

Ikiklassikot pippuripihvi ja wieninleike pitävät sitkeästi asemansa suomalaisten suosikkiruokina. Wiener Schnitzel, härmäläisittäin wieninleike, ei suurempia esittelyjä kaipaa, eikä oheisesta klassisesta ohjeesta kannata livetä, mikäli haluaa saada lopputulemaksi mehevän ja pinnaltaan lehtevän ja rapean leikkeen.

Itävallan kulinarismin suurin lahja maailmalle ei suinkaan ole ainoa lajityyppinsä edustaja. Yhtälailla rapeita ja leivitettyjä herkkuja tapaa kaikissa kulttuureissa, eikä lihaksi aina välttämättä tarvita vasikkaa. Ravintolaruokien kliseinen klassikko syntyy suhteellisen pienellä vaivalla myös kotikonstein.

Leikkeen alkuperästä on esitetty kaikenlaisia satuja ja tarinoita, mutta se on ainakin todistettu fakta, että 1800-luvulla itävaltalaisten ravintoloiden listoille rantautunut herkku otti mallia Italiasta cotoletta alla milanesesta, samaan tapaan leivitetystä vasikasta, joka tosin tarjoiltiin – ja tarjoillaan edelleen – luun kanssa.

Liha

Perinteitä vaaliva puristi ei hyväksy wieninleikkeeseensä muuta kuin ohueksi nuijittua vasikkaa, mutta kummasti leike toimii myös possulla. Litistetty kananpojan fileekään ei ole pöllömpi vaihtoehto.

Sitkeänä elävän harhaluulon mukaan leikkeen kotimaassa Itävallassa Wiener Schnitzeliksi saa kutsua ainoastaan vasikasta valmistettuja leikkeitä. Höpö höpö. Esimerkiksi maailman maineikkain schnitzel-ravintola, wieniläinen Figlmüller valmistaa omansa porsaan ulkofileestä – jos vasikkaa himoitsee, sitä pitää erikseen pyytää. Figlmüllerissa liha nuijitaan kolmen millimetrin paksuiseksi ja läpimittaa kiekoille tulee hulppeat 30 cm.

Panerointi

Kaupan korppujauhot ajavat paneroinnissa asian, mutta parempaa saa tekemällä jauhot itse. Omatekoiset korppujauhot syntyvät helposti uunissa: surauta vähän kuivahtanut (tai ei niin kuivahtanut) leipä tehosekoittimessa ja levitä murut uunipellille ja iske 90-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Surauta vielä sekoittimessa uudelleen.

Karkeampirakenteiset japanilaiset pankojauhot toimivat leivityksessä paremmin, jos kypsennät uppopaistamalla tai haluat muuten vain rapsakamman pinnan.
Perinteinen panerointi ei kaipaa kelkkaan muuta kuin kananmunat, korppujauhot ja vehnäjauhot. Lisäjengaa saa lisäämällä muniin lorauksen kermaa.

Paistaminen

Varsinkin itävaltalaisten alkuperäisversioiden kantavana teemana ohjeistuksessa on kuohkeus. Leikettä paistetaan runsaassa rasvassa ja pannua hölskytellään, jotta rasvaa roiskuu myös leikkeen yläpinnalle. Ideana on saada panerointi nousemaan irti lihan pinnasta niin, että lihan ja paneroinnin väliin muodostuu ilmatasku. Taidokkaimmat tekeleet muistuttavatkin usein japanilaista pallokalaa. Leikkeet kannattaa paistaa aina yksi kerrallaan ja aina uudessa rasvassa.

Lisukkeet ja koristeet

Koristeeksi puristi pistää ainoastaan sitruunaa ja persiljaa, vaikka kaprikset, anjovikset ja jopa oliivit käyvät myös. Aito wieninleike tarjotaan aina ilman kastiketta. Lisukkeet perinteiseen teutonityyliin: perunasalaatti ja mummonkurkut.

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Asiaa pihvistä ja grillaamisesta

Asiaa pihvistä ja grillaamisesta

Hyvän naudan pihvin paistamiseen on varmasti juuri niin monta mielipidettä, kuin on tietäjiäkin. Toisten mielestä liha tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistoa tai grillausta. Eräät taas sanovat, että pinnat...

Suora ja epäsuora grillaaminen

Suora ja epäsuora grillaaminen

Suora ja epäsuora grillaustapa saattavat olla sinulle käytännössä jo tuttuja, vaikka et olisi näitä termejä ennen kuullutkaan. Erilaiset lihat vaativat erilaiset grillaustavat, jotka on hyvä hallita.

Smoky Pluma ja Hedelmäiset grillikasvikset

Smoky Pluma ja Hedelmäiset grillikasvikset

Paprikalla ja valkosipulilla maustettu sekä tammisavulla aateloitu Viljaporsaan Smoky Pluma on ohut ja murea pala porsaan fileiden ja niskan välistä. Se on helppoa grillattavaa, sillä rasvaisuutensa ansiosta se säilyttää mehukkuutensa...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste