• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Kokataan kirjoista: Perusteellisesti hodareista

Kokataan kirjoista: Perusteellisesti hodareista

5.7.2016

Becky Mercurin jo vuonna 2007 ilmestynyt suuri amerikkalainen hot dog -kirja ei itse asiassa ole kovin kookas teos, pikemminkin lipare, mutta ei se silti sen arvoa vähennä: parempaa ja asiansa osaavaa yleisesitystä hodareista ei ole saatavilla.

Mercuri käy ensin läpi mahtavien nakkisämpylöiden historian, ja ajoittaa hodareiden synnyn 1880-luvun alkuvuosiin. Makkaroita maistelivat jo muinaiset roomalaiset, kreikkalaisista puhumattakaan, mutta vasta New Yorkin Coney Islandilla ne keksittiin piilottaa sämpylöiden väliin. Mercuri muistuttaa kirjassaan, että hodarit ovat aina olleet edullista pikaruokaa ja kaukana gurmeesta: vielä 1900-luvun alussa uskottiin yleisesti, että hot dog -nakeista saattaa löytyä myös koiran lihaa.

Kirja jakaa Yhdysvallat kuuteen alueeseen hot dog -tyylien mukaan ja esittelee kaikki maineikkaimmat historiallisesti arvokkaat hot dog -ravintolat. Monet ravintoloista ovat suosiollisesti luovuttaneet loistavat kastike- ja lisukereseptinsä kirjaan, mutta eivät kuitenkaan kaikki. Näissä tapauksissa Mercuri on itse joutunut arvailemaan ja laatimaan reseptit, jotka muistuttavat alkuperäisiä mahdollisimman paljon. Makkara- ja sämpyläreseptejä kirjassa ei ole, erilaisia sooseja ja lisukkeita sitäkin enemmän.

Olen kokeillut kirjasta useita kastikkeita, ja kaikki niistä ovat toimineet. Niin myös oheinen Remoulade-soosi. New Orleansin klassisin hot dog on Mercurin mukaan nimeltään New Orleans Remoulade Dog, ja sen tarjoilee legendaarisissa ranskalaisissa kortteleissa vuodesta 1918 asti vaikuttannut Arnaud's Remoulade. Tässä hodarissa SE juttu on nimenomaan erikoislaatuinen kastike ja mahdollisimman lihaisa nakki.

Becky Mercuri: The Great American Hot Dog Book – Recipes and Side Dishes from Across America


Remoulade-kastike

  • 2,5 dl hyvää majoneesia (esimerkiksi Hellman's)
  • 1,2 dl ketsuppia
  • 1,2 dl kevätsipulia pilkottuna (myös vihreät osat)
  • 1,2 dl hienonnettua varsiselleriä
  • puolikas vihreä paprikaa siemenet poistettuna ja hienonnettuna
  • puolikas sipuli hienonnettuna
  • 1 dl raastettua piparjuurta
  • 1,5 rkl sitruunamehua
  • 1,5 rkl Worcestershire-kastiketta
  • 1,5 tl kuivattua basilikaa
  • 1 laakerinlehti
  • 0,6 dl siideri- tai punaviinietikkaa
  • 1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 1,5 rkl Tabascoa
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti. Säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa. Kastike säilyy käyttökelpoisena noin viikon ajan.

  • 4 grillattua nakkia/makkaraa 
  • 4 paahdettua hot dog -sämpylää
  • 2-3 rkl Remoulade-kastiketta per hodari

Laita grillatut nakit/makkarat paahdettujen sämpylöiden väliin ja kauho päälle Remoulade-kastiketta. Tarjoa välittömästi.

Hot Dog -sämpylät

Koska Mercurin kirjasta ei sämpyläohjetta löydy, tässä täydellinen sellainen. Ohje on peräisin minun ja Sami Rekolan kirjasta Street Food (Readme.fi 2015). Sami löysi New Yorkin hampurilaisravintola Shake Shackin sämpyläreseptiä mukailevan ohjeen netistä ja muokkasi sen tähän muotoon. Juuri sopivasti lohkeilevan rakenteen sämpylälle antaa ”perunalumi”.

  • 0,8 dl voita
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 2,4 dl kypsää jauhoista perunaa
  • 6,5 g kuivahiivaa
  • 3,2 dl maitoa
  • 0,5 dl sokeria
  • 2,5 tl suolaa
  • ripaus kurkumaa

Mittaa voi ja jauhot yleiskoneen kulhoon. Sekoita, kunnes seos muuttuu muruiseksi. Purista perunat siivilän läpi ”perunalumeksi”. Lisää peruna ja loput ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa turhan pitkään välttääksesi liiallista sitkoa: hyvän sämpylän pitää olla rakenteeltaan murea ja lohkeava.

Laita taikina ilmatiiviiseen astiaan ja anna vetäytyä kylmässä vähintään kaksi tuntia. Taikina voidaan valmistaa tarvittaessa edellisenä päivänä.

Leivo taikinasta torpedomaisia hot dog -sämpylöitä. Hodaria varten taikinaa tarvitaan 50 g (golf-pallon kokoinen pala), burgerisämpylään 70g (mandariinin kokoinen taikinapala).

Kohota sämpylät kelmun alla kaksinkertaisiksi. Paista 180 °C:ssa uunissa 10–15 minuuttia.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden juhlinta ja burgerit sopivat yhteen kuin kesä ja makkarat. Monella on oma luottoburgerinsa, johon turvautua hädän hetkellä, mutta mikäli pää lyö tyhjää, niin kokosimme yhteen neljä omaa suosikkiamme. Mielihalut...

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä ovat tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste