Kolme kuumaa, osa 2: Nötkötistä uusi nyhtöpossu?

Uskokaa tai älkää, mutta nötköttinäkin tunnettu lihasäilyke saattaa olla seuraava pulled pork. Ainakin sen amerikkalainen vastine Spam on kovaa vauhtia ponnistamassa hipsterikeittiöistä valtavirran hitiksi.

Kaksi vuotta kierrettyäni, kolme ruokamyrkytystä kärsittyäni ja kymmenen kiloa lihavampana sain viime vuoden lopulla vihdoinkin valmiiksi kirjan katuruuasta (joka sai mielikuvituksen rajat haastavan nimen: Street Food). Mainittua teosta varten kolusin kaiken maailman katuruokakioskeja Aasiasta Amerikkaan. Mielestäni kaikkein omituisimpia, mutta isoiksi trendeiksi kasvaneita street food -ilmiöitä olivat poutine ja Spam. Poutine, ranskaa puhuvan Kanadan versio makkaraperunoista on perverssisti kasa ranuja, joiden päälle lirutellaan ruskeaa kastiketta, narskujuustoa ja kaikkea mahdollista muuta kimchistä hanhenmaksaan. Helkkarin hyvää tietenkin.

Toinen kiinnostava ruokatrendi on yllättävän paluun hipstereiden ruokarekkoihin suorittanut Spam, peltitölkkiin pakattu possusäilykeliha. Los Angelesissa hotkin hulluna Alvin Cailanin ruokakärrystä kivijalkaravintolaksi muuntautuneessa Eggslutissa (tätä en suomenna). Eggslutissa ehdotonta parhautta edusti höttöisen aamiaissämpylän väliin ladattu rasvassa ruskistettu Spam-possusäilykelihasiivu, paistetut munat, kevätsipuli sekä Srirachalla piristetty majoneesi.

Kotosuomessa ideoin Rekolan Samin kanssa kirjaa varten version, jossa ulkomaisen pääraaka-aineen korvaa vanha kunnon nötkötti eli sika-nautasäilyke. Ei, älkää naurako. Nötkötti, joka myös nödenä jossain päin Suomea tunnetaan, voi hyvinkin olla seuraava hipsterikeittiöistä nyhtöpossun lailla valtavirran megasuosioon ponnistava sensaatio. Ainakin sen amerikkalaisella vastineella menee nyt paremmin kuin koskaan. Spamin valmistuksen vuonna 1937 aloittanut Hormel Foods teki hiljan 12 kaupungin Yhdysvaltojen kiertueen, ja jokaisessa kaupungissa paikalliset kokit laittoivat purtavaa tästä kulttuurisesti merkittävästä lihajalosteesta, joka jo toisen maailmansodan aikaan ruokki niin USA:n kuin Neuvostoliiton armeijat.


Reseptit