Kolme kuumaa, osa 3: Lihaliemen paluu
Useilla perinneruoilla on tapana nousta uudelleen suosioon, ja nyt on ainakin lihaliemen aika. Lihaliemen nousua valtavirran suosimaksi trendiksi tukevat muun muassa sen terveellisyys, monikäyttöisyys ja edullisuus.
Joskus ikivanhat asiat ovat kaikkein kuuminta hottia – kuten lihaliemi. Lihaliemiä on keitetty vuosisatoja maailman eri keittiöissä kastikkeiden, patojen ja keittojen pohjaksi. Ranskankielestä yleistynyt ravintolaa tarkoittava sana ”restaurant” sekin peräisin 1700-luvun lopulla Pariisin katukuvaan ilmestyneistä pikku kuppiloista, joissa tarjoiltiin vahvistavaa – restaurant – lihalientä. Lihaliemi on nyt tehnyt USA:ssa uuden tulemisen terveysjuomana. Lihaliemen nosti viime vuonna ilmiöksi muun muassa New York Times, joka esitteli lihaliemen ihmeitä tekeviä terveysvaikutuksia osana esihistoriallisen ruoan paleoruokavaliota.
Yhdysvaltalaisen ruoka- ja terveysvalmentajan Jill Grunewaldin mukaan lihaliemelle löytyy koko joukko terveellisiä tekijöitä. Lihaliemi vahvistaa suoliston rakennetta, suojaa niveliä, tekee runsaan kollageenin avulla nuoremman näköiseksi, vahvistaa mineraaleillaan luustoa ja parantaa unenlaatuakin. Kaiken lisäksi lihaliemi on monin verroin halvempaa kuin terveyskauppojen markkinoimat ihme-eliksiirit.
Peruslihaliemen teko onnistuu kotikonstein. Hanki kattilallinen naudan tai lampaan luita, esimerkiksi potkaa, heitä sekaan erilaisia juureksia, sipulia, suolaa ja pippuria, peitä kylmällä vedellä ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 4-5 tuntia, mielellään vaikka vuorokauden. Keittäessä syntyy pintaan vaahtoa, joka kauhotaan pois. Lopussa liemi siivilöidään talteen. Kirkkaaksi lihaliemi jalostuu lisäämällä sen joukkoon vatkattua munavalkuaista. Kuumennettaessa valkuainen kerää pintaan noustessa epäpuhtaudet liemestä pois.