• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Lihamiehet vs. Aasia: Rypsiporsas® Hongkongissa

Lihamiehet vs. Aasia: Rypsiporsas® Hongkongissa

2.3.2016

Miehemme makumaailmalla ovat tällä kertaa valloittamassa Aasiaa. Reitin ensimmäisenä kohteena on Hongkong, missä miehet ovat todistamassa suomalaisen Rypsiporsas® -lihan lanseeraustilaisuutta.

Ruoan puolesta Aasiaa on aina juhlaa, ja kun reitin ensimmäiseksi etapiksi osuu maanosan hektisin heilumiskaupunki, Hongkong, on tietty ylisuorittamisen vaara olemassa, enkä nyt missään nimessä tarkoita hallitsematonta nesteytystä, vaan ihan karusti ahmimista. Ja kyllä: kaksi tuntia laskeutumisesta ja ylikauhisteltu jetlaaki on enää vain etäinen muisto. Parantamiseen tarvitaan vain kaksi reseptivapaata rohtoa: jääkylmä olut ja karamellin punaisina kiiltäviä possunribsejä, joita tuhoan krääsäkauppiaistaan tunnetulla Temple Streetin -iltatorilla, vaikka seuraava illallisvaraus häämöttää jo tunnin päässä. Ribsien päälle vielä pienen pientä välipalaa: simpukoita chili-mustapapukastikkeessa ja keko valkosipulilla ja chilillä terästettyjä katkarapuja. Ja se olut, olut todellakin on jääkylmää, eikä se pääse loppumaan. Siitä pitää huolen arviolta noin satavuotias mummeli, jota aggressiivisempaa myyntihenkilöä en ole tavannut koskaan.

Street foodia ruokamyrkytyksen uhalla

Avokeittiöstä nousevat annokset ovat itkettävän herkullisia, vaikka paikan hygieniataso järkyttäisi suomalaista terveystarkastajaa. Toisaalta turha tässä on mitään sankarimatkailijaa esittää. Juuri tällaisista mestoista on tuotu kotiin tuliaisina vaikka mitä mukavia bakteeriperäisiä vatsavaivoja. ”Se mikä ei tapa, vahvistaa” -typeryyttä hokevat onnekkaat eivät ole kärsineet kunnon kampyloa, vanhasta kunnon salmonellasta puhumattakaan. Kummasti alkaa käsihygienia ja ravitsemusliikkeiden siisteys kiinnostaa, kun on maannut viikon sängyn pohjalla nestemäisillä ravintoliuoksilla nautiskellen.

”Menkää tsekkaamaan Rainbow Seafood Lamman saarella. Sieltä saa simppeliä ja hyvää merenelävää. Ravintolan oma paatti hakee kätevästi laiturista eli samaan hintaan saa puolen tunnin risteilyn, ja näkee täysin erilaista Honkkaria. Saari on todella idyllinen ja superhiljainen”, neuvoo HK:n Rypsiporsas® -lähettiläs, Hongkongissa FINDS-ravintolaa komentava Jaakko Sorsa, jonka tapaan pikaisesti tämän ravintolassa. Ihan kiva Jaakko, mutta superhiljaisuus ei nyt kiinnosta, eikä kala, äyriäisistä puhumattakaan. Tilaa löytyy kuitenkin kunnon dimppareille, ja matkan teemaan sopivasti luonnollisesti possutäytteisille sellaisille. FINDS-ravintolan naapurista löytyy jo monilla aiemmilla reissuilla ympäri Aasiaa takuuvarmaksi ketjuksi osoittautunut Din Tai Fung. Taiwanista alkunsa saaneen dim sum -ravintolaketjun klassikkoannos on jauhetulla porsaanlihalla ja vahvasti maustetulla liemellä täytetty ohutkuorinen nyytti. Höyryttämällä kypsennetyt herkut kannetaan pöytään bambustiimereissä, ja hotkitaan huiviin äärimmäistä varovaisuutta noudattaen, sillä liemi on todella kuumaa. Kaiken huipuksi palvelu on superystävällistä ja englantiakin osaavat. Ei mikään itsestäänselvyys muuten. Tälläistä nirsoilevaa ruokasnobia ihmetyttää se, että kuppila sijaitsee ostoskeskuksessa, mutta Aasiassa moinen ei ole lainkaan kummallista. Din Tai Fungin naapurissa, sillä samaisella ostarilla palvelee muuten hulppeasti kolmella Michelin-tähdellä kruunattu kantonilainen ravintola.

Illan viimeiseksi etapiksi etsin asiallisen cocktail-baarin, mikä on aina hyvä ajatus, ainakin jos työntää mielestään kaikki seuraavana päivänä mahdollisesti odottavat työtehtävät. Ja cocktail-baariksi kannattaa, aina kun se vain on mahdollista, valita japanilaisten baarimestareiden isännöimä paikka, sillä nousevan auringon maan mestarit ovat aina alansa parhaimmistoa. Ainakin laatuviskeihin ja viskicocktaileihin erikoistuneen Butler-baarin kaverit ovat, mutta eipä siitä sen enempää.

Suomalainen porsaanliha kiinnostaa

Luxe Manor -hotellin vankan ja terveellisen aamupalan – savulohta ja kiinalaista congee -riisipuuroa, yllättävän hyvä yhdistelmä muuten – hilpaisen todistamaan HK:n Rypsiporsaan maailman- tai ainakin Hongkongin valloitusta. Kutsuvierastilaisuus vilisee paikallista mediaa, jota terveellinen ja oikeasti possulle maistuva suomalainen innovaatio kiinnostaa suuresti. Kaikki Hongkongissa possuruokia maistelleet tietävät, että pahimmillaan mantereen puolella Kiinassa kasvanut elukka ei juuri ruokahaluja herättele. Suomalainen porsas sen sijaan herättelee. Ainakin siitä vauhdista päätellen, jolla maistiaisiksi katetut herkut katoavat pöydästä. Sorsan Jaakolta saimme maistettavaksi aasialaisittain maustettuja possuruokia ja Mikkolan Ristolta enemmän skandinaavishenkistä tulkintaa aiheesta. Kun samaan pakettiin pistetään vielä sydänguru Pekka Puskan vakuuttavaa faktaa mainitun Rypsiporsaan todistetuista terveysvaikutuksesta, alkaa paketti olla hyvin kasassa ja kauppa käydä. 

Suomalainen kokkikaksikko hallitsee vaadittavan small talkin nikottelematta, ja homma jatkuu seuraavana päivänä keittiömestareiden kanssa. Paikalle on lupautunut vaikuttava joukko Hongkongin ykköskokkeja. ”Näin ollen minä sanon kiitos ei kaikenlaisille iltariennoille, huomenna pitää olla iskussa”, tyrmää Jaakko ehdotukseni yhteisestä retkestä paikalliseen yöelämään.

En pahastu, ainakaan paljon, sillä edessä on lyhyen visiitin toinen kohokohta: Bo Innovation. Demonikokiksi itseään kutsuva Alvin Leung tarjoaa ravintolassaan huikeaa kiinalaista ruokaa, mutta kanaa kung po -tyylisiä juttuja odottava voi järkyttyä pahemman kerran. Täydet kolme Michelin-tähteä napannut ravintola ei ole halpa, mutta kuuluu ehdottomasti niihin kerran elämässä kuppiloihin, joihin kannattaa laukata riemusta kiljuen, jos sattuu pöydän saamaan (ja varsinkin jos joku toinen maksaa). Leungin ruoka on vapaamuotoista tulkintaa kotimaan klassista ruokalajeista Ferran Adrian kaltaisten avantgarde-mestareiden hengessä. Siis taksia alle ja pahamaineeseen Wan Chaihin, jossa Bo Innovation toimii. Alue on toki edelleen täynnä huonomaineisia naisia ja seuraa etsiviä länkkäreitä, mutta viime vuosina naapurusto on alkanut siistiytyä. Bo Innovation on fine dining -ravintolaksi rento ja epäformaali, suorastaan hullun hauska. Tosin Leungin huumori ei välttämättä ehkä avaudu kaikille: monipolvisen illallisen päättää jälkiruoka nimeltä ”Sex on the beach”, joka muistuttaa erehdyttävän realistisesti rantahietikolle unohtunutta käytettyä kondomia.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Joulun rapein pikkupaketti

Joulun rapein pikkupaketti

Joulu tulla jolkottaa mikä tarkoittaa sitä, että on aika ruveta miettimään joulupöydän antimia tähän vuoden kovimpaan ruokajuhlaan. Suomessa myydään vuosittain 6-7 miljoonaa kiloa joulukinkkua mikä lyhyellä matikalla tarkoittaa noin 1,3...

Leikkeleet – illanistujaisten kunkku

Leikkeleet – illanistujaisten kunkku

Leikkele, - ja juustolautanen on mainio tapa tarjota suolaista purtavaa illanistujaisissa niin isommalle väkijoukolle, kuin ihan omalle porukalle perheen kesken vaikkapa leffaillan ohessa. Esivalmistelujakaan ei juurikaan tarvita, ellei halua itse...

Nopealla makumatkalla

Nopealla makumatkalla

Arki ja arjen kiireet. Takuulla tuttu aihe useimmille. Rypsiporsas® Crispy Chinese ja Red Thai Curry nopeat fileesuikaleet tuovat helpotusta tähän piinaavaan ongelmaan.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste