• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Lihan mestarit: Jaakko Sorsa

Lihan mestarit: Jaakko Sorsa

13.4.2016

HK:n Rypsiporsas® -lähettiläs Jaakko Sorsa pitää suomalaista keittiömainetta yllä hongkongilaisessa FINDS-ravintolassa, jonka nimi muodostuu kaikkien pohjoismaiden englanninkielisten nimien alkukirjaimista.

Yhdentoista vuoden aikana modernia pohjoismaista keittiötä edustava ravintola on kerännyt uskollisen asiakaskunnan ja tehnyt Sorsasta yhden metropolin tunnetuimmista keittiömestareista. Ravintola löytyy vilkkaan Kimberley Roadin varrelta, räätäleistään ja ostoskeskuksistaan kuuluisan Tsim Sha Tsuin -kaupunginosasta. FINDS toimii vitsikkään Luxe Manor -hotellin toisessa kerroksessa. Vihreäraitaisella Paul Smith -kuosilla somistettu sali aaltomaisine puukoristuksineen näyttää epävirallisen rennolta ja ajattoman trendikkäältä. Ulospäinsuuntautunut ja sujuvasanainen Sorsa tunnetaan hyvin paikallisissa gourmet-piireissä, joten Rypsiporsas®-lihan Aasian valloitukseen on saatu mukaan paras mahdollinen puhemies.

Tapasin herran aamiaiskahveilla muutamaa tuntia ennen tilaisuutta, jossa Jaakon ja HK:n Risto Mikkolan ideoimia Rypsiporsas®-ruokia maistatettiin ensimmäistä kertaa Hongkongin keittiömestarieliitille ja lehdistölle.

Mistä yhteistyö HK:n ja sinun välillä alkoi?

– Aiheesta on juteltu vuosien mittaan useasti, mutta viimeksi Suomessa käydessäni ajoin rouvan ja Mikkolan Riston kanssa Rypsiporsas®-tilalle tutustumaan. Vierailu teki minuun vaikutuksen. Eläimet kasvavat niin paljon paremmissa olosuhteissa ja valvotummin kuin vaikkapa Kiinassa. Edellytykset Aasian valloitukseen ovat olemassa. On mukava lähteä mukaan, kun tuote on oikeasti hyvä, jopa ainutlaatuinen koko maailmassa. Rypsiporsas®-lihan terveysvaikutukset ovat todistettuja ja maku on omanlaisensa, puhtaan possun maku. Täällä paljastuu jatkuvasti ties mitä ruokaväärennöksiä ja ruokaskandaalit ovat arkipäivää. Takuuvarmasti puhtaalle tuotteelle löytyy markkinoita, jos tuote on riittävän erilainen. Luksus, erilaisuus, turvallisuus ja naturelli myy. Rypsiporsas® on kaikkea tuota.

Olet asunut Aasiassa jo yli vuosikymmenen, ja tehnyt pohjoismaista ruokaa. Mistä ajatus pohjoismaisesta ravintolasta Hongkongissa oikein lähti? Idea kuulosti varmaan aika hullulta tuolloin, kun ei vielä ollut mitään uutta pohjoismaista keittiötä tai Nomaa...

– FINDS syntyi oikeastaan puoliksi vahingossa. Projektia vetänyt Pauliina Savolainen haaveili alun perin joogastudiosta, mutta Pauliinan sijoittajakaveri Colette Koo innostuikin Pohjoismaissa matkustettuaan alueen ruuasta. Yhdessä nämä kaksi rouvaa päättivät sitten perustaa skandiravintolan. Pauliina kysyi ensin keittiön päälliköksi Jyrki Sukulaa, joka taas ehdotti Demo-kaksikko Teemu Auraa ja Tommi Tuomista. Demon herrat laittoivat ravintolan alulle. Olin alusta pitäen kavereiden apuna, kunnes vetovastuu keittiöstä siirtyi kokonaan minulle alkukeväästä 2006. Eli minulle tulee nyt vuosikymmen pomona täyteen.

Kenelle FINDS on tehty?

– Me ollaan edelleen ainoa pohjoismainen ravintola Hongkongissa. Paikalliset ei tiedä pohjoismaisesta ruuasta yhtään mitään, joten mihinkään Noma-tyyliseen hifistelyyn ja kokeiluihin emme voi ryhtyä. Joskus meidän tarjonta kuningasrapuineen ja lohineen voi tuntua piinallisen ilmeiseltä, mutta se vaan on täällä eksotiikkaa. Pohjoismaisuudesta on pidetty jääräpäisesti kiinni. Siksi muutkin kuin suomalaiset kokevat FINDSin omakseen. Ruotsin, Norjan ja Tanskan lähetystöt ja liikemiespiirit osaavat käyttää ravintolaa edustaessaan samoin kuin suomalaiset. Kuitenkin yli 75 prosenttia asiakkaistamme on kiinalaisia. Kaikesta kansainvälisyydestään huolimatta Hongkong on pintaa raaputtamalla syvästi kiinalainen kaupunki.

Aiotko joskus palata takaisin Suomeen?

– Viihdyn Hongkongissa, eikä minulla ole mikään kiire takaisin, ja pääseehän sinne Suomeen lomalle. Jo kymmenenvuotiaasta saakka minulle on ollut selvää, että haluan tehdä töitä ulkomailla. Ruoka kiinnosti jo pienestä pitäen, ja kokin ammattitaito on käypää valuuttaa missä päin maailmaa tahansa.

Mikä pohjoismaisessa keittiössä kelpaa aasialaisille ja mikä ei?

– Mustaleipä on ollut sataprosenttinen hitti, samoin lämminsavulohi ja porokin menee. Harmi vaan, ettei suomalaista riistaa saa tuoda tänne raakana. Graavista kalasta paikalliset eivät tykkää, mutta kun ottaa pintaan vähän väriä, niin kelpaa sekin. Lakritsa on vaikea, sillä menisi turhan hankalaksi selittää, että meillä syödään herkkuna sellaista, jota Kiinassa käytetään lääkkeenä. Suomalaisten järvikalojen ostamisen me lopetimme. Olisi pitänyt ottaa niin isoja kuormia, että kalat olisi pitänyt pakastaa. Suomalaisia metsämarjoja käytämme aina kun se on mahdollista.

Miten kuvailisit Hongkongin ravintolatarjontaa juuri nyt?

– Kaikkea mahdollista löytyy kolmen tähden Michelin-palatseista huikeaan katuruokaan. Isoja nimiä rantautuu tänne yrittämään melkein kuukausittain: Mario Batali, Gordon Ramsay, Jamie Oliver... kaikki ovat tuoneet tänne casual-konseptejaan, jotka on istutettu viimeisen päälle hienoihin tiloihin. Paikalliset ovat sitten ihmeissään, että tämä safkahan on aivan liian tavallista. Täällä ravintolat keskittyvät isoille toimijoille, jotka kokeilevat hanakasti kaikkea uutta, mutta kokeilujen elinkaari on yleensä lyhyt. Vuokrien hinnat ovat hirvittävät ja monien suosittujenkin ravintoloiden taru loppuu liian usein vuokraisännän ahneuteen. Michelin julkaisi tämän vuoden Hongkongin-oppaassa listan hyvistä katuruokapaikoista. Hieno homma? No ei kaikille. Eräskin listassa mainittu, 40 vuotta samalla paikalla toiminut tofuravintola joutui lopettamaan, kun vuokraisäntä tuplasi vuokran listauksen kunniaksi. Kylmää kyytiä.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

10 kysymystä / Eric Räty

10 kysymystä / Eric Räty

Mäntsälästä maailmalle ponnistanut hongkongilaisen ravintola Arborin pääkeittiömestari Eric Räty vastaa kymmeneen kysymykseen.

Nopealla makumatkalla

Nopealla makumatkalla

Arki ja arjen kiireet. Takuulla tuttu aihe useimmille. Rypsiporsas® Crispy Chinese ja Red Thai Curry nopeat fileesuikaleet tuovat helpotusta tähän piinaavaan ongelmaan.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste