Lihansyöjän Uusi Testamentti
Jos viime vuonna ilmestynyt Aaron Franklinin Franklin Barbecue – A Meat Smoking Manifesto ehdittiin tälläkin sivustolla julistaa BBQ-savustajan raamatuksi, niin Let There Be Meat on silloin vähintäänkin alan Uusi Testamentti! Komea ja kierolla huumorilla höystetty teos saa aikaan aikuisessa miehessäkin pahimmanlaatuisia kuolaamisreaktioita.
Olen pakannut oman Bradley-savustimeni talveksi autotallin perimmäiseen nurkkaan, joten varsinaisten BBQ-ohjeiden testaaminen jää kevääseen. Onneksi kirjasta löytyy paljon muutakin käyttökelpoista herkkua: jälkiruokaosasto tursuilee klassista American Classics -osastoa banaanikakuista pekaanipiiraisiin, ja perinteisiä pikkelöintiliemi-bourbon-naukkujakin on jo tullut kokeiltua, Red'sin kastikkeista puhumattakaan. Oheinen tulisinappiohje pelittää mainiosti minkä tahansa lihan tai makkaran seurana. Olen puolittanut alkuperäisen ohjeen määrät eli tästä tulee noin 250 grammaa valmista tavaraa.
Ja jos Lontooseen, Leedsiin tai Manchesteriin joskus matkustatte, muistakaa herrojen Douglas & Munto huikea BBQ-ravintola Red’s. Kokeilin alkusyksystä Lontoon Shoreditchiin avattua kuppilaa, jonka autenttiset brisketit ja häränribsit olivat vähintäänkin yhtä meheviä kuin ehdat teksasilaiset.
James Douglas & Scott Munro: Let There Be Meat – The Ultimate Barbecue Bible (Orion 2015)
Mellow Yellow Amerikan sinappi
- 125 g sinappijauhetta
- ½ tl kurkumaa
- ripaus maustepippuria
- ripaus inkivääriä
- ½ tl savupaprikaa
- 1 tl suolaa
- ½ tl valkosipulijauhetta
- ripaus sipulijauhetta
- 1 tl vehnäjauhoja
- 2 dl vettä
- 1 dl omenasiiderietikkaa
- ripaus cayennenpippuria
- 3 rkl sitruunamehua
Mittaa kaikki ainekset paitsi cayennenpippuri ja sitruunamehu paistinpannulle. Laita levy keskilämmölle ja anna kiehahtaa hitaasti. Sekoita kastikkeen ainekset vispilällä tasaiseksi.
Kun massa alkaa kuplia, pienennä lämpöä ja anna kastikkeen hautua 10 minuuttia. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Maista ja lisää pippuria tarvittaessa.
Surauta kastike sauvasekoittimella. Lisää sitruunamehu vähitellen. Mehu tekee kastikkeesta sileämpää. Siirrä sinappi steriloituun kulhoon tai pulloon. Säilyy jääkaapissa yhden kuukauden.