Pökköä pesään ja kokkaamaan – kolme kuumaa, osa 3

Juuri kun Suomessa ravintolat ovat lämpenemässä kunnon hiiligrilleihin, julistaa naapurimaamme Ruotsin kokkikerma ne jo menneen talven lumeksi. Perinteinen puu-uuni se olla pitää, sellainen kuin isoäidilläkin oli töllin köökissä.

Tietä puu-uunin uudelle tulemiselle on raivannut muun muassa Niklas Ekstedt, jonka nimikkoravintolassa Ekstedtissä kaikki ruoka kypsennetään elävän tulen hehkussa. Ekstedtin keittiössä ei edes ole sähkö- tai kaasu-uunia vaan toiminnan keskiössä on halkoja nielevät puu-uunit.

Sen jälkeen kun Ekstedt sai Michelin-tähden vuonna 2013, kiinnostus puu-uuneihin on Ruotsissa noussut eksponentiaalisesti. Pökköä pannaan pesään Gotlannin kärkiravintoloissa Lilla Bjersissa ja Furillenissa, Årets Kockiksi valitun Tommy Myllymäen Sjönissä Jongköpingissä, Tukholman Babettessa ja Malmön Bastardissa. Syksyllä ilmestyneessä ruokalehti Gourmetissa Årets Kock 2012 Klas Lindberg kokkaa lukijoille kokonaisen menyyn puu-uunilla. Lindbergin mukaan puu-uunin hienous on siinä, että sillä pystyy kokkaamaan yli kaksi kertaa sähköuunia kuumemmassa lämmössä. Pizzat, lihat, äyriäiset ja kasvikset saavat aivan erilaisen olemuksen puu-uunin hehkussa. Uunin jälkilämmössä syntyy kaupan päälle oivat laatikot ja leivät.

Todellinen puu-uunifanaatikko muurauttaa italialaistyyppisen kupolipesäisen puu-uunin. Ja mieluiten pihan perälle. Palavan puun kuumuus ja palokaasut muodostavat yhdistelmän, joka polttaa taitamattomalla paitsi ruoat myös koko talon.


Reseptit