Poppamies luottaa chilin potkuun

Marko Suksi hurahti lapsena chiliin eikä siltä tieltä paluuta ole ollut. Nyt Suksen kehittämät Poppamies-maustetuotteet valloittavat vauhdilla suomalaisten keittiöitä. Lihan maustamisessa Suksi kannustaa rohkeisiin kokeiluihin. Oma suu kertoo parhaiten mikä toimii.

Ilman tamperelaista Marko Suksea meidän suomalaisten elämä olisi paljon mauttomampaa. Suksi on tuonut lähikaupan hyllyille, jokaisen suomalaisen ulottuville suuta kuumottavat Poppamies-sarjan maustekastikkeet, seokset, jauheet, marinadit, pulverit, maustesuolat, salsat ja sipsit.

– Valikoima kasvaa koko ajan, kehittelemme jatkuvasti uusia lihan, kalan ja kasvisten maustamiseen sopivia tuotteita. Matkustan itse maailmalla joka vuosi tutustumassa, miten eri maissa ruokaa maustetaan, ja millaisia raaka-aineita maustamiseen käytetään. Poppamies-tuotteiden juttu on kunnon raaka-aineissa ja rohkeissa makuelämyksissä. Kun puhutaan maustamisesta, ei kannata tehdä liian pliisua ja kaikkia miellyttävää tavaraa. Se kun ei lopulta miellytä oikein ketään, sanoo Suksi.

Tädin polttavat tuliaiset

Suksi itse hurahti kuumien makujen maailman pikkupoikana, kun täti oli tuonut joltain maailmanmatkaltaan salaperäistä maustejauhetta. Sitä Suksi ripotteli kalapuikon kaveriksi ja suu tuntui leimahtavan tuleen. Rakkaus chiliin oli syntynyt.

Aikamiehenä Suksi alkoi uppoutua chilin, mausteiden ja maustamisen maailmaan tosissaan. Vuonna 2008 hän avasi parin kaverinsa kanssa nettikaupan, missä ensimmäiset Poppamies-tuotteet olivat kaupan. Alku oli nihkeää, kun kaikki oli outoa ja uutta. Itse tuotteet saivat onneksi asiakkailta kiitosta. Tyytyväiset asiakkaat levittivät sanaa, maine ja kysyntä kasvoi ja sitä myöten päästiin kehittämään uusia tuotteita.

– Poppamies-tuotteiden menestys on perustunut tuotelupaukseen: ostaja saa juuri sitä, mitä etiketissä lukee. Uusia tuotteita kehittelen ensin kotikeittiössä. Kun maut alkavat olla kohdallaan, siirrytään valmistajan luokse säätämään reseptiikka kuntoon. Tuoteperhe on nyt useissa kymmenissä, mutta maailmalta löytyy vielä vaikka kuinka paljon kiinnostavia juttuja. Viime vuonna toimme markkinoille lihojen pintaan hierottavat rub-kuivamausteseokset. Ne saivat erittäin hyvän vastaanoton. Tälle vuodelle kehitellään aivan uutta rub-mausteseosta. BBQ-kastikkeiden perheessä on seitsemän tuotetta ja siihenkin uusia makuja on työn alla. BBQ-kastikkeiden makumaailmoissa on mahdollisuuksia loputtomasti, ideoita löytyy Japanin ja Korean kautta Välimerelle ja vielä Amerikan kautta Karibialle, Suksi kertoo.

Opi grillisi niksit

Marko Suksi jakaa mausteiden ja maustamisen saloja mahdollisimman paljon ihmisille.

– Kyse ei ole mitenkään monimutkaisista asioista. Kesällä ihmiset haluavat ennen kaikkea grillata. Annan ihmisille yleensä kaksi hyvää neuvoa: tunne välineesi ja tunne raaka-aineesi. Jos grillaat, on hyvä olla perillä, miten grilli käyttäytyy ja miten sen lämpöä voi säätää. Jos grillaat lihaa, on hyvä tietää, vaatiiko ruoka nopeaa grillausta mahdollisimman kuumassa vai pitkää grillausta matalammassa lämmössä. Itse maustamisen tulisi tapahtua grillaajan omien mieltymysten mukaan. On maustettava siten, että se tuntuu suussa hyvälle. Rakastan itse chiliä, mutta ei sen tarvitse kaikissa ruuissa suuta polttaa, Suksi sanoo.

Lihan pintaan hierottavat kuivamausteseokset ovat Suksen mielestä helppo tapa löytää potkua maustamiseen, valmistipa ruokaa sitten pannulla, grillissä tai uunissa.

– Hyvässä rub-mausteseoksessa on ainekset tasapainossa ja ne myös erottuvat selvästi. Rubit hierotaan lihan pintaan eikä niitä tarvitse pyyhkiä lihasta pois ennen grillausta. Rubin idea on olla lihan pinnassa alusta loppuun saakka, Suksi sanoo.

Harva tulee muistaneeksi, ettei marinoinnissa mausteseos juuri mene lihan sisälle kuin suolan osalta.

– Marinadi imeytyy todella hitaasti kohti lihan sisäosia. Käytännössä marinointi antaa maun lihan pintaan. Marinadia ei tarvitse siksi edes olla paljoa. Itse laitan yleensä esimerkiksi pihvilihan pintaan vain suolan ja sivelen grillatessa lihan pintaa hyvällä bbq-kastikkeella. Se antaa yhtä maukkaan tuloksen kuin pihvien pitäminen päivätolkulla marinadissa.

Ihmeitä pallogrillillä

Sukselta tiedustellaan usein myös, millainen grilli sopii parhaiten grillaukseen.

– Kysyn, pitääkö sillä tehdä vaikutus naapuriin vai grillailla. Grilli on paras mitoittaa omiin tarpeisiinsa. Itselläni on kotona tavallinen pallogrilli. Sillä pystyy tekemään kaikkea mahdollista. Oleellista on, että sen ilma-aukkoja voi säätää, jolloin grilliin saa halutun lämpötilan. Kokeilimme uteliaisuuttamme lihan savustamista pallogrillissä. Grilliin laitettiin piippusytytin täyteen brikettejä ja toinen puoli grillistä täytettiin sytyttämättömillä hiilillä. Keskelle laitettiin noin 8 kilon betonitiili varaamaan lämpöä. Briketit sytytettiin, lihat – yli 7 kilon naudanrinta, jenkkiläisittäin brisketti – laitettiin grillin toiselle puolelle. Palaminen oli tasaista, liha savustui kannen alla tasaisessa 100 asteen lämmössä peräti 18 tuntia ja hyvää tuli. Jos hiilien kanssa puuhastelu ei ota kipinää, suosittelen kaasugrilliä ja siihen parillalevyä, jolla lihoihin saa kunnon paistopinnan, Suksi kertoo.


Poppamies Markon kuumat chilivinkit

  • Suuta kuumottavia chilisiä kokemuksia kannattaa hakea pikkuhiljaa.

  • Chilejä on kymmeniä eri lajikkeita. Thai-chilien kuumuus iskee heti suuhun mutta häviää nopeasti. Habanero taas iskee hitaasti mutta se kestää pitkään. Suu tottuu nopeasti yhä vahvempiin chileihin. Kaikki chilit eivät kuumota suuta. 

  • Ruoanlaitossa chilit menettävät polttavuuttaan. Samoin käy chilisille maustekastikkeille. Poppamiehellä on kaikissa tuotteissa aina vahvuus mainittu 1-10 asteikolla. Vitosella on hyvä lähteä liikkeelle ja katsoa mieliikö suu kuumempaa vai miedompaa.

  • Chilin poltetta voi leikata ruoalla. Riisi, leipä ja kaikki maitotaloustuotteet vähentävät suussa polttavan chilin kapsaisiinin vaikutusta.

Reseptit