• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Possun potka ei petä – lihaa lautaselle Tukholmassa, osa 3

Possun potka ei petä – lihaa lautaselle Tukholmassa, osa 3

30.3.2016

Husmanskost on ruotsalaisen ruokakulttuurin ilon ja ylpeyden aihe. Oikea osoite Tukholmassa nauttia ehtaa husmanskostia on Södermalmin Pelikan. Tutustumisen voi aloittaa tuhdista possunpotkasta.

Husmanskostissa kyse on lyhyesti sanottuna ruotsalaisesta arkisista raaka-aineista tehdystä ruoasta: lindströmin pihveistä, pyttipannusta, sillileivästä… Tukholman ravintoloissa husmanskost on säilyttänyt paikkansa keittiön tukipilarina vuosikymmenestä toiseen. Sitä eivät trendit ole päässeet tukahduttamaan. Husmanskostin elinvoimaisuudesta huolimatta Tukholmassa ei ole montaa ravintolaa, jotka olisivat säilyttäneet ikiaikaisen duunarikapakkahengen.

Loistosta rappioon, rappiosta loistoon

Rehdein ja autenttisin osoite klassisen husmanskostin iloihin löytyy Södermalmin Pelikanista. Se on myös ainoa Tukholman nykyisistä ravintoloista, joka voi ylpeillä 1600-luvulta alkavalla historialla. Ensimmäinen maininta löytyy vuodelta 1664. Silloinen Pelikan toimi Gamla Stanissa. Vuonna 1733 Pelikan muutti Slussenin alueelle. Pelikania pidettiin 1800-luvun loppupuoliskolla koko kulmakunnan parhaana ravintolana. Vuonna 1931 Pelikan joutui muuttamaan nykyisille asuinsijoilleen Blekingegatanille. Samalla nimi vaihtui uuden omistajan myötä Port Arthuriksi. Maailman modernisoituessa Port Arthur hiipui hiljalleen södermalmilaisduunareiden tupakankäryiseksi kaljajuottolaksi.

Meno muuttui 1980-luvulla, jolloin gotlantilainen Marianne Landgren osti kapakan. Landgren löysi remontin yhteydessä muovipaneeleiden alta upeat alkuperäiset seinäkoristeet ja maalaukset ja alkoi ehostaa saleja alkuperäiseen loistoonsa. Nimi vaihtui takaisin Pelikaniksi. Ruokalistalle etsittiin ehtoja perinneherkkuja muun muassa kokkilegenda Tore Wretmanin vanhoista reseptikirjoista.

Uudelleenheränneestä Pelikanista tuli pian ruokauskovaisten keskuudesta suorastaan kulttimainetta nauttiva perinnekeidas, jota kelpasi esitellä jopa Tukholmassa vierailleelle Anthony Bourdainille. Landgren myi liikekumppaninsa kanssa Pelikanin vuonna 2013, mutta se ei ole menoa muuttanut. Eikä tarvitsekaan, sillä Pelikan on täydellinen juuri sellaisena kuin se on.

Tukkukauppiaan illallinen

Pelikanin salin puna-valkoinen laattalattia, ruskeat seinäpaneelit, puupöydät, keveät puutuolit ja kattokruunut ovat aikamatka menneeseen maailmaan. Ruokalista vilisee ruotsalaisia perushyveitä. On sillileipä S.O.S. ja katkarapuinen toast skagen. On tartar perinteisillä lisukkeilla, on leikkelelautanen. Pääruoissa voi irrotella pyttipannulla, talon lihapullilla, paistetulla maksalla ja liekitetyllä pippuripihvillä.

Listan jokerina on 1900-luvun alun Pelikanissa tarjottu ”Tukkukauppiaan menu”. Pakkohan se on testata. Aluksi kolesteroliarvot herättävä pekonileipä näkäräisen kera. Matka jatkuu gubbröralla, joka syntyy silppuamalla keittyä munaa, anjovista ja punasipulia ja sotkemalla ne ranskankermaan mausteiden kera.

Sitten päästään asiaan. Possunpotka fläsklägg on Pelikanin kuningasherkku, jolla aloittelijat erotetaan asiaan vihkiytyneistä. Uunissa pitkään muhineen potkan pitää nahka ja sen alla olevan rasvakerros syntisen mehevänä. Lisukkeeksi kipollinen juuresmuusia ja kolmea eri sortin sinappia. Heja Sverige och helan går!

Pelikan
Blekingegatan 40
p. +46 8 556 090 90

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste