• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Possun potka ei petä – lihaa lautaselle Tukholmassa, osa 3

Possun potka ei petä – lihaa lautaselle Tukholmassa, osa 3

Mikko Takala & Mika Remes
30.3.2016

Husmanskost on ruotsalaisen ruokakulttuurin ilon ja ylpeyden aihe. Oikea osoite Tukholmassa nauttia ehtaa husmanskostia on Södermalmin Pelikan. Tutustumisen voi aloittaa tuhdista possunpotkasta.

Husmanskostissa kyse on lyhyesti sanottuna ruotsalaisesta arkisista raaka-aineista tehdystä ruoasta: lindströmin pihveistä, pyttipannusta, sillileivästä… Tukholman ravintoloissa husmanskost on säilyttänyt paikkansa keittiön tukipilarina vuosikymmenestä toiseen. Sitä eivät trendit ole päässeet tukahduttamaan. Husmanskostin elinvoimaisuudesta huolimatta Tukholmassa ei ole montaa ravintolaa, jotka olisivat säilyttäneet ikiaikaisen duunarikapakkahengen.

Loistosta rappioon, rappiosta loistoon

Tukholmalainen ravintola Pelikan tarjoaa klassista husmanskostiaRehdein ja autenttisin osoite klassisen husmanskostin iloihin löytyy Södermalmin Pelikanista. Se on myös ainoa Tukholman nykyisistä ravintoloista, joka voi ylpeillä 1600-luvulta alkavalla historialla. Ensimmäinen maininta löytyy vuodelta 1664. Silloinen Pelikan toimi Gamla Stanissa. Vuonna 1733 Pelikan muutti Slussenin alueelle. Pelikania pidettiin 1800-luvun loppupuoliskolla koko kulmakunnan parhaana ravintolana. Vuonna 1931 Pelikan joutui muuttamaan nykyisille asuinsijoilleen Blekingegatanille. Samalla nimi vaihtui uuden omistajan myötä Port Arthuriksi. Maailman modernisoituessa Port Arthur hiipui hiljalleen södermalmilaisduunareiden tupakankäryiseksi kaljajuottolaksi.

Meno muuttui 1980-luvulla, jolloin gotlantilainen Marianne Landgren osti kapakan. Landgren löysi remontin yhteydessä muovipaneeleiden alta upeat alkuperäiset seinäkoristeet ja maalaukset ja alkoi ehostaa saleja alkuperäiseen loistoonsa. Nimi vaihtui takaisin Pelikaniksi. Ruokalistalle etsittiin ehtoja perinneherkkuja muun muassa kokkilegenda Tore Wretmanin vanhoista reseptikirjoista.

Uudelleenheränneestä Pelikanista tuli pian ruokauskovaisten keskuudesta suorastaan kulttimainetta nauttiva perinnekeidas, jota kelpasi esitellä jopa Tukholmassa vierailleelle Anthony Bourdainille. Landgren myi liikekumppaninsa kanssa Pelikanin vuonna 2013, mutta se ei ole menoa muuttanut. Eikä tarvitsekaan, sillä Pelikan on täydellinen juuri sellaisena kuin se on.

Tukkukauppiaan illallinen

Pelikanin salin puna-valkoinen laattalattia, ruskeat seinäpaneelit, puupöydät, keveät puutuolit ja kattokruunut ovat aikamatka menneeseen maailmaan. Ruokalista vilisee ruotsalaisia perushyveitä. On sillileipä S.O.S. ja katkarapuinen toast skagen. On tartar perinteisillä lisukkeilla, on leikkelelautanen. Pääruoissa voi irrotella pyttipannulla, talon lihapullilla, paistetulla maksalla ja liekitetyllä pippuripihvillä.

Listan jokerina on 1900-luvun alun Pelikanissa tarjottu ”Tukkukauppiaan menu”. Pakkohan se on testata. Aluksi kolesteroliarvot herättävä pekonileipä näkäräisen kera. Matka jatkuu gubbröralla, joka syntyy silppuamalla keittyä munaa, anjovista ja punasipulia ja sotkemalla ne ranskankermaan mausteiden kera.

Sitten päästään asiaan. Possunpotka fläsklägg on Pelikanin kuningasherkku, jolla aloittelijat erotetaan asiaan vihkiytyneistä. Uunissa pitkään muhineen potkan pitää nahka ja sen alla olevan rasvakerros syntisen mehevänä. Lisukkeeksi kipollinen juuresmuusia ja kolmea eri sortin sinappia. Heja Sverige och helan går!

Pelikan
Blekingegatan 40
p. +46 8 556 090 90

Södermalmilla sijaitsevassa Pelikan-ravintolassa voi maistaa herkullista perinneruokaa

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste