• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Vaihtelua lihalle, osa 1: Nyhtökaura

Vaihtelua lihalle, osa 1: Nyhtökaura

6.10.2016

Miehemme makumaailmalla tutustuvat tässä postaussarjassa kolmeen tuotteeseen, jotka on kehitetty vaihtoehdoiksi lihalle. Ensimmäisenä tutustutaan suureen suosioon nousseeseen Nyhtökauraan.

Elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelä ja yrittäjä Maija Itkonen tekivät muutama vuosi sitten aiheellisen havainnon: miksi markkinoilla ei ollut maukasta kasvisvaihtoehtoa jauhelihalle? Kauraan erikoistunut tutkija Kivelä otti kauhan käteen ja alkoi kehittää kaurasta ja härkäpavusta ihanteellista jauhelihamaista kasvisproteiinia. Kokeiluista syntyi runsasproteiininen, ekologinen ja allergiavapaa Nyhtökaura, joka vakuutti maullaan kasvisruokien ystävät. Kaksikko perusti keksintönsä ympärille oman yrityksen Gold&Greenin, ja loppu on ollut suomalaista elintarvikehistoriaa. Nyhtökaura, tuttavallisemmin Nyhtis, sai kaupan hyllyihin toukokuussa 2016 laajemmin päästyään niin suuren suosion, että kahvitalona tunnettu Paulig osti muutamaa kuukautta myöhemmin enemmistön Green&Goldista. Paulig haluaa viedä suomalaisen Nyhtökauran kansainvälisille markkinoille.

Nyhtökaurassa kauran osuus on vajaa 15% ja härkäpapuproteiinin vajaa 10%. E-sukuisia säilöntäaineita ei käytetä eikä soijaa. Gluteenin määrä on alle 0,1%, mutta Gold&Greenin tavoite on päästä vielä siitäkin määrästä eroon tuotantotekniikkaa säätämällä. Nyhtökaura valmistetaan mekaanisesti hiertämällä ja kuumentamalla kaura-papujauhomassaa. Lopputulos on pitkiä kuituja, joiden olemus tuo mieleen toisen suursuositutun nyhtötuotteen eli nyhtöpossun eli pulled porkin. Keittiössä Nyhtökaura on vaivaton tuote. Se on sellaisenaan syöntivalmista mutta parhaimmillaan käytyään kuumalla pannulla öljytilkassa. Gold&Greenin sivuille on koottu reseptipankki Nyhtökaurasta kokkaaville.

Miltä Nyhtis sitten maistuu? Tempaistaan tomaatilla ja savupaprikalla ryyditetty ”Pulled oats”- rasia auki ja maistetaan. Tuoksu on mieto, rakenne kuin pitkään muhineella lihapadalla, samoin suutuntuma. Kauran maku hiipii hentona savupaprikan ja tomaatin takaa. Lisätään testin kierroksia. Tilkka öljyä pannulle ja Nyhtökaura-nokareet hetkeksi paistumaan. Palat saavat nopeasti väriä. Paistaessa Nyhtökauran maku syvenee, paahteisuus tekee sille hyvää. Nyhtökauraan on helppo hurahtaa. Tosin apajille kärkkymään tullut perheen lemmikki-cairn, jauhelihan suurkuluttaja, tyytyy vain nuuhkaisemaan ja kääntymään kannoillaan. Koiraa ei Nyhtökauralla juksata. Perheen kriittinen teini sen sijaan nyökkää hyväksyvästi Nyhtökauran maulle.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

 Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Monessa taloudessa on alettu pohtimaan omaa ruokavaliota ja sitä, kuinka sitä voisi hieman tasapainottaa kasviksien suuntaan. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu sekasyöjälle se, että kasvisruoka kun maistuu monesti niin kovin erilaiselta kuin...

Vaihtelua lihalle, osa 3: Mifu

Vaihtelua lihalle, osa 3: Mifu

Valio ei jäänyt seuraamaan sivusta Nyhtökauran ja Härkiksen nostattamaa hypeä kasvisproteiiniruokien markkinoilla, vaan toi markkinoille Mifun, paistettavan maitoproteiinisen ruokarakeen. Miehemme makumaailmalla tutustuvat Mifuun kolmiosaisen, lihan vaihtoehtoja esittelevän postaussarjan päätösosassa.

Vaihtelua lihalle, osa 2: Härkis

Vaihtelua lihalle, osa 2: Härkis

Miehemme makumaailmalla tutustuvat lihan korvikkeeksi kehitettyihin kasvisvaihtoehtoihin. Tällä kertaa testiin pääsee härkäpavuista valmistettu Härkis.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste