Vaihtelua lihalle, osa 1: Nyhtökaura

Miehemme makumaailmalla tutustuvat tässä postaussarjassa kolmeen tuotteeseen, jotka on kehitetty vaihtoehdoiksi lihalle. Ensimmäisenä tutustutaan suureen suosioon nousseeseen Nyhtökauraan.

Elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelä ja yrittäjä Maija Itkonen tekivät muutama vuosi sitten aiheellisen havainnon: miksi markkinoilla ei ollut maukasta kasvisvaihtoehtoa jauhelihalle? Kauraan erikoistunut tutkija Kivelä otti kauhan käteen ja alkoi kehittää kaurasta ja härkäpavusta ihanteellista jauhelihamaista kasvisproteiinia. Kokeiluista syntyi runsasproteiininen, ekologinen ja allergiavapaa Nyhtökaura, joka vakuutti maullaan kasvisruokien ystävät. Kaksikko perusti keksintönsä ympärille oman yrityksen Gold&Greenin, ja loppu on ollut suomalaista elintarvikehistoriaa. Nyhtökaura, tuttavallisemmin Nyhtis, sai kaupan hyllyihin toukokuussa 2016 laajemmin päästyään niin suuren suosion, että kahvitalona tunnettu Paulig osti muutamaa kuukautta myöhemmin enemmistön Green&Goldista. Paulig haluaa viedä suomalaisen Nyhtökauran kansainvälisille markkinoille.

Nyhtökaurassa kauran osuus on vajaa 15% ja härkäpapuproteiinin vajaa 10%. E-sukuisia säilöntäaineita ei käytetä eikä soijaa. Gluteenin määrä on alle 0,1%, mutta Gold&Greenin tavoite on päästä vielä siitäkin määrästä eroon tuotantotekniikkaa säätämällä. Nyhtökaura valmistetaan mekaanisesti hiertämällä ja kuumentamalla kaura-papujauhomassaa. Lopputulos on pitkiä kuituja, joiden olemus tuo mieleen toisen suursuositutun nyhtötuotteen eli nyhtöpossun eli pulled porkin. Keittiössä Nyhtökaura on vaivaton tuote. Se on sellaisenaan syöntivalmista mutta parhaimmillaan käytyään kuumalla pannulla öljytilkassa. Gold&Greenin sivuille on koottu reseptipankki Nyhtökaurasta kokkaaville.

Miltä Nyhtis sitten maistuu? Tempaistaan tomaatilla ja savupaprikalla ryyditetty ”Pulled oats”- rasia auki ja maistetaan. Tuoksu on mieto, rakenne kuin pitkään muhineella lihapadalla, samoin suutuntuma. Kauran maku hiipii hentona savupaprikan ja tomaatin takaa. Lisätään testin kierroksia. Tilkka öljyä pannulle ja Nyhtökaura-nokareet hetkeksi paistumaan. Palat saavat nopeasti väriä. Paistaessa Nyhtökauran maku syvenee, paahteisuus tekee sille hyvää. Nyhtökauraan on helppo hurahtaa. Tosin apajille kärkkymään tullut perheen lemmikki-cairn, jauhelihan suurkuluttaja, tyytyy vain nuuhkaisemaan ja kääntymään kannoillaan. Koiraa ei Nyhtökauralla juksata. Perheen kriittinen teini sen sijaan nyökkää hyväksyvästi Nyhtökauran maulle.


Reseptit