Vaihtelua lihalle, osa 2: Härkis

Miehemme makumaailmalla tutustuvat lihan korvikkeeksi kehitettyihin kasvisvaihtoehtoihin. Tällä kertaa testiin pääsee härkäpavuista valmistettu Härkis.

Juuri kun suomalaiset olivat totutelleet Nyhtökauraan, ilmestyi syyskuussa 2016 kaupan hyllyihin toinen kotimainen ”lihan korvike”, härkäpavusta tehty Härkis. Sitä valmistaa kotimainen Verso Food Oy. Ilmestyminen markkinoille pian Nyhtökauran perään on ollut sattuman kauppaa, sillä Härkistä on Verso Foodin toimitusjohtaja Tarja Ollilan mukaan kehitetty viimeiset kolme vuotta.

Härkiksen sisällöstä lähes 60 prosenttia on suomalaista härkäpapua. Härkäpapu on ikivanha suomalainen hyötykasvi, joka keskiajalla kuului suomalaiseen perusruokavalioon. Perunan ja muiden juuresten myötä härkäpapu hiipui hiljalleen pelloilta ja savupirttien savikipoista. Härkiksestä löytyy myös herneproteiinia, rypsiöljyä ja paahdettua sipuliuutetta. Herneproteiinia ei Suomessa valmisteta, joten se on tuontitavaraa. Herneproteiinia kuitenkin tarvitaan Härkiksen valmistukseen halutun rakenteen ja proteiinipitoisuuden vuoksi. Härkis on syöntikypsä tuote, joka nopealla vilkaisulla muistuttaa paistettua jauhelihaa.

Sellaisenaan syötynä ensituntuma Härkikseen on ”rehumainen” ja hieman jauhoinen, mutta nopeasti pavun kevyesti pähkinäinen aromi alkaa miellyttää. Härkis on tarkoitettu ennen kaikkea ruoanlaittoon. Testataan Verso Foodin sivuilta napattu ohje tehdä Härkis-pihvejä hamppariin. Aluksi kuullotetaan hetki porkkaraastetta ja sipulia ja lisätään sekaan Härkistä, kananmunaa, vehnäjauhoa, nestettä ja mausteita. Nesteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei taikina jää liian löysäksi. Vehnäjauhon määrällä massan tiiviyttä voi säätää. Mausteita kannattaa laittaa reilusti. Komerosta löytyy intialaista Bami Goreng -mausteseosta, joukkoon vain. Yleensäkin aasialaiset mausteet istuvat härkäpavun makumaailmaan hyvin. Pihvit paistuvat melko nopeasti. Lopputulos keikkuu tyydyttävän ja hyvän välimaastossa. Toimivan makumaailman hakeminen vaatii kokeiluja. Harjoittelu tekee selvästi Härkis-mestarin.

Tutustu Härkikseen: beanit.fi


Reseptit