• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Vaihtelua lihalle, osa 2: Härkis

Vaihtelua lihalle, osa 2: Härkis

12.10.2016

Miehemme makumaailmalla tutustuvat lihan korvikkeeksi kehitettyihin kasvisvaihtoehtoihin. Tällä kertaa testiin pääsee härkäpavuista valmistettu Härkis.

Juuri kun suomalaiset olivat totutelleet Nyhtökauraan, ilmestyi syyskuussa 2016 kaupan hyllyihin toinen kotimainen ”lihan korvike”, härkäpavusta tehty Härkis. Sitä valmistaa kotimainen Verso Food Oy. Ilmestyminen markkinoille pian Nyhtökauran perään on ollut sattuman kauppaa, sillä Härkistä on Verso Foodin toimitusjohtaja Tarja Ollilan mukaan kehitetty viimeiset kolme vuotta.

Härkiksen sisällöstä lähes 60 prosenttia on suomalaista härkäpapua. Härkäpapu on ikivanha suomalainen hyötykasvi, joka keskiajalla kuului suomalaiseen perusruokavalioon. Perunan ja muiden juuresten myötä härkäpapu hiipui hiljalleen pelloilta ja savupirttien savikipoista. Härkiksestä löytyy myös herneproteiinia, rypsiöljyä ja paahdettua sipuliuutetta. Herneproteiinia ei Suomessa valmisteta, joten se on tuontitavaraa. Herneproteiinia kuitenkin tarvitaan Härkiksen valmistukseen halutun rakenteen ja proteiinipitoisuuden vuoksi. Härkis on syöntikypsä tuote, joka nopealla vilkaisulla muistuttaa paistettua jauhelihaa.

Sellaisenaan syötynä ensituntuma Härkikseen on ”rehumainen” ja hieman jauhoinen, mutta nopeasti pavun kevyesti pähkinäinen aromi alkaa miellyttää. Härkis on tarkoitettu ennen kaikkea ruoanlaittoon. Testataan Verso Foodin sivuilta napattu ohje tehdä Härkis-pihvejä hamppariin. Aluksi kuullotetaan hetki porkkaraastetta ja sipulia ja lisätään sekaan Härkistä, kananmunaa, vehnäjauhoa, nestettä ja mausteita. Nesteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei taikina jää liian löysäksi. Vehnäjauhon määrällä massan tiiviyttä voi säätää. Mausteita kannattaa laittaa reilusti. Komerosta löytyy intialaista Bami Goreng -mausteseosta, joukkoon vain. Yleensäkin aasialaiset mausteet istuvat härkäpavun makumaailmaan hyvin. Pihvit paistuvat melko nopeasti. Lopputulos keikkuu tyydyttävän ja hyvän välimaastossa. Toimivan makumaailman hakeminen vaatii kokeiluja. Harjoittelu tekee selvästi Härkis-mestarin.

Tutustu Härkikseen: beanit.fi

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

 Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Monessa taloudessa on alettu pohtimaan omaa ruokavaliota ja sitä, kuinka sitä voisi hieman tasapainottaa kasviksien suuntaan. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu sekasyöjälle se, että kasvisruoka kun maistuu monesti niin kovin erilaiselta kuin...

Vaihtelua lihalle, osa 3: Mifu

Vaihtelua lihalle, osa 3: Mifu

Valio ei jäänyt seuraamaan sivusta Nyhtökauran ja Härkiksen nostattamaa hypeä kasvisproteiiniruokien markkinoilla, vaan toi markkinoille Mifun, paistettavan maitoproteiinisen ruokarakeen. Miehemme makumaailmalla tutustuvat Mifuun kolmiosaisen, lihan vaihtoehtoja esittelevän postaussarjan päätösosassa.

Vaihtelua lihalle, osa 1: Nyhtökaura

Vaihtelua lihalle, osa 1: Nyhtökaura

Miehemme makumaailmalla tutustuvat tässä postaussarjassa kolmeen tuotteeseen, jotka on kehitetty vaihtoehdoiksi lihalle. Ensimmäisenä tutustutaan suureen suosioon nousseeseen Nyhtökauraan.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste