• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Vaihtelua lihalle, osa 2: Härkis

Vaihtelua lihalle, osa 2: Härkis

Mikko Takala & Mika Remes
12.10.2016

Miehemme makumaailmalla tutustuvat lihan korvikkeeksi kehitettyihin kasvisvaihtoehtoihin. Tällä kertaa testiin pääsee härkäpavuista valmistettu Härkis.

Juuri kun suomalaiset olivat totutelleet Nyhtökauraan, ilmestyi syyskuussa 2016 kaupan hyllyihin toinen kotimainen ”lihan korvike”, härkäpavusta tehty Härkis. Sitä valmistaa kotimainen Verso Food Oy. Ilmestyminen markkinoille pian Nyhtökauran perään on ollut sattuman kauppaa, sillä Härkistä on Verso Foodin toimitusjohtaja Tarja Ollilan mukaan kehitetty viimeiset kolme vuotta.

Härkiksen sisällöstä lähes 60 prosenttia on suomalaista härkäpapua. Härkäpapu on ikivanha suomalainen hyötykasvi, joka keskiajalla kuului suomalaiseen perusruokavalioon. Perunan ja muiden juuresten myötä härkäpapu hiipui hiljalleen pelloilta ja savupirttien savikipoista. Härkiksestä löytyy myös herneproteiinia, rypsiöljyä ja paahdettua sipuliuutetta. Herneproteiinia ei Suomessa valmisteta, joten se on tuontitavaraa. Herneproteiinia kuitenkin tarvitaan Härkiksen valmistukseen halutun rakenteen ja proteiinipitoisuuden vuoksi. Härkis on syöntikypsä tuote, joka nopealla vilkaisulla muistuttaa paistettua jauhelihaa.

Sellaisenaan syötynä ensituntuma Härkikseen on ”rehumainen” ja hieman jauhoinen, mutta nopeasti pavun kevyesti pähkinäinen aromi alkaa miellyttää. Härkis on tarkoitettu ennen kaikkea ruoanlaittoon. Testataan Verso Foodin sivuilta napattu ohje tehdä Härkis-pihvejä hamppariin. Aluksi kuullotetaan hetki porkkaraastetta ja sipulia ja lisätään sekaan Härkistä, kananmunaa, vehnäjauhoa, nestettä ja mausteita. Nesteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei taikina jää liian löysäksi. Vehnäjauhon määrällä massan tiiviyttä voi säätää. Mausteita kannattaa laittaa reilusti. Komerosta löytyy intialaista Bami Goreng -mausteseosta, joukkoon vain. Yleensäkin aasialaiset mausteet istuvat härkäpavun makumaailmaan hyvin. Pihvit paistuvat melko nopeasti. Lopputulos keikkuu tyydyttävän ja hyvän välimaastossa. Toimivan makumaailman hakeminen vaatii kokeiluja. Harjoittelu tekee selvästi Härkis-mestarin.

Tutustu Härkikseen: beanit.fi

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

 Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Vihreät – ei yllättävän hyvää, vaan hyvää

Monessa taloudessa on alettu pohtimaan omaa ruokavaliota ja sitä, kuinka sitä voisi hieman tasapainottaa kasviksien suuntaan. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu sekasyöjälle se, että kasvisruoka kun maistuu monesti niin kovin erilaiselta kuin...

Vaihtelua lihalle, osa 3: Mifu

Vaihtelua lihalle, osa 3: Mifu

Valio ei jäänyt seuraamaan sivusta Nyhtökauran ja Härkiksen nostattamaa hypeä kasvisproteiiniruokien markkinoilla, vaan toi markkinoille Mifun, paistettavan maitoproteiinisen ruokarakeen. Miehemme makumaailmalla tutustuvat Mifuun kolmiosaisen, lihan vaihtoehtoja esittelevän postaussarjan päätösosassa.

Vaihtelua lihalle, osa 1: Nyhtökaura

Vaihtelua lihalle, osa 1: Nyhtökaura

Miehemme makumaailmalla tutustuvat tässä postaussarjassa kolmeen tuotteeseen, jotka on kehitetty vaihtoehdoiksi lihalle. Ensimmäisenä tutustutaan suureen suosioon nousseeseen Nyhtökauraan.

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste