BBQ:n ja oluen liitto

Grilliherkkuja jenkkityyliin ja hyvää olutta. Kuulostaa taivaalliselta naimakaupalta ja siitä pitkälti Helsingin Kaisaniemessä helmikuussa avatussa Sori Taproomissa onkin kysymys.

soritaproom-sorin-olut.jpgPanimoravintola Sori Taproom yhdistää pienpanimo Sori Brewingin ja kortteliravintola Kolmos3n osaajat. Sori Brewing on jo hurmannut oluenystävät filosofiallaan ”serious beer for not so serious people”. Sen voimin markkinoille on tuotu taidolla pantuja perusoluita, mutta myös kokeellisia ja leikkisiä kausioluita.

Sori Brewingissa siis hallitaan oluet, mutta kun panimo avaa ravintolan, keittiöön on löydettävä hyvä yhteistyökumppani. Sellaisen Sori löysi Helsingin Kalliossa toimivan korttelibistro Kolmos3en perustajista Ryan Lumbista ja Santeri Harjusta. Vuonna 2014 aloittanut Kolmon3n tarjoaa luonnonläheisiä makuja lähituottajilta pohjoismaisessa hengessä.

– Halusimme pari vuotta sitten Kolmos3lle oman lagerin. Sen tekijäksi löysimme Sori Brewingin. Kun panimo taas oli perustamassa omaa ravintolaa, he löysivät meistä luontevasti yhteistyökumppanin vastaamaan ravintolan ruokapuolesta, kertoo Kolmos3n toimitusjohtaja Ryan Lumb.

Ketterä lista

soritaproom-tartar-ja-softshellcrab.jpg

Kun tulevan panimoravintolan keittiön linjaa mietittiin, katse kääntyi luontevasti Atlantin yli Yhdysvaltoihin ja sen eteläosien rikkaaseen bbq-kulttuuriin.

– Sori Brewingin Pyry Hurula ja Heikki Uotila olivat matkoillaan ihastuneet syvän etelän hyvin maustettuihin lihoihin, grillaukseen ja savulla kypsentämiseen. Ne istuvatkin saumattomasti Sorin oluiden makumaailmaan. Aloimme kehittää ja testaamaan ruokia siltä pohjalta. Emme kuitenkaan halunneet hirttäytyä yhteen tyyliin. Sori Taproomin listalla löytää ruokia myös välimerellisesti Espanjan ja Italian keittiöstä. Etsimme makuja, jotka ovat meille tärkeitä ja joiden uskomme iskevän ihmisten makuhermoihin sekä natsaavan Sori Taproomin oluisiin, Lumb kertoo.

– Konseptimme perustuu siihen, että asiakas rakentaa itse mieleisensä kokonaisuuden ruoista ja oluista. Siinä oli alussa selittämistä, koska Suomessa on totuttu siihen, että kaikki tarjotaan enemmän tai vähemmän valmiina. Sitä mukaa, kun maine on kasvanut, listan ketteryys on ollut asiakkaalle hyvä syy tulla Sori Taproomiin syömään. Täällä voi halutessaan siemaista yhden oluen ja ottaa siihen pikkupurtavan tai viettää koko illan eri ruokia maistellen, Lumb selvittää.

soritaproom-brisketti.jpgYksinkertaisesti ja huolella

Sori Taproomin keittiössä ideana on tehdä asiat yksinkertaisesti mutta huolella. Savustettu häränrinta eli brisket on syvän etelän jenkkikeittiön kovaa ydintä.

– Brisketistä on tullut meilläkin listan suosikki. Savustamme leppäpurulla häränrintaa kolmisen tuntia. Loppukypsennys tehdään uunissa. Sen sijaan toinen jenkkiherkku eli ribsit eivät lähteneet listallamme vetämään. Ne ovat nyt esillä lähinnä perjantain lounaalla. Tietysti listalla löytyy gourmet-hampurilaiset. Niihin yleisö ei näy koskaan kyllästyvän. Listaa uudistetaan sesonkien mukaan. Osa ruoista, kuten brisketit, ovat aina tarjolla, sanoo Lumb. 

Sori Taproomissa pidetään 24 hanaolutta, joista puolet on talon omia, puolet ympäri maailmaa hankittuja pienpanimo-oluita. Pullolistalla tarjonta on vielä laajempaa. Tarjonta painottuu Yhdysvaltoihin, Belgiaan, Tanskaan, Suomeen ja Viroon.

Vietävä konseptisoritaproom-1.jpg

Sori Taproomin pitkulainen tila on valoisa. Siitä pitävät huolen korkeat kaari-ikkunat, vaaleat seinät sekä iloisen punaiset ja oranssit tuolit. Viesti on selkeä: nauti elämästä hyvän ruoan, juoman ja ystävien kanssa.

– Sori Taproom on luonteva konsepti, jonka voi viedä muuallekin. Tallinna on houkutteleva vaihtoehto, sillä Sorin oluet tehdään siellä. Aikaa näyttää, mitä tapahtuu. Ensin hiomme kaiken kuntoon täällä Kaisaniemessä, Lumb sanoo.

Mutta mitä lautaselle? Lumbin ohjastuksen mukaan käymme rakentamaan itse mieluisan kokonaisuuden. Oluissa syljeneritystä aktivoivia vaihtoehtoja riittää. Sen Oikean löytämiseksi kannattaa heittäytyä tarjoilijan opastettavaksi. Päädymme makumieltymysten kartoittamisen jälkeen Sori Brewingin vähemmän humalaiseen ja täyteläiseen APAaan.

Ruokalista perustuu jaettaviin annoksiin. Ja niitä kannattaa tilata monta. Alkuun pöytään kiikutetaan tyylikäs tartar, jota maustaa reilusti sinappi ja sinapinlehdet. Tervehdyksen Lousianasta tuo friteerattu pehmytkuorirapu suuta kuumottavan chipotle-chilin kera.

Tilaa jää vatsalaukussa mukavasti illan pääasialle, grillilistalle. Kaikista annoksista on pari kokovaihtoehtoa. Listan neljä vaihtoehtoa kuulostavat sen verran houkuttelevilta, että tilaamme ne kaikki pienimmällä kokovaihtoehdolla.

soritaproom-talomaustekastikkeet.jpgGrillatun kirjolohen ja kanansiipien juju löytyy hyvistä mausteista. Lisää potkua annosten makumaailmaan saa mainioista talon tuunaamista maustesooseista. Vauhtia elämään tulee turauttamalla lusikallinen ”Ring of Fire” -chilikastiketta kanansiipien kaveriksi. Brisketistä jäämme kaipaamaan savuisuutta mutta italialaisissa salciccia-makkaroissa yrteissä ei ole pihtailtu.

Olutta Sori Taproomissa kuluu ruokien kyytipoikana kuin itsestään. Ruoan ja oluen liitto on saumaton.

Sori Taproom
Vuorikatu 16, Helsinki
P. 044 24 38 404

 


Reseptit