• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • BBQ:n ja oluen liitto

BBQ:n ja oluen liitto

23.10.2017

Grilliherkkuja jenkkityyliin ja hyvää olutta. Kuulostaa taivaalliselta naimakaupalta ja siitä pitkälti Helsingin Kaisaniemessä helmikuussa avatussa Sori Taproomissa onkin kysymys.

Panimoravintola Sori Taproom yhdistää pienpanimo Sori Brewingin ja kortteliravintola Kolmos3n osaajat. Sori Brewing on jo hurmannut oluenystävät filosofiallaan ”serious beer for not so serious people”. Sen voimin markkinoille on tuotu taidolla pantuja perusoluita, mutta myös kokeellisia ja leikkisiä kausioluita.

Sori Brewingissa siis hallitaan oluet, mutta kun panimo avaa ravintolan, keittiöön on löydettävä hyvä yhteistyökumppani. Sellaisen Sori löysi Helsingin Kalliossa toimivan korttelibistro Kolmos3en perustajista Ryan Lumbista ja Santeri Harjusta. Vuonna 2014 aloittanut Kolmon3n tarjoaa luonnonläheisiä makuja lähituottajilta pohjoismaisessa hengessä.

– Halusimme pari vuotta sitten Kolmos3lle oman lagerin. Sen tekijäksi löysimme Sori Brewingin. Kun panimo taas oli perustamassa omaa ravintolaa, he löysivät meistä luontevasti yhteistyökumppanin vastaamaan ravintolan ruokapuolesta, kertoo Kolmos3n toimitusjohtaja Ryan Lumb.

Ketterä lista

Kun tulevan panimoravintolan keittiön linjaa mietittiin, katse kääntyi luontevasti Atlantin yli Yhdysvaltoihin ja sen eteläosien rikkaaseen bbq-kulttuuriin.

– Sori Brewingin Pyry Hurula ja Heikki Uotila olivat matkoillaan ihastuneet syvän etelän hyvin maustettuihin lihoihin, grillaukseen ja savulla kypsentämiseen. Ne istuvatkin saumattomasti Sorin oluiden makumaailmaan. Aloimme kehittää ja testaamaan ruokia siltä pohjalta. Emme kuitenkaan halunneet hirttäytyä yhteen tyyliin. Sori Taproomin listalla löytää ruokia myös välimerellisesti Espanjan ja Italian keittiöstä. Etsimme makuja, jotka ovat meille tärkeitä ja joiden uskomme iskevän ihmisten makuhermoihin sekä natsaavan Sori Taproomin oluisiin, Lumb kertoo.

– Konseptimme perustuu siihen, että asiakas rakentaa itse mieleisensä kokonaisuuden ruoista ja oluista. Siinä oli alussa selittämistä, koska Suomessa on totuttu siihen, että kaikki tarjotaan enemmän tai vähemmän valmiina. Sitä mukaa, kun maine on kasvanut, listan ketteryys on ollut asiakkaalle hyvä syy tulla Sori Taproomiin syömään. Täällä voi halutessaan siemaista yhden oluen ja ottaa siihen pikkupurtavan tai viettää koko illan eri ruokia maistellen, Lumb selvittää.

Yksinkertaisesti ja huolella

Sori Taproomin keittiössä ideana on tehdä asiat yksinkertaisesti mutta huolella. Savustettu häränrinta eli brisket on syvän etelän jenkkikeittiön kovaa ydintä.

– Brisketistä on tullut meilläkin listan suosikki. Savustamme leppäpurulla häränrintaa kolmisen tuntia. Loppukypsennys tehdään uunissa. Sen sijaan toinen jenkkiherkku eli ribsit eivät lähteneet listallamme vetämään. Ne ovat nyt esillä lähinnä perjantain lounaalla. Tietysti listalla löytyy gourmet-hampurilaiset. Niihin yleisö ei näy koskaan kyllästyvän. Listaa uudistetaan sesonkien mukaan. Osa ruoista, kuten brisketit, ovat aina tarjolla, sanoo Lumb. 

Sori Taproomissa pidetään 24 hanaolutta, joista puolet on talon omia, puolet ympäri maailmaa hankittuja pienpanimo-oluita. Pullolistalla tarjonta on vielä laajempaa. Tarjonta painottuu Yhdysvaltoihin, Belgiaan, Tanskaan, Suomeen ja Viroon.

Vietävä konsepti

Sori Taproomin pitkulainen tila on valoisa. Siitä pitävät huolen korkeat kaari-ikkunat, vaaleat seinät sekä iloisen punaiset ja oranssit tuolit. Viesti on selkeä: nauti elämästä hyvän ruoan, juoman ja ystävien kanssa.

– Sori Taproom on luonteva konsepti, jonka voi viedä muuallekin. Tallinna on houkutteleva vaihtoehto, sillä Sorin oluet tehdään siellä. Aikaa näyttää, mitä tapahtuu. Ensin hiomme kaiken kuntoon täällä Kaisaniemessä, Lumb sanoo.

Mutta mitä lautaselle? Lumbin ohjastuksen mukaan käymme rakentamaan itse mieluisan kokonaisuuden. Oluissa syljeneritystä aktivoivia vaihtoehtoja riittää. Sen Oikean löytämiseksi kannattaa heittäytyä tarjoilijan opastettavaksi. Päädymme makumieltymysten kartoittamisen jälkeen Sori Brewingin vähemmän humalaiseen ja täyteläiseen APAaan.

Ruokalista perustuu jaettaviin annoksiin. Ja niitä kannattaa tilata monta. Alkuun pöytään kiikutetaan tyylikäs tartar, jota maustaa reilusti sinappi ja sinapinlehdet. Tervehdyksen Lousianasta tuo friteerattu pehmytkuorirapu suuta kuumottavan chipotle-chilin kera.

Tilaa jää vatsalaukussa mukavasti illan pääasialle, grillilistalle. Kaikista annoksista on pari kokovaihtoehtoa. Listan neljä vaihtoehtoa kuulostavat sen verran houkuttelevilta, että tilaamme ne kaikki pienimmällä kokovaihtoehdolla.

Grillatun kirjolohen ja kanansiipien juju löytyy hyvistä mausteista. Lisää potkua annosten makumaailmaan saa mainioista talon tuunaamista maustesooseista. Vauhtia elämään tulee turauttamalla lusikallinen ”Ring of Fire” -chilikastiketta kanansiipien kaveriksi. Brisketistä jäämme kaipaamaan savuisuutta mutta italialaisissa salciccia-makkaroissa yrteissä ei ole pihtailtu.

Olutta Sori Taproomissa kuluu ruokien kyytipoikana kuin itsestään. Ruoan ja oluen liitto on saumaton.

Sori Taproom
Vuorikatu 16, Helsinki
P. 044 24 38 404

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste