Kinkkuhälytys kännykkään

Älypuhelimiin löytyy nykyään appi paistolämpömittareillekin. Langaton bluetoothilla digitaalisen paistolämpömittarin ja kännykän yhdistävä tekniikka antaa vapauksia joulun pyhään operaatioon, kinkun paistamiseen. Kinkun kypsymislämpötilan kehitystä voi seurata kännykän tai tabletin näytöltä. Kun kinkku saavuttaa ennalta asetetun sisälämpötilan, hälytys paistomittarista tulee langattomasti kännykkään. Kantomatkaksi useimmat valmistajat lupaavat laitteille 30 metriä. Bluetooth ei siis vapauta kinkunpaistajaa hiipimään lähipubiin odottamaan hälytystä – ellei pubi ole aivan seinänaapurissa. Kätevää kuitenkin.

Langaton paistolämpömittari on tämän joulun keittiölahjojen hitti. Monen valmistajan tuotteet ovat jo loppuneet kauppojen valikoimista. Näin kävi tähän testiin alun perin aiotulle Gigantin 99 euroa maksavalle iDevices iKitchen bluetooth-ominaisuudella varustetulla digitaalisella paistolämpömittarilla. Mittaria oli enää muutaman myymälän valikoimissa eikä yksikään niistä sattunut kotikaupunkiin. Neuvonta osasi kertoa, että tuote on ns. poistuvaa mallistoa eikä sitä tule enempää Gigantiin valikoimiin. Onneksi markkinoilla on vaihtoehtoja. Clas Ohlsonilta löytyy Wireless Meat Thermometer edulliseen 39,95 euron hintaan. Prismalla on valikoimissaan Rebel Range mittari 37,95 eurolla. Verkkokauppa.com myy laatugrilleistään tunnetun Weberin iGrill 2 -mittaria 128,90 eurolla. Siihen hintaan saa muun muassa muita pidemmän 45 metrin kantaman yhteydelle.

Wireless Meat Thermometer -mittarin käyttöönotto sujuu kivuttomasti. Laitteen kännykkäkaverina on testissä iPhone 5, jolle löytyy Apple Storesta helposti latautuva Grill Smart -appi. Kun ohjelma on asennettu puhelimeen, appiin asennetaan tavoiteltava sisälämpötila. Ohjelma on helppokäyttöinen. Sitten vain mittarin piuhat, joita on kaksin kappalein, kiinni kinkkuun, kinkku uuniin ja hälytystä odottamaan. Apin hieno puoli on, että se laskee, paljon aikaa on jäljellä hälytyslämpötilaan. Ominaisuus helpottaa kummasti aloittaa aterian muut valmistelut oikeaan aikaan. 2 tuntia 47 minuuttia myöhemmin 78 astetta 1,5 kilon Picnic-kinkkurullan kypsyydestä täyttyy, kännykkä hälyttää. Kinkkurulla uunista ja syömään.

Lopullisen tuomion aika: hyödyke vai turhake?
Hyödyke! Toki kinkku paistuu ihannelämpöön perinteisillä mittareilla, mutta onhan se vastaan panemattoman hienoa istua sohvalla hyvän elokuvan parissa ja silmäillä välillä kännykästä uunin tunnelmia asteen tarkkuudella.


Reseptit