Kuumaa kuumempi hot pot

Suomi on Kiinasta kaukana. Niin kaukana, että jättimaan ruokakulttuuri tiivistyy Pohjan perukoilla yhdeksi kiinalaisen keittiön käsitteeksi. Termi on yhtä osuva kuin puhua eurooppalaisesta keittiöstä. Kuka tietää, mitä se on? Kiinalainen ruoka koostuu maakuntien ruoista. Jokaisella maakunnalla on omat reilusti toisistaan erottuvat erityispiirteensä. Kiinan pääkaupungissa Pekingissä liha on kunniassaan ehkä enemmän kuin missään muualla päin Kiinaa, ruoka leimallisesti öljyistä eikä suolaisuudessa pihtailla.

Taatusti autenttistapeking-hot-pot-jubaoyuan1-1-.jpg

Pekingissä on turha siis etsiä sitä kaikkein parasta hot pot –ravintolaa. Niitä on lukemattomia. Pekingin keskustan helposti löydettävien ja turistien suosimien hot pot –ravintoloiden sijaan olen päättänyt syödä mahdollisimman pekingiläisittäin. Temppu ei onnistu ilman paikallista opasta. Viatorin sivustolta buukkaamani opasrouva Sunny Fu hakee minut sovitusti hotellilta. Siirrymme metrolla Pekingiä kiertävän kolmannen kehätien tuntumaan. Sunny on selvittänyt, että Xi Chengin alueelta löytyvä Ju Bao Yuan on juuri sitä, mitä etsin. Alue tunnetaan Pekingin kiinanmuslimien asuinalueena, jolla on omalaatuinen ruokakulttuuri. Ravintolan seinänaapurissa toimii kiinnostava, suuri muslimien ruokamarketti ja kivenheiton päässä kaunis Niujien moskeija.

– Ju Bao Yuan löytyy Pekingin hot pot –ravintoloiden top 10 listalta, Sunny vakuuttaa.

Ju Bao Yuan pullistelee päiväsaikaan väkeä kahdessa kerroksessa. Asiakaspaikkoja löytyy kolmisensataa, ja hälinä on sen mukaista.

Huomaan olevani ainoa jauhonaama paikalla. Pekingiläiset osaavat olla kiinnittämättä kummajaiseen minkäänlaista huomiota. Pöytävaraus tehdään aulassa tiskille. Saamme odottaa vartin verran, että tilaa löytyy. Siirrymme yläkerran saaliin omaan loosiin.

Ruksi ruutuun

peking-hot-pot-jubaoyuan3-1-.jpg

Ensimmäiseksi pöytään kannetaan höyryävä kuparinen hot pot –pata. Sen keskiosa on korkeahko suppilo, jonka sisällä on hehkuvia hiiliä. Ne pitävät suppiloa kiertävää keittoastiaa kuumana. Seuraavaksi on ruokailun kiinalaisin osuus: pitkä lista raaka-aineita, joista ruksitetaan, mitä hot potiin haluaa. Lista on luonnollisesti vain kiinaksi.

Käyn Sunny kanssa vaihtoehdot läpi. Päädymme valitsemaan semi-tuliset mausteet keitinveteen. Keittoon haluamme nakattavaksi paksuja, pulleita luuytimiä, ohuita lammassivuja, lampaan vatsalaukkua, marinoituja valkosipuleja, kiinalaisia sieniä sekä rapeita salaatteja. Lisukkeeksi vielä tuhtia, paksua seesamikastiketta, mihin kypsää ruokaa voi dipata.

Kipot kannetaan pöytään yhdellä kertaa. Hotpottailu voi alkaa.

Sosiaalista syömistä

Ainekset nostetaan bambupuikoilla iloisesti porisevaan veteen siellä jo kellottavien chilien, pippureiden ja yrtinlehtien sekaan. Ainekset kypsyvät nopeasti – kiitos ohuen siivutuksen. Rasvaiset luuytimet kypsyvät liemessä todella meheviksi, samoin rasvaiset lampaansiivut. Vatsalaukku on kiinassakin vatsalaukkua, merkillistä nuljaketta, josta on vaikea sanoa, onko se hyvää vai ei. Liemi on sen verran tulista, että vatsalaukku muljahtaa alas, kun asiaa ei liikaa mieti.

Hot pot on ennen kaikkea sosiaalista syömistä. Padan kanssa puuhailussa on oma hauskuutensa. Juttu kulkee hot potin äärellä kuin itsestään. Kahden hengen perusteellinen pottailu rokottaa kukkaroa oluiden kera 189 yuania, vajaat 25 euroa. Pyyhin chilin pukkaamia hikikarpaloita otsalta vielä koko metromatkan takaisin keskustaan.

Ju Bao Yuan /聚宝源
5, Niujie Street, Xi Cheng
Metro: linja 7 / Guang’anmen asema, exit C

Kokeile myös näitä:

Haidilao Hot Pot / 海底捞火锅店
Sichuanilainen Hot pot –ketju, jolla ravintoloita ympäri Pekingiä.

Dong Lai Shun / 东来顺火锅店
12 Xinyuanxili Zhongjie, Chaoyang
Kuuluisa erityisesti lammas hot potistaan.

Koufuju Hot Pot /口福居火锅
29, Zhichun Lu, Haidian
1985 aloittanut pohjoiskiinalaisen hot potin mekka, paikallisen julkkisten suosiossa.


Reseptit