• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Kuumaa kuumempi hot pot

Kuumaa kuumempi hot pot

11.10.2017

Suomi on Kiinasta kaukana. Niin kaukana, että jättimaan ruokakulttuuri tiivistyy Pohjan perukoilla yhdeksi kiinalaisen keittiön käsitteeksi. Termi on yhtä osuva kuin puhua eurooppalaisesta keittiöstä. Kuka tietää, mitä se on? Kiinalainen ruoka koostuu maakuntien ruoista. Jokaisella maakunnalla on omat reilusti toisistaan erottuvat erityispiirteensä. Kiinan pääkaupungissa Pekingissä liha on kunniassaan ehkä enemmän kuin missään muualla päin Kiinaa, ruoka leimallisesti öljyistä eikä suolaisuudessa pihtailla.

Taatusti autenttista

Pekingissä on turha siis etsiä sitä kaikkein parasta hot pot –ravintolaa. Niitä on lukemattomia. Pekingin keskustan helposti löydettävien ja turistien suosimien hot pot –ravintoloiden sijaan olen päättänyt syödä mahdollisimman pekingiläisittäin. Temppu ei onnistu ilman paikallista opasta. Viatorin sivustolta buukkaamani opasrouva Sunny Fu hakee minut sovitusti hotellilta. Siirrymme metrolla Pekingiä kiertävän kolmannen kehätien tuntumaan. Sunny on selvittänyt, että Xi Chengin alueelta löytyvä Ju Bao Yuan on juuri sitä, mitä etsin. Alue tunnetaan Pekingin kiinanmuslimien asuinalueena, jolla on omalaatuinen ruokakulttuuri. Ravintolan seinänaapurissa toimii kiinnostava, suuri muslimien ruokamarketti ja kivenheiton päässä kaunis Niujien moskeija.

– Ju Bao Yuan löytyy Pekingin hot pot –ravintoloiden top 10 listalta, Sunny vakuuttaa.

Ju Bao Yuan pullistelee päiväsaikaan väkeä kahdessa kerroksessa. Asiakaspaikkoja löytyy kolmisensataa, ja hälinä on sen mukaista.

Huomaan olevani ainoa jauhonaama paikalla. Pekingiläiset osaavat olla kiinnittämättä kummajaiseen minkäänlaista huomiota. Pöytävaraus tehdään aulassa tiskille. Saamme odottaa vartin verran, että tilaa löytyy. Siirrymme yläkerran saaliin omaan loosiin.

Ruksi ruutuun

Ensimmäiseksi pöytään kannetaan höyryävä kuparinen hot pot –pata. Sen keskiosa on korkeahko suppilo, jonka sisällä on hehkuvia hiiliä. Ne pitävät suppiloa kiertävää keittoastiaa kuumana. Seuraavaksi on ruokailun kiinalaisin osuus: pitkä lista raaka-aineita, joista ruksitetaan, mitä hot potiin haluaa. Lista on luonnollisesti vain kiinaksi.

Käyn Sunny kanssa vaihtoehdot läpi. Päädymme valitsemaan semi-tuliset mausteet keitinveteen. Keittoon haluamme nakattavaksi paksuja, pulleita luuytimiä, ohuita lammassivuja, lampaan vatsalaukkua, marinoituja valkosipuleja, kiinalaisia sieniä sekä rapeita salaatteja. Lisukkeeksi vielä tuhtia, paksua seesamikastiketta, mihin kypsää ruokaa voi dipata.

Kipot kannetaan pöytään yhdellä kertaa. Hotpottailu voi alkaa.

Sosiaalista syömistä

Ainekset nostetaan bambupuikoilla iloisesti porisevaan veteen siellä jo kellottavien chilien, pippureiden ja yrtinlehtien sekaan. Ainekset kypsyvät nopeasti – kiitos ohuen siivutuksen. Rasvaiset luuytimet kypsyvät liemessä todella meheviksi, samoin rasvaiset lampaansiivut. Vatsalaukku on kiinassakin vatsalaukkua, merkillistä nuljaketta, josta on vaikea sanoa, onko se hyvää vai ei. Liemi on sen verran tulista, että vatsalaukku muljahtaa alas, kun asiaa ei liikaa mieti.

Hot pot on ennen kaikkea sosiaalista syömistä. Padan kanssa puuhailussa on oma hauskuutensa. Juttu kulkee hot potin äärellä kuin itsestään. Kahden hengen perusteellinen pottailu rokottaa kukkaroa oluiden kera 189 yuania, vajaat 25 euroa. Pyyhin chilin pukkaamia hikikarpaloita otsalta vielä koko metromatkan takaisin keskustaan.

Ju Bao Yuan /聚宝源
5, Niujie Street, Xi Cheng
Metro: linja 7 / Guang’anmen asema, exit C

Kokeile myös näitä:

Haidilao Hot Pot / 海底捞火锅店
Sichuanilainen Hot pot –ketju, jolla ravintoloita ympäri Pekingiä.

Dong Lai Shun / 东来顺火锅店
12 Xinyuanxili Zhongjie, Chaoyang
Kuuluisa erityisesti lammas hot potistaan.

Koufuju Hot Pot /口福居火锅
29, Zhichun Lu, Haidian
1985 aloittanut pohjoiskiinalaisen hot potin mekka, paikallisen julkkisten suosiossa.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

10 kysymystä / Eric Räty

10 kysymystä / Eric Räty

Mäntsälästä maailmalle ponnistanut hongkongilaisen ravintola Arborin pääkeittiömestari Eric Räty vastaa kymmeneen kysymykseen.

Nopealla makumatkalla

Nopealla makumatkalla

Arki ja arjen kiireet. Takuulla tuttu aihe useimmille. Rypsiporsas® Crispy Chinese ja Red Thai Curry nopeat fileesuikaleet tuovat helpotusta tähän piinaavaan ongelmaan.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste